Flæskesteg i Römertopfen
Jeg må indrømme, at jeg de seneste uger har slækket lidt på paleo-livsstilen og skruet lidt op for de gode gamle klassiske dyder som sovs og kartofler (jævnfør Mortens Aften) og gået ombord i klassisk dansk madlavning – som i julemadlavning! Sidste lørdag stod på – tidlig- julefrokost med venindeslænget fra Århus + vedhæng. Og vi endte med at fabrikere det helt store klassiske julefrokostbord med bl.a. sild, fiskefiletter, frikadeller og flæskesteg. Sidstnævnte stod jeg for, og jeg besluttede mig for at lave stegen i min römertopf.
Der er mange måder at stege flæskesteg på, ligesom man kan vælge at gøre det ved mange forskellige temperaturer og varighed. Jeg havde hele lørdagen til at hellige mig madlavningen, så jeg ville langtidsstege min steg. Jeg synes, at det er en fantastisk måde at tilberede såvel røde stege, som fx flæskestege. Der er næsten garanti for mørt og saftigt kød, hvilket jo er at forestrække!
Jeg gik sådan her til min steg:
Først snittede jeg lidt forskelligt grønt, som jeg smed i bunden af römertopfen sammen med ca. 1 liter vand, peberkorn, svesker, laurbærblade og salt
Herefter kom stegen på med masser af salt masseret med en fugtig hånd ned mellem sværene
Låget blev lagt på og stegen røg i ovnen på 130-140 grader ca 4 timer (som sagt LANGtidsstegning!)
Efter de 4 timer tog jeg fonden fra til sovsen – den blev virkelig god (og blev til ved at si fonden, koge den lidt ind, tilsætte et godt skvæt fløde og lidt ribsgele, kulør og til sidst jævner til konsistensen var god cremet). Her tjekkede jeg, om temperaturen var ok – den skal være ca. 77 grader indeni (på billedet kan man se, at den lige mangler lidt mere)
Tilsidst tog jeg låget af topfen, skruede ovnen op på 230 grader og grill og frittede sværene indtil de blev sprøde
Det er absolut ikke sidste gang, at jeg laver flæskesteg i topfen! Den blev virkelig dejlig plus det var utrolig nemt. Det eneste den rigtig kræver, er god tid. Hvad med jer derude, er I ved at være klar til jul? – Det er jo liiige om lidt 🙂
Der er lang tid til jul jo..