LUCIA PÅ EN SØNDAG
Fordi jeg aldrig har prøvet det før (som voksen uden at have min mor med i køkkenet, vel at mærke) og fordi jeg var inviteret til søndagshygge og glögg hos min svenske veninde M, besluttede jeg mig for at prøve at bage luciabrød i søndags (lucia er en tradition de går lidt mere grundigt op i i Sverige end vi gør her i Danmark).
Jeg kan huske luciabrød som sådan en ret så hyggelig omgang bagværk, som min mor altid lavede i forbindelse med luciadag da jeg var barn, men kan ikke mindes at have fået det i hundrede år efterhånden.
Jeg googlede lidt rundt omkring på nettet og kunne konkludere, at luciabrød er et hot emne i blogland omkring juletid – både det danske og det svenske. Opskriften jeg endte med at følge var dog fra Valdemarsro – de fleste svenske opskrifter skulle der nemlig et eller andet skørt svensk kvark-produkt ved navn Kesella i, og det gav jeg lidt op på at opdrive her i det københavnske.
Valdemarsro opskrift kan findes her og den er bestemt anbefalelsesværdig. Mine luciabrød blev dog lidt skøre og små-buttede i det, i stedet for fint snoede, som de altså bør være – men øvelse gør forhåbentlig mester og smagen var fin – de blev i al fald godkendt af M til søndagshyggen senere på dagen:)
Her lidt stemningsbilleder fra processen:
Verdens dyreste krydderi i overraskende pæn indpakning fra Santa Maria
Safran møder mælk – også ret pænt
Lysegul dej møder min lyseblå KitchenAid
Rimelig klistret dej møder mine højre hånd – mens den venstre på egen hånd forsøger at lege fotograf – ikke særlig nemt skal jeg hilse og sige…
Færdighævet og flot gul dej med røde safran-pletter!
Stadig sådan relativt pænt snoede luciabrød inden turen i ovnen:
Done lucia-deal! Nu i den lidt mere buttede udgave…
PS: Ovre hos Frk. Kræsen a ka svenske Linn kan I finde en autentisk svensk opskrift på lussekatter, hvor der til gengæld også bliver første-gangs-eksperimenteret med de danske traditioner i form af æbleskiver… Mmmmm, hvornår skulle man liiige nå at lave det også…
Ellers er Arlas opskrift virkelig også god! Havde heller ikke prøvet at bage lussekatte (svenskere.. suk) før min søster fra malmø var på besøg i weekenden – men det gik altså virkelig godt og de blev perfekt snoede og pæne (og herre gode) 🙂