DELLER OG DRESSING FRA MELLEMØSTEN
I anledning af min fødselsdag her den anden dag havde jeg egentlig besluttet mig for, at vi skulle have en af mine livretter til aftensmad – boller i karry – men da det vist mere eller mindre kun er mig, der synes det er hit, ændrede jeg kurs i sidste øjeblik og gik de mere mellemøstlige veje med mit hakkede kød. Det blev til en omgang rimelig sunde og virkelig lækre krydrede deller og en fantastisk sumak-dressing til fra Yotam Ottolenghis kogebog Jerusalem. Den originale opskrift bød naturligvis ikke på svin, men kalkun – og det er jeg sikker på også ville gøre sig godt!
Kødboller
- 1 lille groftreven squash
- 1 bundt fintsnittet forårsløg
- 500 gram hakket kød – fx svin, kylling eller kalkun
- 1 lille bundt hakket koriander
- 1 lille bundt hakket mynte
- 1 æg
- 1 fed revet hvidløg
- Salt og peber
- 1 dl smagsneutral olie til stegning
Fantastisk sumak-dressing
- 1,d dl creme fraiche 18%
- 1,5 dl yoghurt natural, fx ABC tykmælk
- 2 spsk citronsaft
- 1 tsk reven citronskal
- 2 fed revet hvidløg
- 3 spsk olivenolie
- 1 spsk sumak-krydderi (kan f.eks. købes i ASA-trading i Torvehallerne)
- salt og peber
Start med at blande alle ingredienserne til dine kødboller og sæt farsen på køl mens du rører alle ingredienserne til dressingen sammen.
Når dressingen er klar sætter du den i køleskabet og tænder ovnen på ca. 200 grader. Herefter sætter du en pande på rimelig høj varme og hælder olie på panden så den er helt dækket med et tyndt lag olie. Form kødbolle-farsen til små frikadeller og steg dem i hold i den varme olie til alle siderne på dellerne er godt brunet. Flyt herefter alle de ‘brunede’ deller over i et ildfast fad og bag dem færdige i ovnen i ca. 5 minutter.
Jeg serverede dellerne med den fantastiske friske og syrlige dressing, en omgang hjemmelavet hummus, ovnbagte kartofler og en simpel grøn salat til.
Det ser dejligt ud, men du skulle prøve at bytte olivenolien i din dressing ud med tahin – det smager fantastisk og meget “autentisk”.
I Helsingør hvor jeg bor, kan man købe sumak hos en hver indvandregrønhandler 🙂