FORÅRSRULLER OG LÆKS SALAT
Fredag aften mødtes vi hos Emilie og pakkede bilen. De af jer, der følger os på fjæsen ved det selvfølgelig allerede: Weekenden har nemlig stået på blog-sommerhustur, hvor der er blevet stegt, braset og kogt løs! Det er simpelthen topmålet af hygge, når en hel weekend dedikeres til madnørderi og sommerhus-slappe-stemning.
Vi ankom til sommerhuset forholdsvist sent, men havde heldigvis købt ind hjemmefra og var klar til at gå i gang med det samme. Menuen stod på forårsruller med en asiatisk inspireret salat. Der var jo ingen grund til ikke at eksperimentere lidt, når man nu er i gang – og derfor blev det til både forårsruller af rispapir med oksekød og forårsruller af forårsrulledej med hakket svinekød.
Fyldet bestod af:
- Finthakket løg
- Finthakket svinekød/hakket oksekød
- Fintsnittet hvidkål
- Groftrevet gulerod
- Finthakkede svampe (vi brugte portobellosvampe, men shitake eller judasøre kunne helt sikker også være et hit)
- Korianderrod, galangarod, hvidløg og ingefær – alt sammen revet eller finthakket
- Fiskesauce
- Sortbønnepasta
- Soya
- Peber
Kød, grøntsager, galanga, hvidløg og ingefær blev stegt på panden og blandingen blev smagt til med sortbønnepasta, soya, fiskesauce og peber. Soya og fiskesauce giver god salt smag, men smag dig frem og se hvad du synes. Det skal lige pointeres, at rullerne sagtens kan laves mere basic uden diverse rødder og pastaer. Men det smager dejligt, som vi lavede dem 🙂
Kødblandingen blev lagt på dejen eller rispapiret. Rispapiret dyppes først i vand, så det bliver blødt og medgørligt. Rul evt. rispapirsrullerne på et viskestykke, hvis det bliver for sjasket. Rispapirsrullerne kan lukkes ved blot at folde fladerne over hinanden. Forårsrulledejen lukkes med vand, melklister eller pisket æg.
Det er ikke svært at rulle dem, men det kræver vist for os lidt øvelse før, at de bliver ensartede. Du kan se hvordan man ruller forårsruller her og her. Næste gang jeg selv skal lave dem – for oh yes, der bliver en næste gang! – vil jeg putte lidt mere fyld i, så der bliver mere fyld og mindre dej.
5 centimeters penge olie blev hældt i en høj pande (du kan også gå hele vejen og dybstege, eller holde igen og blot stege i en anelse olie – valget er dit!). Når du skal finde ud af om olien er varm nok, kan du stikke en tændstik ned i olien (svovlet opad, det skal ikke ned i olien). Hvis der kommer små bobler fra tændstikken, er olien klar. Hold blusset på moderat varme – der skal ikke bulderkoges her. Olie gør nas!
Forårsrullerne af rispapir var helt klart dem, der var sværest at stege. De flippede lidt ud og ville meget gerne hænge sammen. Dog lykkedes det os, at få alle undtagen én helskindede i gennem processen.
Rullerne af dej artede sig meget pænere. De var nemme at stege og nemme at se på, om de havde fået nok. Det er bare at holde øje med farven. Når de er blevet flot lysebrune er de klar. Rispapirsrullerne tog vi op, når de så tilpas crispy ud.
Alle rullerne blev lagt på køkkenrulle, så det overskydende fedtstof kunne blive suget op.
Til forårsrullerne lavede vi en grøn-i-grøn salat, som nok ikke ser ud af meget, men som virkelig var en vellykket følgesvend til rullernes sprøde fedme.
Salaten bestod af:
- 2 stk hjertesalat
- 1 bundt koriander
- 1 bundt mynte
- et par håndfulde fine ærter
- 2 avokadoer
- Dressing af lime, olivenolie og revet ingefær
- Grofthakkede saltede peanuts
Vi hakkede alt det grønne undtagen ærterne, blandede dressingen og vendte den i salaten. Til sidst smed vi peanuts ovenpå. En fin og forrygende salat, der virkelig kan anbefales!
Forårsruller og salat blev serveret med saltede edamamebønner og to slags dyp: soya og sød chili-ananas sauce. Dagen efter da resten af rullerne skulle spises, biksede vi en helt anden, men også vældig skøn asiatisk salat sammen. Coming up en af de næste dage!
Velbekoms!
Er det bare mig, eller har jeg misforstået det når jeg tror, at forårsruller i rispapir ikke skal steges men derimod spises rå? Ligesom i Vietnamesiske ruller?