MUFFINS-BOLLER

FULDKORNS-RISOTTO MED SVAMPE

fuldkornsrisotto2

Her i det lille hjem er vi så småt begyndt at vænne os til, at vi nu er fire mennesker om spisebordet, og at snart alle fire – inklusiv den mindste på knap otte måneder, sådan set kan spise alt, hvad der bliver serveret (sådan i teorien – selv den snart 3-årige kan stadig være ret selektiv med, hvad der ryger indenbords;)). Nå, men i det regi forsøgte jeg for nogle uger siden at bikse denne fuldkorns-risotto sammen med det formål at lave en blød grødagtig aftensmad, som de små nemt kunne få indenbords, og de voksne stadig kunne nyde.

For at gøre risottoen lidt nordisk byttede jeg de italienske arborio-risottoris ud med Urtekrams fuldkorns-grødris, og hvidvinen med lidt æblecidereddike. Det funkede sådan set fint, men selve kogningen af grøden tager bare lidt længere tid, så det skal man lige have in mente. Dog skal man ikke være lige så meget over retten, som en klassisk risotto.

Risottoen gled flot ned hos os voksne, og så vidt jeg husker, var ældstebarnet OK fornøjet. For den mindste blev det hele nok en anelse for salt, da både parmesan og bouillon jo tæller rimelig højt i saltregnskabet. Så hvis man vil lave den til de helt små børn, er det nok en god idé lige at tage en portion fra til det formål, lige før du putter osten i.

Til ca. 6 personer brugte jeg:

  • Ca. 3-400 gram fuldkorns-grødris
  • Et godt skvæt æblecidereddike
  • 1 løg (finthakket)
  • 1 bakke champignoner
  • 1 fed hvidløg
  • 1,5 l. svampe/grøntsagsbouillon
  • 50 gram parmesan/høost/ravost
  • 2 spsk smør
  • (Salt) og peber

Start med at svits løg og hvidløg for medium varme i en omgang olie, så løgene bliver klare, men ikke branker. Tilsæt risene og rør med et par minutter. Tilsæt så et ordenligt skvæt æblecider-eddike og tilsæt så aal din bouillon. Jeg brugte en blanding af Herbamare grøntsagsbouillon og en terning svampebouillon fra Knoor (og Sverige – ved ikke om man kan få det herhjemme).

Lad nu blot hele herligheden simre sammen i en god rum tid for svag varme. Nok noget nær en time. Under låg. Fuldkornsris tager god tid. Rør et par gange undervejs. Når risene er kogt og møre, og det meste af væsken suget op, så giv evt. gryden lidt tid uden låg med mere smæk på varmen, så lidt mere af væsken fordamper. Når du har en ‘soggy’ grød, så smider du en ordentlig klat smør og ditto håndfuld ost i gryden, ligger låget på og lader det smelte sammen i grøden en 5 minutters tid. Smag til med friskkværnet peber (og evt. lidt salt, men smag lige efter først, jf al den gode saltede ost og bouillon!). Rør det hele rundt – og så er du klar til servering!

PS – vi havde lidt tilovers af retten, som jeg blot varmede op dagen derpå – men jeg tror også at risottoen her i en reste-version ville gøre sig godt stegt på panden a la klassiske risengrøds-klatkager.

fuldkornsrisotto

2 kommentarer

  • CK

    Jeg har efterhånden afprøvet en del opskrifter herindefra. Men jeg ville virkelig elske og se det som en stor fordel, hvis der forinden en opskrift var en kort beskrivelse af retten. A’la: nem, velsmagende…blablaba..

    Mvh Camilla Kirstine

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Hej Camilla Kirstine – du har da i den grad ret. Der mangler en intro til denne opskrift. Sådan går det, når man er lidt for hurtig på udgivelses-knappen! Jeg sørger lige for at opdatere indlægget. Og tak for dine input til vores blog. Vi synes nu normalt, at vi er ret gode til at introducere vores opskrifter, og give et par ord med på vejen om, hvorfor netop denne ret er landet på bloggen, men man kan jo altid blive bedre 🙂

      Rigtig god dag til dag,
      Emilie G&G

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MUFFINS-BOLLER