80’ER HIT: SKINKESTANG
Skinkestangen er en rigtig klassiker fra 80’erne og Brugsens kogebøger, og trods det lidet flatterende navn, udtryk og rimeligt politisk ukorrekte indhold (og indpakning), så smager den altså stadigvæk virkelig godt. Den består i bund og grund kun af gode fede sager, men det har der heller aldrig været noget i vejen med – i særdeleshed aldrig omkring juletid, hvor denne version blev til tilvejebragt i forbindelse med en julefrokost i familien.
Som forret/jule/påskefrokost-ret (til mange):
- 2 pakker butterdej (2 x 6 plader)
- 500 gram champignon
- 500 gram skinke/hamburgerryg (jeg kogte en hel og skar i små tern)
- 2 bakker Philidelphia flødeost
- 2 “potter” purløg
- 1 spsk dijonsennep
- 1 tsk paprika
- Peber (og lidt salt)
- Æg til pensling
Start med at tage butterdejen ud af fryseren og lad den tø op ved stuetemperatur i en times tid eller to.
Begynd herefter at gøre indholdet til stangen klar. Champignon hakkes i tern og steges på en pande (hæld evt. lidt af væsken fra, hvis den ikke fordamper undervejs), purløget finthakkes og skinken/hamburgerryggen koges, køles og skæres i tern, hvis man vælger den løsning. Alternativt køber man bare en omgang skinke i tern (jeg har bare ikke så meget fidus til de der små pakker – men de går sikkert fint an).
Herefter er det tid til at bringe den herligt fede flødeost på banen. Jeg bruger den fuldfede version, men vil man være lidt mere venlig mod sine arterier, så tror jeg også, at light-versionen kan gå an – eller man kan blande en fuldfed og en light, hvis man vil være lidt vægelsindet i det:)
Flødeosten røres nu simpelthen sammen med skinken, de stegte champignon og purløget og smages til med sennep, paprika, salt og peber. Vær dog forsigtig med salten – skinken kan godt være rigeligt salt i forvejen.
Herefter er det tid til at gøre stængerne klar til fyldet. Hver pakke butterdej rulles ud til hver sin skinkestang. Dvs. 6 plader butterdej stødes sammen og rulles ud til et stort kvadrat (ca. 30×45 cm eller noget i den stil) med en kagerulle. Når dit kvadrat er klar, ligges det over på en bagepapirsbeklædt bageplade, hvorefter halvdelen af fyldet placeres på den midterste tredjedel af butterdejspladen, så der er ca. 10-12 cm fri dej på hver af langsiderne og måske lidt mindre i top og bund. De frie sider skæres på skrå i ca 1,5-2 cm. brede strimler, de er klar til at folde ind over fyldet. Først skæres evt. overskydende dej dog fri i top og bund, så der blot foldes et ca. 8 cm endestykke ind over første del af fyldet, hvorefter du går i gang med fletningen af strimlerne ind over stangen. Du slutter af med at folde endestykket ind (lidt a la i toppen).
Denne proces gentages naturligvis med stang nr. 2 (hvis du er gået all-in og har valgt at lave to stænger ligesom mig). Inden turen i ovnen pensles stængerne med det sammenpiskede æg, hvorefter de bages i en 200 grader varm ovn i ca. 35 minutter.
Og mere retro bliver det vist ikke!! Vil man forsøge at peppe skinkestangen op med lidt grønt er det næsten kun en omgang cherrytomater og en omgang iceberg/hjertesalat eller lignende der dur’ – rucola eller andet smart salat er bare ikke rigtig på sin plads her;)
Tak for tippet! Det ser lækkert ud 🙂
http://www.regitzeløkke.dk