KÅLRABI.KØRVEL.KAMMUSLINGER

SKØNNE KÆBER

PhotobucketI weekenden tog Lise og jeg, og en håndfuld af vores studievenner forskud på julen med en super herlig vintermiddag i sommerhuset – medfulgt af en go mængde vino – og dagen derpå en tilsvarende seriøs mængde træthed og en del tømmermænd.

Til middagens hovedret stod den på skønne svinekæber, som vi kollektivt på bloggen har forelsket os i – svinekæber lyder jo ikke særlig sexet, men kødet bliver usandsynlig mørt og skønt efter et par timer i en god gryde. Vi fik slagteren i Gribskov (dejligt tæt på sommerhytten) til at gøre dem klar for os – og jeg mindes, at han solgte os ca. 1,2 kg. til seks personer.

Kæberne blev suppleret af en herlig mos og julet rødkålssalat.

  • 1,3 kg afpudsede svinekæber
  • Mel
  • 2 løg
  • 3 gulerødder
  • 1/2 knoldselleri
  • 2 stængler blegselleri
  • 1 bdt timian
  • 2 fed hvidløg
  • 1 æble
  • 1 øl ( vi brugte en pale ale fra Ørbæk)
  • Masser af vand (til det dækker grøntsager og kæber)
  • 1-2 dl piskefløde
  • Majsstivelse til jævning
  • Salt og peber
  • Til mosen: 1 pose bagekartofler, 1/2 knoldselleri, 100 gram smør, mælk, salt og peber

Vi startede med at skrælle og skære gulerødder, løg, hvidløg og knoldselleri i grove tern. En god klat smør røg i gryden og grøntsagerne blev svitset. Efter lidt tid fik de følgeskab af timiankvistene – og vi møvlede det hele lidt rundt. Når løgene var blevet småbløde tog vi hele grøntsagsblandingen op af gryden og stilte det til side.

Photobucket

PhotobucketSå var det kæbernes tur. Vi pudrede dem med en omgang mel (ja – måske ikke lige det rette ordvalg, men det var lidt det vi gjorde), smed endnu en god klat smør i gryden og brunede kæberne godt og grundigt ved rimelig høj varme i et par omgange, indtil alle kæberne var fine og stegte.

Photobucket

PhotobucketHerefter krydrede vi kæberne med lidt salt og peber og gav dem følgeskab af grøntsagerne. Vi svitsede lidt mere – smed et æble og blegselleri i grove tern ved, hældte vores øl i gryden og supplerede med en god skvat væske, så kød og grøntsager var næsten dækket. Og så fik kæberne egentlig lov til bare at passe sig selv i 1-2 timer. Smag undervejs til med hvad du lige har for hånden – fx lidt æblecidereddike, salt, peber, sukker, eller hvad du lige synes kæberne mangler. Øllen kan godt få retten til at virke lidt bitter i starten, men bare vent – alt godt kommer til dem, der venter – og i sidste ende bliver det hele kogt sammen og giver en rigtig fin smag.

Photobucket

PhotobucketSådan en lille times tid før retten skulle på bordet, gik vi i krig med at gøre kæberne klar til servering. Vi fjernede kæberne fra gryden, og siede grøntsager og andet snask fra saucen.

PhotobucketKæber og sauce blev genforenet – fik følgeskab af en god sjat fløde, lidt majsstivelse til at jævne og lidt kulør til at genoprette den dejlige brune farve. Og så var det bare at smage til en aller aller sidste gang, stille kæberne til side og fikse mosen.

PhotobucketVores mos bestod af bagekartofler og knoldselleri – riiiiiigeligt smør, lidt fløde og mælk, og smagt til med salt og peber.

PhotobucketHele den herlige middag endte med at tage sig fint og kønt ud, flankeret af lidt farvestærk rødkålssalat med kandiserede valnødder og henkogte tranebær.

Photobucket

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

KÅLRABI.KØRVEL.KAMMUSLINGER