LUCIA-TID

KIKÆRTE-CURRY OG KØDFRI MANDAG

curry3
Her for et par uger siden modtog vi hos Gane & Gaffel et anmeldereksemplar af Nadia Mathiasens nye kogebog ‘Kødfri mandag’ udgivet sammen med Samvirke. Nadia er på ingen måde vegetar, men har kreeret en bog med masser af dejlige vegetariske retter, baseret på konceptet om at holde sin mandag fri for kød – og dermed bidrage til at spare en anelse på jordens ressourcer og energiforbrug. Jeg er, som Nadia, heller ej vegetar (det kan man nok godt lure på bloggen). Jeg elsker simpelthen bacon, charcuteri og røde bøffer aaaal for højt til at gå den vej.

Men jeg synes det er ekstremt fornuftigt at skære ned på sit kødforbrug – både for de miljø- og sundhedsmæssige fordele – der er forbundet hermed. Især synes jeg det er fornuftigt i et landbrugsland, som Danmark, hvor vi igennem et lille århundredes tid har vænnet os til bygge vores måltider op om frikadellerne, flæskestegen, bøfferne osv. – og hvor grøntsagerne stadig er det lille sidekick i mange familier.

Vi får som oftest Aarstiderne herhjemme, og der er kødforbruget til vores aftensmad fx reduceret til i alt max 200 gram kød til 2 voksne og et barn – hvilket, indrømmet, ca er halvdelen af, hvad jeg plejede at købe ind til. Det tog lidt tilvænning i starten, men nu kan jeg næsten synes det er vulgært at lave spaghetti kødsauce af sådan en alm. pakket hakket oksekød med 400 gram kød. Det har også været interessant at få et lille barn og aflure hendes spisevaner. For kød – særligt det der skal skæres i, er ikke et hit i hendes bog. Og det ansporer jo også de voksne til at droppe lidt mere af det der kød, når det alligevel bare ligger der på tallerken og bliver glemt.

Så det gør vi så lidt i det små, her i det lille hjem. Altså forsøger at droppe kødet i ny og næ.

Inspireret af Nadia, Kødfri mandag og de mange gode opskrifter, lavede jeg i mandags denne virkeligt gode kikærte-curry, der faktisk ikke blot er kødfri, men også regulært vegansk (= fri for enhver slags animalske produkter).

KIKÆRTE-CURRY TIL FIRE PERSONER

  • 2 dl kikærter (ligges i blød dagen forinden og koger en time, inden de skal bruges)
  • 1 stort løg – skåret i tynde både
  • 3-4 bagekartofler – skåret i store tern
  • Ca. 6 små gulerødder – skåret i skiver af 1 cm
  • 5 tomater
  • 2 fed hvidløg
  • En bakke frisk spinat
  • 1 – 1 1/2 dåse kokosmælk (FOR GUDS SKYLD IKKE LIGHT)
  • 1 dl vand
  • 2 spsk god karry, 2 spsk korianderfrø (gives en tur i morteren), 1 spsk spidskommen, 1 -2 spsk gurkemeje
  • Salt og peber, og evt. lidt limesaft til at smage til med
  • Kokosfedt/olie til stegning

Når dine kikærter har kogt, drænes de for  kogevandet og smides sammen med løget i en stor opvarmet gryde/wok, der forinden har fået en god klat kokosolie/fedt. Efter et minuts tid, tilsættes finthakket hvidløg og de øvrige krydderier. Svits videre et par minutter og tilsæt så kartofler og gulerødder. Skru lidt ned for varmen og suppler evt med lidt mere fedtstof. Herefter er det tid til tomaterne, der hakkes i små tern.

Endeligt hældes din dåse kokosmælk og lidt vand ved – og så skal herligheden simre en times tid. Umiddelbart inden, tilsættes den rensede spinat, der koges igennem endnu engang og retten smages til med salt, peber og limesaft – og serveres.

Ved godt det ikke er en særlig billedskøn ret – men den smager rimelig fænomenalt!!

curry curry2

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LUCIA-TID