HJEMMELAVET LAMMERULLEPØLSE MED PERSILLE OG MYNTE

HOW TO: EN NEM(MERE) MÅDE AT RENSE HYBEN PÅ

 photo hyben03_zpse94958ec.jpg

 photo hyben04_zpsa5a2796d.jpg

Det er hybensæson nu og hyben er i min bog en helt fantastisk spise! Derudover er den fyldt med c-vitaminer og andre gode sager – og det skal man jo heller ikke kimse af.

Eneste anke jeg har til konceptet hyben er at de er så forbandede besværlige at rense. I år var jeg så heldig at få et tip fra min pal M fra Byhøst, som skulle vise sig at gøre renseprocessen noget mere effektiv.

Sidste år klarede jeg mig fint med denne metode, men i år havde jeg plukket en betydeligt større mængde og havde muligvis også en betydeligt mindre tålmodighed – og så er følgende metode altså ret smart!

Du skal gøre følgende:

 photo hyben02_zps3e2dc371.jpg

Start med at skære hybenbærrene over i halve og fjerne evt. stilk.

Smid hybenerne i en blender – for mig fungerede det bedst at blende mindre portioner af gangen. Blend hybenerne godt. De skal blendes så meget at kernerne ikke sidder fast i kødet mere. Det er også derfor at jeg ikke blender så mange hyben ad gangen – så er det nemmere at blende dem jævnt.

Kom de blendede hyben i en stor skål og hæld koldt vand over.

 photo hyben05_zpscc4b4947.jpg

 photo hyben01_zps02bf6075.jpg

Da kernerne er lettere end hybenkødet vil de stige op og lægge sig i overfladen af vandet. Nu er det bare om at skumme alle kernerne af – og det skal gøres over en del gange. Når du har taget første omgang, så stik klør fem i skålen og rør godt rundt med spredte fingre. Det løsner flere kerner, som så igen kan skummes af.

Det er klart her at der er mest arbejde i rensningen og det tager altså stadig lidt tid.

Når alle (eller næsten alle) kerner er skummet fra, sies vandet fra de blendede hybenbær – og så er du klar til at lave lækre marmelader, sirup, chutneys, ketchups eller lignende.

De allersidste kerner vil du kunne fjerne, når du koger hybenbærrene til lækre sager.

 photo hyben06_zpsd64c2a5f.jpg

 

Her er hybenbærrene til venstre renset ved den netop beskrevne metode, mens bærrene til højre er renset ved den metode, der er beskrevet her.

Fordele ved metoden: 

Det er en noget hurtigere metode at rense bær på, når det drejer sig om store mængder. Man skal ikke sidde og fedte med hver enkelt hyben og kan derfor klare mange hyben på én gang.

Har man fået fat i nogle meget modne og lidt småsmattede bær er det stort set umuligt at skære dem op og fjerne alle kerner. Der batter denne metode meget mere og er langt lettere.

Ulemper ved metoden:

Du ender selvfølgelig ikke med hele hyben ved denne metode, men nærmere med en grov mos/masse. Jeg skal bl.a. lave sirup og marmelade, så der betyder det ikke noget.

Når du sier vandet fra, vil du se at vandet er blevet flot orange. Derfor tænker jeg at man kommer til at skylle lidt af smagen/de gode sager ud af hybenbærrene. Jeg har ikke lavet noget ud af hybenbærrene endnu, så jeg skal ikke kunne sige om det kan have en betydning for smagen. Jeg regner dog med at den vil være minimal. Derfor: Gennemfør rensningen så tjept som muligt, så bærrene ikke ligger og søber for meget.

10 kommentarer

  • Det er altså et smart fif. Jeg fandt på at koge hybenerne hele og derefter passere dem gennem en si. Det efterlader en helt fin puré, som fx kan bruges til supper og sirupper, men det går ikke til marmelade.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Åh det lyder nu også smart, Sysler! Og så kan man jo variere lidt i rensemetode alt efter hvad man skal lave! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Skal også snart igang med at rense hypen (normalt ca -5 kg til marmelade), så jeg skal da klart overveje at teste denne her måde 🙂 For ellers kan det virkelig tage tid.

    Så er det kun de hyben som skal tørres som skal renses lidt (her er kernene nemme at få ud når hyben har tørret et par timer i ovnen)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Ja prøv det lige, Mette. Jeg syntes det var nemmere end at sidde og fedte med hvert enkelt bær. Hvad bruger du de tørrede hyben til? Det lyder spændende!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • De får en tur med blenderen og så anvender jeg det spm drys på havregryn eller skyr.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Ohhh det lyder superlækkert. Så lidt ala noget hjemmegjort hybenpulver, tænker jeg. God idé! Faldt over en opskrift på hybenkonfekt i går.. og kan selvfølgelig ikke huske hvor jeg så den nu!! Ih!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Neeeej, hvor smart! Det er da det jeg gør så 😀 Lavede årets første gang hyben/fersken kompot med vanilje/citron og kanel den anden dag, og bandede kerne-udtømningen langt væk. Håber 2. omgang bliver noget nemmere at gå til, med den her metode. Tak for tip (:

    – Anne

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Hehe, ja man bliver altså lidt træt af det der udkerningsarbejde. Bare irriterende når nu hyben smage så p*ssegodt! Det lyder som en lækker kompot, du har haft gang i! Glæder mig til at lave mine hyben om til noget spiseligt 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

    Med hensynet til vandet, følger jeg til marmeladen en opskrift hvor man skal bruge vand, og der kan man jo passende bruge det – så føler man ikke det går til spilde lige så meget. Men god guide!
    http://www.densortemaage.blogspot.com

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Rigtigt god idé, Ida. Jeg tænkte også på at man kunne have gemt i hvert fald “anden halvdel” af vandet, som var mest tykt og frugtigt. Det må jeg gøre næste gang! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HJEMMELAVET LAMMERULLEPØLSE MED PERSILLE OG MYNTE