TIP: POTENTIEL YNDLINGSSØNDAG COMING UP

NEM INDISK VEGETARMIDDAG

 photo indiskvegetar04_zpse2d86257.jpg

 photo indiskvegetar_zps35f9ebfa.jpg

Forleden havde jeg mine søde folkeskoleveninder på besøg til almen hygge og forsinket julegaveudveksling. Egentlig havde jeg planlagt at lave den her, men hovedaktøren – kalvekæberne – viste sig at være sværere at få fat på end først forventet.

Derfor endte jeg med at gå helt kontra og besluttede mig for endelig at genskabe et fyrsteligt indisk måltid, som jeg fik serveret efter min første indienstur. På turen mødte min veninde og jeg en af mine venners venner, Nik, og da vi kom hjem måtte vi samles med vores ”link-ven” og catche up på både indiske og danske begivenheder.

Til denne lejlighed lavede Nik et virkelig skønt indisk måltid, som jeg udbad mig opskriften på. Det er nu 3 år siden og jeg har tænkt på at lave retterne, vi fik den dag, mindst 1000 gange. Efter intens søgen i indbakke, facebook messages og dokumenter på computer og eksterne harddiske genfandt jeg endelig Niks opskrifter og kunne glad og tilfreds sætte i gang med forberedelserne.

For mig er dette et perfekt indisk måltid. Det er nemt at lave og nemt at tilpasse danske ganer ved blot at justere lidt på mængderne af det, der gør retten stærk. Uanset hvad bliver det en dejlig smagfuld omgang, som smager af langt væk på den gode måde. Desuden beviser opskrifter som disse, hvor gode inderne er til at lave mad uden kød, hvor man nærmest ikke lægger mærke til at kødet ”mangler”. Hvis du forsøger at skære lidt ned på kødindtaget, er dette derfor også gode retter at give sig i kast med.

 photo indiskvegetar03_zps37b5a43d.jpg

Særligt dahlen fik positiv opmærksomhed fra mine veninder. Nik udbad sig opskriften på sin indiensrejse, da det var den bedste han havde smagt på sin 4 måneders lange tur. Så det giver jo egentlig meget god mening :-).

Jeg er også helt vild med overskriften, jeg fik leveret med opskriften:

The Famous Tanira Dal from Tantra at Palolem Beach

Du skal bruge:

  • 1 løg
  • Hvidløg efter smag (jeg brugte bare et enkelt eller to fed)
  • Frisk ingefær (også efter smag), jeg brugte en 5 cm penge
  • 2-3 tomater (hakket)
  • ½-1 teske stødt chili (igen justér efter din smag)
  • 1-2 spiseske mild karry
  • 1-2 spiseske gurkemeje
  • Et par tørrede chilis (jeg brugte en enkelt røget sag fra indien)
  • 300-400 g gule linser
  • 3-5 dl vand – måske mere. Fyld på, hvis massen bliver for tør, før den er blevet blød.
  • Lidt grøntsagsbouillon
  • Masser af friskhakket koriander (hvis du ikke er til koriander, så brug persille el. lign. i stedet).

Løget steges ved lav varme i olie indtil det er gyldent. Steg alle krydderier af sammen med tomaterne. Tilsæt linser, vand og lidt grøntsagsbouillon. Kog op og lad det hele simre i 40-60 minutter eller til linserne er helt bløde. Spæd evt. op med mere vand. ”Konsistensen skal være som en tyk suppe, ikke en mos”, skriver N i sin beskrivelse. Mit blev nok lidt mere moset end tiltænkt, men det smagte virkeligt fortrinligt!

Kikærte-stuvningen/chana masalaen havde sørme også fået sig et fancy navn, nemlig:

”Nikos chic pea funk” – det er der jo ingen grund til at lave om på.

Her skal du bruge følgende:

  • 2 Løg (steges gyldne)
  • Hvidløg (igen efter smag) – jeg brugte 1-2 fed
  • Frisk ingefær (5 cm af en klump oder so)
  • 3 spiseskeer garam masala krydderi (justér alt efter hvor stærk din garam masala er/hvor hardcore smagsløg du serverer for)
  • ½ -1 spiseske knuste korianderfrø
  • ½ -1 spiseske knuste spidskommenfrø
  • 2 dåser flåede tomater
  • Frisk el. tørret chili efter smag
  • 2 dåser kikærter/en halv pose tørrede kikærter

Steg løg og hvidløg i olie. Tilsæt ingefær, garam masala, korianderfrø og spisdskommen og steg det kort igennem i olien. Tilsæt de flåede tomater, kikærter og chilier og lad det hele simre godt sammen. Smag til med salt og peber.

Jeg brugte tørrede kikærter og satte derfor i blød dagen før og kogte dem en times tid til de var møre. Du kan dog sagtens bruge kikærter fra dåse til denne ret.

 photo indiskvegetar02_zps96aab757.jpg

En raita (yoghurtdressing gør sig ualmindeligt godt til sådan en omgang. Ikke mindst hvis du har lavet din dahl og chick pea funk stærk. Endnu en gang trak jeg på mit netværk og sms’ede straks min studie-veninde om hvad det nu lige var der gjorde hendes raita så megagod. Svaret var spidskommen og mango chutney!

Anjas opturs-Raita (bare lige for at blive i titelsporet, ik’)

Du skal bruge:

  • Yoghurt – ikke for fedtfattig, så bliver den kedelig
  • Stødt spidskommen (meget vigtigt!)
  • Lidt mango chutney (bare lige til at runde smagen af og give raitaen et fruity touch)
  • Finthakket tomat/agurk/rød peber alt efter lyst og behov
  • Salt og peber

Det hele blandes sammen. Smag til med salt, peber, spidskommen og mango chutney

 photo indiskvegetar05_zps0a71a7a5.jpg

Server hele herligheden med kogte ris – og lav evt. et par lime sodas ved at blande danskvand med masser af limesaft og evt. lidt sukker.

 

 

17 kommentarer

  • GODT jeg skal til Indien i næste uge, for nu er jeg altså sulten!!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Åhr, Mette. Misundelse herfra! Hvad er det egentlig du render og laver i Indien i tide og utide?? 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hihi – det er “desværre” bare arbejde. Ikke en masse sightseeing, templer eller lækre Goa-strande. Til gengæld får jeg “lov” at komme derud 3-4 gange om året 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

    Gule linser? Kan man bruge røde i stedet? Eller er gule linser det samme som flækærter? Eller bare, hvor kan man købe gule linser? Det ser super lækkert ud!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Hej Ida. Jeg tør ikke svare på om du kan bruge røde linser.. Jeg har ikke den store erfaring med dahl og har ikke prøvet. Jeg købte mine gule linser i en grønthandlerbiks på frederikssundsvej. Tror de fleste eksotiske grønthandlere har dem. Det er ikke det samme som flækærter, er jeg ret sikker på! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • På kollegiet lavede min køkkenfælle fra Bagladesh det på røde linser alle gangene han lavede det til os.
      Så jeg vil tro at det kan laves på røde linser, har ikke selv turde kaste mig over det i frygt for ikke at kunne gøre ham kunsten efter selvom det er flere år siden.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Fedt, Sacha. Det lyder jo til at det sagtens kan laves på røde linser. Kan godt forstå, at du har lidt præstationsangst ift. sådan et rart madminde lavet på autentisk vis.. Men måske skulle du prøve alligevel. Det smager jo rasende godt!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • stefaniehbrink@hotmail.com

    Ahh en god fødselsdagsgave! Har netop ville bede dig om opskriften. Den skal laves i næste uge. Shiiit man det smagte godt!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Tillykke Sveske!! Dejligt at du kunne lide det! Forresten kan jeg oplyse af chick pea funken smagte lækkert blendet til dip/mos dagen efter! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Det ser så godt ud! Men en halv pose kikærter er jo en vidt begreb. Ca. hvor mange gram skal der til af dem? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Hehe. Ja det er sandt, jeg indrømmer gerne at jeg kom lidt let om den. Sagen er at jeg ikke kan huske hvor stor posen jeg købte var – og jeg har smidt den ud! Kikærterne vejede ca halvt så meget før de blev opblødt og kogt, så hvis en almindelig dåse kikærter indeholder ca. 300 g kikærter i drænet stand, ville jeg nok forsøge mig med at lave 300 g tørrede kikærter – og så måske lidt ekstra for at være sikker. Håber du kan bruge mit lidt kringlede svar til noget! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Camilla

      Haha, upsi dupsi! Men tak for svar. Jeg må prøve mig frem… 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] Kilde: ganeoggaffel.dk […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

    Hvor mange personer er opskrifterne til?
    Jeg vil nemlig enormt gerne lave dem her i weekenden.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Hej Sofie. Vi var 4 damer om at spise og der var rigeligt. Så 4-6 vil jeg sige. Det kunne også være lækkert at toppe op med et par naanbrød (dem de har i Netto er ikke værst, hvis de lige bliver varmet godt igennem). Så føler man sig også lidt mere sikker på at der er mad nok 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anette

    Tilsætter du frisk koriander til sidst?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Kære Anette. Beklager det sene svar. Jeg er lidt fraværende på bloggen pt. grundet en sygemelding pga. hjernerystelse. Men korianderen serverer jeg blot til, så man selv kan dosere. Og så det holder sig friskt.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TIP: POTENTIEL YNDLINGSSØNDAG COMING UP