FEM FLADE FLØDEBOLLER (OG LIDT TIL...)

LINEMUSLINGER – NATURLIGT OPDRÆT AF MUSLINGER

Photobucket

Photobucket

Photobucket

På turen til Dansk Skaldyrscenter (som også lå til grund for den lille muslingeskole) var vi ude på Limfjorden og kigge på produktionen af linemuslinger. Nøj hvor var det bare dejligt at være ude på vandet med masser af blæst og frisk luft. Det kan man altså godt drømme sig lidt tilbage til efter en dag med lidt for mange “computertimer”.

Photobucket

(Se selv, helt glad 🙂 )

Vi fik en grundig introduktion til hvordan man arbejder med linemuslinger – et hidtil ukendt land for mig. Jeg var egentlig lidt i tvivl om hvorvidt I ville synes, det var spændende at læse om, men jeg syntes selv, det var rigtigt interessant at høre om. Desuden skal I da også lige se et lille udvalg af alle mine fine billeder, så here goes:

Linemuslinger gror i modsætning til bundmuslinger sjovt nok på… liner. Muslingearten er sådan set den samme, men hvor bundmuslingerne vokset vildt på bunden af havet, ”opdrættes” linemuslinger i strømper under havoverfladen.

Man kan sige at lineopdræt er en slags forfining af naturens muslingemetode, da linemuslingerne bliver mere kødfulde og indeholder mindre sand end bundmuslingerne. Men altså, det er kun metoden, der gør linemuslingerne anderledes og altså ikke arten. Du skal derfor nok være muslingeafficionado for at kunne smage forskel.

Photobucket

De hvide liner sættes ned i vandet, hvorefter muslingeynglen sætter sig fast på linen. Ynglen er egentlig bare ganske små muslinger. Her sidder de og vokser sig lidt størrelse til, hvorefter de hives på land, sorteres efter størrelse og fyldes på strømper.

Photobucket

Her er de små muslinger blevet sorteret og er klar til at blive fyldt på strømper.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Når muslingerne er kommet i strømper sættes de ud i Limfjorden igen og holdes oppe med bøjer. På den måde hænger de under havoverfladen.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Strømperne har nogle tynde hvide bomuldssnore, som rådner væk efter to ugers tid. Rigtigt smart, da muslingerne på det tidspunkt er store nok til at vandre ud på den anden side. Her sætter de sig fast på ydersiden og sidder så ellers og vokser sig store og stærke.

Photobucket

Photobucket

Alex og hans medarbejdere kigger ofte til muslingerne. Efterhånden som de bliver større, bliver linerne tungere og har derfor brug for flere bøjer for at holde sig over havbunden.

Photobucket

Muslingerne får altså lov til at gro der hvor de er lavet til at gro. Der bliver ikke brugt nogen form for ”voksemiddel” eller andet skidt. Fordi Limfjordens vand er så næringsrigt bliver der hurtigt ynglet nye muslinger, som så til tider sætter sig på de muslinger, der allerede er fyldt på strømper. Det er lidt dumt og forstyrrer muslingerne. Men her kommer naturen så til undsætning: Alex og hans folk sænker strømperne ned på havbunden et lille døgns tid, så krabberne får mulighed for at spise ynglen. Herefter hejses linerne op igen, så krabberne ikke går i gang med de muslinger, der snart skal høstes. Er det lige smart eller hvad? Elsker sådan nogle ”naturlige løsninger”.

Photobucket

Photobucket

Til sidst høstes de lange liner og muslingerne bringes på land igen, hvor de sorteres og sendes ud til glade forbrugere. Skulle I have lyst til at lære endnu mere om skaldyr i, så kan jeg anbefale at like Vi elsker Skaldyr på FB 🙂

Hvad siger I? Synes I det er spændende at læse en lille reportage som denne?

12 kommentarer

  • Sandra

    Dejligt indlæg 🙂 Skønt at lære noget nyt om en råvare jeg elsker!!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Dejligt at høre, Sandra! Sidder og drømmer mig tilbage til sol og vand i Jylland

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meget spændende indlæg! Så lærte jeg også noget nyt i dag, selvom jeg sov over og ikke kom på uni… 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Haha, Miriam. Genialt! Håber du fik sovet ud – jeg er selv træt som et ondt år! Tror det er efterårets skyld 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Så spændende indlæg – særligt når man har læst det forgående. 🙂 Må snart prøve at smage muslinger, når det er sådan en god og bæredygtig spise.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Jaah, Pernille. Gør det!
      Fedt du kan lide indlægget. Det var virkelig en dejlig og lærerig dag for mig i hvert fald 🙂
      Der kommer snart endnu mere inspiration til hvad du skal gøre ved de små krabater, så stay tuned!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sandra

    Et indlæg der varmer mit biologhjerte. Og det er jo bare dobbeltplus at metoden er med til at nedbringe iltsvind ved at optage den overskud af næringsstoffer der strømmer ud fra det omkringliggende opland til fjorden, samtidig med at vi får masser af store lækre muslinger, mumse =)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Sandra, du er jo meget bedre til at forklare det end mig! Men dejligt at du kunne lide indlægget. Det varmer mit bloggerhjerte 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mia

    Super fedt indlæg. Meget gerne flere af den slags – det er rigtig spændende at læse om hvor råvarerne kommer fra!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Hej Mia. Fedt du kan lide det. Det er nogle gange lidt svært at vide, hvad det egentlig er der er fedt at læse, så tak fordi du kommer med feedback! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pouline

    Jeg synes også det er et rigtig godt indlæg, dog vil jeg sige at ikke alle fakta er på plads 🙂 Alex er en ud af seks (der i blandt min far) der ejer Seafood Limfjord der er et opdræt, og det er ikke så tit at de har medarbejdere under sig. De klarer for det meste arbejdet selv. Dog er der perioder der er meget pressede, også fordi de fleste af mændene har andet arbejde ved siden af, og det er i de perioder at de hyrer medarbejdere.
    Udover det så er Dansk Skaldyrscenter et rent forskningscenter. De er altså ikke som sådan et opdræt der sælger videre. Og Alex har som sådan ikke noget med Dansk Skaldyrscenter at gøre da han er medejer af Seafood Limfjord.
    Det er forresten sjovt at se at i fik lov til at prøve at strømpe muslingerne da jeg selv har tjent en god skilling i sæsonen ved at gøre det samme.
    Fedt at i gør opmærksom på muslinger da det jo er en god og nem spise der ikke burde blive eksporteret ud af landet i så stor stil som den gør.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Kære Poulline
      Tusind tak for din kommentar – og for dine korrektioner. Ja, vi fik jo bare et lille indblik i hvad der foregik, så det er fedt, at du kan uddybe lidt. Det så vildt ud med den strømpning og der var virkelig fart over feltet. Ret sjovt at få lov til at se sådan noget, som man ikke anede eksisterede. Synes det var rigtigt spændende!

      Og ja, det er jo helt skørt at man eksporterer sådan nogle fantastiske lokale råvarer ud af landet. Men for at det kan minimeres, skal vi danskere nok blive lidt mere bekendte med muslingen og dens mange fordele – forhåbentlig kan vores indlæg være ét af mange initiativer, der kan hjælpe processen på vej 😉

      God søndag!

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FEM FLADE FLØDEBOLLER (OG LIDT TIL...)