SVENSKE SVAMPETOASTS

SPINATLASAGNE

spinatlasagne6Hey, det er weekend og efterår, så det er tid til comfort food. Og skulle du have lyst til comfort food af den vegetariske skuffe, så kan denne spinatlasagne stærkt anbefales. Den var fuld af smag og dejlig snasket. Der er ikke så meget hokus pokus ved opskriften. Men jeg vil dog gerne understrege to tips, som gjorde en positiv forskel:

1) Lav din bechamelsauce i så god tid, at den kan nå at køle af, inden du samler lasagnen (lidt ligesom, hvis du købte en færdigversion af slagsen). Det gør at saucen ikke smelter for meget sammen med de øvrige elementer, men ligger sig i gode bløde lag, så du får dejlige “lommer” af bechamelsauce, når du spiser din lasagne.

2) Sørg for at giv den færdigbagte lasagne lidt hviletid, så den kan nå at sætte sig. Det gør den nemmere at skære (og spise) og smagene får lov til at udvikle sig på den gode måde.

Opskrift til ca. 3-4 personer:

Tomatsauce:

  • 1 løg
  • 1 lille bakke cocktailtomater
  • 1 peberfrugt
  • 2 små fed hvidløg (eller 1 stort)
  • 1 dåse flåede tomater eller god tomatsauce på glas (jeg havde en øko-version fra Aarstiderne)
  • Frisk eller tørret oregano
  • Rødvin (en sjat – kan erstattes af balsamicoeddike)
  • Grøntsagsbouillon + en sjat vand
  • Salt, peber og olivenolie

Spinat:

  • Ca. 450 -500 gram hel spinat (fra frost) – eller ca. 2 poser/bakker af den friske slags
  • 1/2 porre (gerne den hvide del)
  • Lidt smør
  • Salt, peber, reven muskatnød

Bechamelsauce:

  • 20 gram smør
  • 2-3 spsk hvedemel
  • 6-7 dl. letmælk
  • 1 håndfuld friskreven parmesanost
  • Salt, peber, reven muskatnød

Desuden:

  • Lasagneplader
  • 1 kugle bøffelmozzarella
  • Rasp (fx panko)

Start med bechamelsaucen. Den må meget gerne være kølet af, før du samler lasagnen (se ovenstående tip). Smelt smørret i en lille gryde for medium varme og pisk melet i med et piskeris til du har en god smørbolle. Supplér langsomt med mælken – ca. de 6 dl) – og kog op, så du får en god tyk sauce. Når saucen har nået sin rette konsistens, rives parmesanosten i og der smages til med salt, peber og friskreven muskatnød. Stil saucen på køl, mens du gør de øvrige elementer klar. Er din sauce blevet meget fast af afkølingen, så kan du evt. supplere med den sidste ene dl mælk, så den bliver lidt mere flydende igen.

Til tomatsaucen hakkes løg, hvidløg, peberfrugt og tomater i små tern. Start med at svits løgene for medium varme i olivenolie til de er blevet klare. Tilsæt herefter peberfrugt, hvidløg og tomat og steg videre et par minutter. Tilsæt den friske eller tørrede oregano og dit skvæt rødvin og rør videre. Suppler nu med dit glas tomatsauce/flåede tomater, lidt ekstra vand, grøntsagsbouillon, salt og peber, og lad saucen stå og småsimre en 20 minutters tid under låg.

Optø spinaten ved at svitse den langsomt i lidt smør og olie på en pande. Når spinaten er optøet suppleres med porre i skiver og der smages til med salt, peber og reven muskatnød og evt. en lille teske smør mere. Hvis du bruger frisk spinat, så skyl den og smid på panden samtidig med den halve porre (skåret i ringe) og smag til som ved ovenstående fremgang.

Nu er det tid til at samle din lasagne. Tænd ovnen på 180 grader varmluft og find et ildfast fad på ca. 20 x 25/30 cm (mit passer til, at der lige kan ligge tre lasagneplader på tværs). Hæld lidt olie i bunden af fadet. Byg lasagnen op ved at starte med et lag spinat, derefter tomatsauce, så bechamel og så lasagneplader. Gentag processen ca. 3 gange. Ved det sidste lag skal der bare lasagneplader og toppes med rigeligt bechamelsauce, så sørg for at du har nok tilbage til afslutningen:) Ovenpå det sidste lag sauce ligger du mozzarella i tynde skiver og der drysses med lind hånd lidt rasp (for sprødhed). Pankorasp gør det rigtig godt til formålet.

Smid nu lasagnen i ovnen i ca. 45 minutter og lad den efterfølgende stå i 10-15 minutter i den slukkede ovn, så den kan sætte sig lidt. Jeg er ofte for utålmodig til dette, men da mine medspisende lod vente på sig, så gik det helt naturligt – og det gør altså en verden til forskel. Lasagnen bliver mere fast og smagene får lov til at udvikle sig lidt mere.

spinatlasagne2 spinatlasagne spinatlasagne3 spinatlasagne4 spinatlasagne5 spinatlasagne6

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SVENSKE SVAMPETOASTS