HVERDAGSPASTA
Den anden aften skulle aftensmaden gerne gå lidt hurtigt og gerne være lidt hyggelig, så derfor blev der taget en hurtig beslutning på cykelturen hjem fra arbejde, om at droppe al idé om sundhed og bikse en god omgang pasta i flødesauce sammen. Det eneste sunde indslag i retten blev lidt squash og champignoner.
Til ca. 4 personer:
- 500 gram penne eller rigatoni
- 1 squash
- 1 lille bakke champignoner
- 1 løg
- ½ l madlavningsfløde
- 100 fintreven parmesan eller pecorino
- 1 stor bakke serrano eller parmaskinke (eller to små), der skal gerne være en 2-3 skiver til hver
- Reven skal af 1 citron, frisk timian, basilikum, salt og peber
Inspirationen kom fra Julies opskrift på pasta med svampe, hvor hun havde finthakket svampene, så de ikke gik hen og blev chewy og slatne (hvilket jeg er helt enig med Julie om helst skal undgås!).
Det store arbejde i denne ret er derfor blot det indledende hakkeri. Squash, svampe og løg hakkes i små tern på ca. 0,5×0,5 cm. Vand sættes over til pastaen, og når det koger smides pastaen i, mens du i mellemtiden steger det grønne indslag. Smid lidt olivenolie på en pande og start med at steg squashternene til de bliver gyldne. Tag dem af panden og smid på en tallerken. Giv herefter løg og svampe samme tur. Krydr med lidt salt og peber undervejs.
Når pastaen er kogt færdigt (meget al dente – den koger videre i den efterfølgende proces), drænes kogevandet fra (gem evt. lidt tilbage i gryden), smid svampe, løg og squash i gryden og hæl det meste af fløden i (sjus dig frem med mængderne). Hak krydderurterne og lad dem følge de øvrige ingredienser ned i gryden sammen med den revne citronskal. Rør godt rundt for svag varme et par minutter, mens serranoskinken tørsteges på panden ved siden af.
Smid en håndfuld af den revne parmesanost i pasten og smag herefter retten til med salt og peber efter smag. Anret pastaen på tallerkenerne med den sprøde skinke på toppen og drysset med den resterende ost.
Hvad plejer I at kokkere, når det skal gå hurtigt for sig på en travl hverdagsaften?
Også pasta. Frisk pasta. Men med frossen laks (altså, ikke når man spiser det!), de dér portionsstykker man kan købe med 2 eller 4 i næsten alle supermarkeder, dem smider jeg i ovnen med lidt krydderier og de grøntsager der nu er til rådighed. Et ekstra pift er at vikle serranoskinke om fisken! Hvis fisken er frossen kan den sættes i ovnen allerede mens denne varmer op, og når en er nogenlunde tøet kan man tage den ud, krydre den og sætte den ind igen.
Jeg laver det ikke ens 2 gange, så en opskrift kan det ikke blive til. Men parmesanost og / eller pesto hører som regel med. Hvis man vil, kan man hælde et skvæt fløde ind til fisken på et passende tidspunkt undervejs.