CROISSANTERIE - FRANKRIG I BERLIN

HJEMMEBAGT BLOMMEMARMELADE

 photo blomme07_zps0db82fcb.jpg

 photo blomme04_zps9395d8e7.jpg

Da der landede en fin pose blommer på mit køkkenbord fra svigerforældrenes have, måtte der sættes sving i noget! Nogle af blommerne var stødt/revnet lidt, så de var ikke så sjove rå – men en blommemarmelade, tænkte jeg var vejen frem – og yes, det var det i den grad! God snasket, krydret og lækker. Perfekt til både ostemad og ovenpå vanilleisen.

Ovenikøbet var det nemt og ret arbejdsfrit at fremstille marmeladen – og den slags goder skal man jo ikke kimse ad!

Jeg valgte at krydre blommemarmeladen med varme krydderier i denne omgang – og drømmer om at nå at hive en portion blommer mere i land, som skal bades i noget helt andet. Jeg tænker fennikelfrø og citron måske… Anyways denne blev med de varme krydderier som sommerhusets krydderiskuffe kunne byde med: Stødt ingefær, stødt kanel, et par tomme vanillestænger og lidt hvidt stødt peber og sort friskkværnet ditto. Ikke en dårlig kombination (overhovedet!), men det gode ved marmelade er jo, at man kan bruge lidt af det man har og sjusse sig frem, så hvis du skal lave blommemarmelade og mangler en af ingredienserne her, så bare ro på!

Jeg brugte:

 • 500 g blommer, udstenet vægt
 • 165 g sukker (her blev det et miks af rørsukker og almindeligt hvidt sukker – igen hvad sommerhuset havde at byde på)
 • 2-3 tomme vanillestænger (som stadig ligger og hygger sig i glasset med den færdige marmelade)
 • ca. 3. tsk tørret stødt ingefær
 • ca. 3 tsk støt kanel
 • 1 knivspids hvidt stødt peber
 • 7 kværn sort peber

 photo blomme01_zps8e194b20.jpg

 photo blomme02_zpsf4cb13fc.jpg

 photo blomme03_zps06c01044.jpg

 photo blomme05_zps9d76245c.jpg

Sådan gør du:

Skyl blommerne og skær dem i kvarte, fjern evt. dårligdomme undervejs, men du behøver ikke være hysterisk med det, når det hele skal varmes så godt igennem.

Bland sukker med krydderierne og vend blommerne her i, så de bliver godt snasket ind i smagsgiverne

Smid blandingen i et stort fad, der må gerne være en stor overflade, da blommerne indeholder masser af saft, der skal fordampe for at du ender med en cremet marmelade.

Sæt fadet i en forvarmet ovn på 175 grader, varmluft

Ved at lave marmeladen i ovnen slipper du for at røre hele tiden og den store overflade giver sukkeret lov til at karamellisere rundt om blommerne.

 photo blomme06_zpsadc6018b.jpg

Mine blommer fik ca. 1 times tid i alt – med en pause, da jeg liiige skulle ned og plukke hyben til et andet projekt) – men prøv dig frem. Jeg startede med at give blommerne 20 minutter ad gangen og vende blandingen, når uret ringede. Efter 40 minutter gik jeg ned til 10 minutters intervaller og når bagetiden nærmer sig sin afslutning kan det anbefales at gå ned til 5 minutters intervaller, da min var lige ved at brænde lidt på ved sidste omgang (som man også kan se på billedet ovenfor).

Marmeladen er færdig når det meste væske er forsvundet, blommerne kogt godt ud og væske plus sukker er begyndt at karamellisere og blive lidt sejt i det. MEN pas på den ikke får for meget. Billedet ovenfor blev min færdige marmelade og den blev faktisk for tyk *(se nedenfor).

Lad marmeladen køle og hæld den på et skoldet glas. Laver du stor portion eller skal den holde længe, så skyl glasset med vodka eller atamon for at desinficere.

 photo blomme09_zpsfbf636c6.jpg

 photo blomme08_zps3e448ed9.jpg

 

* Jeg glemte (som jeg lidt for ofte gør) at marmelade, sirup m.m. bliver mere fast når det ikke længere er varmt. Skulle du komme til at give din marmelade for meget, så fortvivl ikke, men gør som mig: Smid marmeladen i en gryde med lidt vand, varm op og rør det godt igennem, så massen bliver ensartet. Lav en prøve undervejs, hvor du tager en lille dråbe marmelade fra gryden og drypper på en tallerken og lader den køle. Når du er tilfreds med denne konsistens, tages gryden af blusset og marmeladen kan hældes på glas igen.. 🙂

 

1 kommentar

 • Elin

  TAK FOR OPSKRIFT
  Fin opskrift og gode tip, især det med at skylle glas i vodka og det med hvor længe marmeladen skal have. Brugte selv stjerneanis og lidt kanel og tror jeg vil skylle glas i rom. : ) ( Det er stadig i ovnen, glæder mig til at smage)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

CROISSANTERIE - FRANKRIG I BERLIN