SPELTOTTO
Jeg har længe gået og luret på diverse bygotto og speltotto variationer over den klassiske risotto, og tænkt at det snart måtte prøves. Så da Nettos rodehylder sidste søndag flød med diverse sunde korn fra Urtekram, og der heriblandt gemte sig en fin lille pose perlespelt, røg den kurven. Det har i den forgangne uge allerede ført til to middagsmåltider med speltottoen i hovedrollen – som jeg faktisk synes er et ret godt alternativ til risottoen – med lidt mere bid og fornemmelsen af også at være en anelse sundere.
Opskrift til tre personer:
- 3 dl speltkerner (regn med ca. 1 dl pr næse)
- ½ porre (den hvide del)
- 1-2 glas hvidvin
- ca. 1 l. grøntsagsbouillon
- ½ bakke champignon
- 3 kugler frossen bredbladet spinat pr. næse (eller frisk)
- parma eller serranoskinke – ca. 2 skiver per næse
- 1-2 spsk flødeost – fx Kirks gedefriskost med ramsløg og hvidløg (kan findes i Netto på en god dag)
- 1-2 spsk creme fraiche 18 % (kan undværes, men så suppleres lidt op med flødeosten)
- 1 lille håndfuld friskreven parmesanost
- Salt, peber, krydderier – fx oregano, timian og rosmarin
Jeg startede med at overhælde speltkernerne med en omgang kogende vand – og dræne dem i en si. Imellemtiden fik porrerne en tur i gryden i lidt olivenolie for medium varme (vælg en rimelig stor gryde, hvor alle dine ingredienser kan ryge i). Når porrerne er klare og bløde, men ikke brunede, tilføjes kernerne, lidt ekstra olie og der røres godt rundt til de begynder at sprutte lidt. Herefter smides de to glas hvidvin i gryden og der røres videre for svag varme til vinen er absorberet. Herefter er det bare igang på bedste risotto-vis, med at hælde bouillonen i ottoen lidt af gangen, så den langsomt arbejdes ind i kernerne.
På en pande ved siden af svitses champignonerne, som du forinden har hakket ca. i ottendedele, i lidt olie og krydres med diverse krydderier, salt og peber. Spinaten smides i en lille skål og tøes op i mikroen, hvis du har sådan en. Alternativt i en lille gryde.
Når stort set al bouillonen er arbejdet ind i speltottoen, smager du på en kerne eller to og tjekker at den er blød, men stadig med lidt bid. Og hvis kernerne består testen, tilføjes svampe og spinat. Der røres igen – og en sidste skefuld bouillon eller to tilføjes og absorberes. Til allersidst røres flødeost, creme fraiche og parmesanost i gryden, og der ligges låg på, så det hele lige kan mumses godt sammen.
Speltottoen skal have konsistens som en klassisk risotto/risengrød ved servering. Er den lidt for fast, tilføjes mere væske – for blød, koger du lidt videre.
Første gang, jeg serverede speltottoen røg der lidt kylling inderfilet på toppen. I anden omgang – her – lidt parmaskinke i mindre strimler.
Nå ja, og når nu hovedretten var SÅ sund – kom jeg lige til at åbne en lille fin pakke mørk chokolade til dessert 😉
Det ser lækkert ud:)