KNÄCK = SVENSK FOR KARAMEL
Som adviseret i indlægget om mine svenske indkøb, købte jeg en omgang fine svenske knäckforme med hjem fra Stockholm, så jeg kunne forsøge mig med denne slags fine små svenske karameller i mit eget køkken. I almindelig forstand består knäck bare af sirup, smør, sukker og mandler – men ifølge en svensk kogebogs-klassiker ‘Bonniers kokbok’ så består jule-varianten af knäck af nedenstående ingredienser.
Opskrift på jule-knäck (ca. 72 stk):
- 3 dl sukker
- 1 dl piskefløde
- 100 gram smør
- 3/4 dl honning
- 1 stor håndfuld finthakkede mandler
- 0,25 gram safran
- fintreven skal af en appelsin
Den vigtigste ‘ingrediens’ til knäck er faktisk formene – de er vist stort set umulige at opdrive her i Danmark (ifølge pålidelige svenske kilder) – så man skal en lille tur over sundet – eller være heldig en dag i IKEA, før man kan gå i gang med at lave rigtig svensk knäck. For et dansk alternativ vil jeg tro, at små konfektforme kan gøre det. Diameteren skal være knap 1 1/2 cm.
Nå, men altså når formene så først er i hus, er det egentlig rimelig lige ud af landevejen at koge knäck. Man starter med at smelte smør, sukker og honning sammen over svag til medium varme og lade blandingen ‘boble-koge’, som man vist siger på svensk. Herefter drysses safran og appelsinskal i, og man lader massen langsomt tage farve og tykne lidt i det. Har man et sukkertermometer smider man det i og holder øje – når blandingen er klar, er den ca. 122 grader varm. Har man ikke et sukker/stegetermometer, må man tage den på gefühl – og holde øje – det tager ca. 20 minutter og blandingen skal som sagt være lidt tyktflydende og gylden i det, når den er færdig. Lige inden massen er helt klar, smides mandler i og der røres godt rundt.
Når knäcken har nået de famøse 122 grader, hældes den forsigtigt over i formene, som er fint fordelt på en bageplade med bagepapir (ret vigtigt! – knäck er noget klistret stads – som man ikke gider at stå og skrabe af hele køkkenet efterfølgende). Brug en lille ske til at fordele knäcken med og vær lidt tålmodig – det er lidt noget pille-værk med de små forme. Lad herefter knäcken stå en god times tid og størkne ved stuetemperatur, og smid dem så en i dåse med tætsluttende låg – og vupti, så er der svensk julgodis for alle pengene!
Hvornår skal fløden i? 🙂