BLOMKÅLSSUPPE TIL VENNERNE
I fredags havde jeg inviteret en ordentlig bande af vennerne til fødselsdagsfest, hvor den stod på den store nips-og-spis buffet, som jeg havde gået og hygget mig med i løbet af eftermiddagen. Bl.a. bød buffetten på gulerødder med dips af den gode avocadomos og tuncreme. Men blandt denne pulje af buffet-retter blev det også til en rimelig klassisk blomkålssuppe, som man dog aldrig skal kimse af (hvis man da stadig kimser af noget her i 2013…). Blomkålssuppen blev til selve festen serveret i disse små fine papkrus fra Tiger:
Og ja ja, bare fordi man fylder 30+1, så må man godt servere suppe af cirkus papkrus – det har aldrig skadet nogen at holde sit indre legebarn en lille smule i live:)
Min blomkålssuppe til mange, serveret i papkrus, blev til af:
- 2 blomkålshoveder
- 1 stort løg
- 4 kartofler
- 1 liter bouillon – jeg brugte Irmas kyllingefond
- 2,5 dl letmælk
- 1,5 dl piskefløde
- 1 spsk karry
- 1 spsk knust korianderfrø
- 1 spsk citronsaft
- 1 laurbærblad
- Salt og peber
- Olivenolie
Tilbehør:
- Bacon i tern
- Groftrevet parmesan
Start med at skræl kartoflerne og skær dem i grove tern, pil og hak løget og skyl blomkål og del det i mindre buketter. Herefter smides løg og kartofler i en god stor gryde med godt med olivenolie, karryen og korianderfrøene. Der svitses til løget bliver klart og kartoflerne så småt begynder at brune. Herefter er det i med blomkålsbuketterne, et godt skvæt salt og peber, og der steges videre et par minutter ved stor opmærksomhed. Karryen og grøntsagerne vil gerne brænde på, på dette stadie, så skynd dig i med fonden og mælken, hvis der er antræk til påbrændthed. Smid samtidig et laurbærblad ved og lad det hele koge op under jævnlig omrøring. Mængden af væske i opskriften her er et sjus, så prøv dig lidt frem ifht. en vurdering af, at suppen gerne skal være tyktflydende og cremet, når den blendes. Lad suppen småsimre i ca. 30 minutter inden den blendes med en stavblender, fløden tilsættes, den gives et kort og kontrolleret opkog, og smages til med citronsaft, salt og peber.
Til servering drysses der en god lille damehåndfuld friskreven parmesanost og stegt bacon on top, og så kan man næsten ikke andet end at være lidt smålykkelig over god varmende suppe i vinterkulden!
PS: Har du tid til at lave suppen dagen i forvejen, så bliver den bestemt ikke ringere af en nat på køl, så smagene kan stå og mumse lidt ekstra sammen.
Det lyder lækkert og indbydende med en nipsbuffet. Hvad var der ellers på menuen? Og så er det da totalt fødselsdagagtigt med cirkuskrussene. Den ide kunne jeg godt finde på at låne.