NYTÅRSMENU FOR TO - DEL 3: SKYR-PANNA COTTA A LA ANNEAUCHOCOLAT

GUDDOMMELIG TUNMAYO

Photobucket

Yes, du læste rigtigt. Tunmayonnaise! Mayonnaise med tun. Hvem skulle have troet at det ville være en så vild og guddommelig smagsoplevelse? Ikke mig, men nu er jeg altså hooked.

Opskriften stammer fra den fine kogebog “Ansjos” med undertitlen “en hyldest til den lille fisk med den store smag”. Bogen (som bl.a. fik 6 ud af 6 stjerner i Politiken) gav jeg Clausen i julegave, da han har udviklet en særligt stor kærlighed til den lille fisk – og navnligt opdaget ansjosernes formidable evne til at bidrage med smag, kraft og fylde i forskellige retter, uden at larme for meget og smage af fisk.

Denne evne hænger sammen med, at saltede ansjoser er en rigtigt god kilde til umami-smagen – altså den 5. grundsmag, som vi af en eller anden grund har sværere ved at definere og beskrive end de 4 andre, som er surt, sødt, salt, bittert. Som du bl.a. kan læse her betyder umami “velsmagende” på japansk og kan bedst beskrives som rig eller fyldig, hvis man skal forklare smagen.

Dog synes jeg det er meget nemmere, at du bare prøver at lave denne tunmayo, for så vil du forstå hvad jeg mener. Hvis du virkelig vil udforske det, så lav en portion tunmayo med ansjoser og én uden. Det er en god måde at forstå, hvad de/umamismagen bidrager med.

Anyways, du kan også bare droppe alt det umamisnak og så spise den tunmayo fordi den bare smager forbandet godt. En portion varer sjældent mere end et døgn eller to i vores køleskab og jeg kan særligt anbefale den til at komme ovenpå æggemadder eller som en dip til friske grøntsagsstænger såsom gulerødder (forestiller mig at bladselleri også er et hit til!)

Photobucket

Opskriften lyder således (tyvstjålet fra Ansjos-bogen):

  • 2 æggeblommer
  • 1,5 dl smagsneutral olie (vindruekerne eller solsikkeolie fx)
  • 0,5 dl olivenolie (kan sagtens udskiftes med mere smagsneutral olie)
  • 4 hakkede ansjosfileter
  • 2 spsk hakkede kapers
  • 1 dåse tun
  • citronsaft (eddike kan også bruges
  • salt og peber

Æggeblommerne piskes indtil de bliver lyse og skummende. Herefter hældes olien i i en tynd, tynd stråle, mens der piskes kraftigt. Start med at hælde meget lidt olie i af gangen, så mayonnaisen ikke skiller. Når du har hældt lidt under halvdelen i, kan du godt fortsætte med at hælde en konstant tynd stråle ned i mayoen. Når du har prøvet det et par gange får du en bedre fornemmelse for hvor hurtigt du kan tillade dig at hælde olien i, men start med at være lidt forsigtigper.

Tun og ansjosfileter finthakkes/blendes – gerne i en blender/stavblender/minihakker eller foodprocesser.

Fiskeblandingen og mayonnaisen blandes sammen, de hakkede kapers tilføres og tunmayoen smages til med citron, salt og peber.

Photobucket

Tunmayoen er bestemt heller ikke ringe på en velvoksen kartoffelbad med diverse grønt og stegt bacon! Haps!

8 kommentarer

  • Christine

    Er det ikke meget lig sådan en tuncreme man putter oven på kalvekødet i vitella tunato?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Heh! Det var også min tanke og umiddelbart, vil jeg skyde på at svaret er ja.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Netop! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Jo, det er det faktisk. Dog tror jeg som udgangspunkt at tuncremen til vitello tonnato er lidt mere lind i det end denne, men hovedingredienserne er de samme: æg, olie, tun, ansjos og kapers.

      I bogen står der også, at den er god til kold kylling, men den er altså helt sikkert også et hit til kalv! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bliver jo helt sulten 🙂 Mmh.. hvor ser det lækkert ud!

    Smil herfra
    http://ninnasverden.bloggersdelight.dk

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Hej Ninna. Det er SÅ godt! Tror jeg skal lave endnu en portion i den kommende weekend. Helt perfekt til langsom frokost (har dog også haft det med på madpakken ;-))

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] af bloggen Gane & Gaffel lavede jeg en tunsalat. Det er ellers ikke min stærke side – det der tunsalat. Jeg synes det […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vagn Ry

    Dejlig opskrift, jeg laver nogle gange om året vitello tonnato.

    I dag kom tunsaucen ovenpå en kartoffelmad, med lidt tomatskiver, bacon og rucola på toppen, lækkert!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

NYTÅRSMENU FOR TO - DEL 3: SKYR-PANNA COTTA A LA ANNEAUCHOCOLAT