FRANSK LØGSUPPE
Sidste weekend stod på masser af varm mad til det kolde vejr. Blandt andet denne rare franske løgsuppe, stærkt inspireret af James Prices løgtema i selvsamme weekends udgave af Politikens Spis & Bo tillæg.
Til to personer:
- 6-7 løg skåret i tynde ringe
- 2 fed hvidløg
- 7,5 dl god oksebouillon (vi brugte Irmas)
- 1-2 laurbærblade
- 3-4 kviste frisk timian
- 6-7 hele peberkorn
- 1 glas hvidvin
- 1 skvæt sherry
- 1 skvæt cidervineddike
- En god klat smør
- Hvedeflutes eller brød – det kan sagtens være daggammelt
- God reven ost – vi brugte en blanding af parmesan og svensk emmentaler
Det allermest tidskrævende ved denne ret er at få brunet løgene. Du skal regne med i hvert fald en halv times tid. Så start med retten ca. en god time før du er sulten.
Løgene (+ hvidløgene) brunes i godt med smør for medium varme, så det ikke brænder på. Der skal røres rimelig jævnligt, og så er det ellers bare med tålmodighedshatten på – for nu skal du bare røre rundt indtil løgene bliver bløde og begynder at karamellisere. De er klar når løgene er blevet gyldne og bløde – og svundet ret meget ind! Så er det i med timian, laurbær og peberkorn – hvidvinen og dit skvæt sherryen (portvin kan også du her). Lad alkoholen fordampe og koge ind sammen med løg og krydderurter, giv det hele et godt kværn salt og peber og hæld så oksebouillonen ved. Lad det hele simre ved svag varme i ca. 30 minutter.
Imellemtiden kan du passende tænde din ovn på 180 grader, smide dine skiver daggamle brød ind under varmen og lade dem blive helt knastørre. Og imens det står på – rive din ost.
Når løgsuppen har fået sine godt 30 minutter, du har smagt til en ekstra gang med salt og peber og cidervineddike, hældes suppen på portionsskåle, der kan tåle at gå i ovnen. På toppen af suppen ligges det knastørre brød og der drysses godt med ost over. Som det sidste touch smides de ostebrøds-toppede skåle med suppe i den varme ovn, der nu er blevet sat på grill – og steger videre her til osten er blevet god, sprød og boblende.
Og så er du klar til servering – men et godt tip er at have lidt tålmodig tilbage – suppen er nemlig rygende varm – og er man ikke tålmodighed brænder man sig næsten med garanti på kombinationen af den rygende varme suppe, ost og brød 🙂
Lækkert lækkert lækkert! Det er så dejlig vintermad – og ostebrød, boblende og sprød ovenpå er altid godt.
– Anne