Cph Dining Week: Nimb Brasserie

Carbonara – nu uden fløde

Af Julie

carbonaraEmilie skrev for noget tid siden om Pasta Carbonaraens ufattelige evner. Vil give hende HELT ret. Det er en absolut feel-good-ret, som i lange perioder har været min jeg-er-stresset-og-kan-ikke-tænke-og-har-sikkert-også-lidt-ondt-af-mig-selv-ret, som man altid kan falde tilbage på. Den er nem at lave, kræver ikke så mange ingredienser og smager deeeejligt.

Retten fandt dog først for alvor vej til mit hjerte, da jeg opdagede at man altså godt kunne udelade fløden. Egentlig lidt mærkeligt, for jeg elsker fløde – men jeg tror jeg var blevet traumatiseret af alt for mange møder med billige restauranters udkogte spaghetti i flødebad, som åbenbart skulle gøre det ud for en carbonara.

I får hermed også min version af carbonara, selvom den måske ikke adskiller sig vanvittigt fra Emilies version – en sådan klasse-ret har da også fortjent meget mere end sølle to posts på vores blog, så forvent jer roligt mere.

For lige at understrege hvor glade vi faktisk er for pasta carbonara,  vil jeg da ikke undlade at fortælle at Emilie og jeg faktisk har præsteret at lave pasta carbonara på en kanotur i Sverige for et par år siden. Yes yes, vi ville have ”ordentlig mad” og lod os derfor ikke skræmme af at sejle rundt med hele æg, bacon og andet godt en dags tid og tilberede sagerne kl. meget midt om natten på en dyster parkeringsplads omgivet af forladte huse (det var vist noget med at det første sted vi slog lejr denne aften viste sig at være en ø hvor nogle frygteligt store – og sikkert meget farlige – køer/tyre boede. Derfor måtte vi sejle videre og finde noget bedre”). Vi kan konkludere at det ikke er noget problem at lave carbonara på trangia og at vi IKKE fik salmonella eller lignende ud af eksperimentet – kan klart anbefales!

Nåh! Hermed min – indrømmet: noget sløsede – opskrift. Jeg lavede nedenstående portion til to personer.

pancetta på stegepandenBacon/pancetta skæres i mindre stykker og steges på en pande med 1-2 fed hvidløg skåret meget groft ud. Når bacon/pancettaen er færdig og sprød kasseres hvidløget. Hvidløget giver lidt ekstra smag uden hvidløget rigtig smager igennem og jeg har også læst et sted, at det skulle gøre baconen/pancettaen mere sprød (?!)

æg og mere2 æg slås ud i en skål. En ordentlig røvfuld parmesan rives ned til æggene, så massen bliver tyk og grynet. Jeg har svært ved at forestille mig at man kan putte for meget ost i, så bare giv den gas. Godt med salt og peber i  og pisk pisk pisk det hele sammen.

Pasta i røg og dampPasta koges al dente. Min erfaring er at rigatoni eller spaghetti/båndspaghetti egner sig bedst.

Vandet hældes fra pastaen og den kommes tilbage i gryden (som ikke står på blus), overhældes med bacon/pancetta og bagefter med ægge-oste-massen. Rør det bedste du har lært: det er nu æggene skal koagulere pga. varmen fra pastaen og dermed gøre sovsen dejligt tyk. Det er vigtigt at æggene bliver tilberedt, da det smager ret så dårligt at spise rå æggesmovs (og også højner risikoen får salmonella en del), men samtidig er det vigtigt at æggene ikke får så meget varme, at de bliver til røræg. Så er det i hvert fald en anden ret. Afhængigt af hvor godt gryden holder på varmen og hvor varm pastaen er på dette punkt, kan det blive nødvendigt at tænde et lille blus på lav varme og røre videre over det, for at få æggene til at makke ret. Hold meget øje med æggemassen på bunden af gryden og tag den gerne af med jævne mellemrum, for at undgå røræg-hændelser.

petersilleJeg kan godt lide at få masser af enten persille eller basilikum over (det skader så abolut heller ikke med friskrevet parmesan – jeg havde blot brugt det sidste til ‘sovsen’. Denne gang var jeg endda voksen nok til at servere en lille salat ved siden af.

voksen sidesalat

7 kommentarer

 • Dorte

  Mums! Så er der inspiration til aftensmaden…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fedt! Kunne godt selv køre en omgang til – det må blive i nærmeste fremtid 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Toni

  En mindre detalje vedr. terminologi.. æggene må endelig IKKE koagulere! Koagulering er netop det der sker når man laver ex røræg, proteinet stivner..
  Pointen i en carbonara er, at fløden er så tilpas varm, så når man trækker gryden af blusset, skal æggeblommen røres i, det tykner saucen og gør den silkeblød og lækker. Ellers fedt med alternative varianter over klassiske retter 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Toni
   Så for silvan. Der er noget jeg har misforstået så. Troede faktisk bare at koagulering betød at ægget tyknede. For nej, vi er helt enige i, at carbonara intet skal have med røræg at gøre – så er det faktisk gået ret så galt 🙂
   Jeg læser op på terminologien – promise – og tak for at gøre mig opmærksom på det! Vi skal jo hele tide blive klogere 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Toni

  Hej igen

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mike

  Fedt! Opskriftens titel er dog lidt mærkelig – lidt som Forloren Hare – nu uden jordbær. Der har aldrig været fløde i en Carbonara..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Haha ja det er sandt. Overskriften refererer dog til et tidligere indlæg på bloggen og ikke til originalopskriften. Sagen var den at Emilie og jeg lavede den på to forskellige måder. Med og uden fløde. Jeg er naturligvis på teamnofløde med dig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Cph Dining Week: Nimb Brasserie