Ski og spiseri...

Rar risotto med asparges

Af Julie
Aspargesrisotto med Serranoskinke
Fik den lækreste risotto i torsdags. Risotto er sådan en rar ret. Bl.a. fordi den betyder, at du DESVÆRRE bliver nødt til at åbne en flaske vin (ja og så kan du da lige så godt smage på sagerne, når nu du er i gang).

Kom til at købe nogle asparges den anden dag. Har ofte store og flotte planer om at spise lokalt, men altså: de ryger rimeligt tit, når jeg først kommer ind i supermarkedet. De så så pæne ud (og lugtede slet ikke af tis . Som oftest positivt – men altså også når det gælder friske asparges), så jeg blev ligesom nødt til at købe dem.

Risottoen er lavet rimeligt meget på slump, men det er svært at gå helt galt i byen, så længe du smager på skidtet og sikrer dig at risene bliver al dente. Jeg forsøger at komme med lidt mængdeangivelser, men er det første gang du laver risotto, skader det nok ikke at google/finde en opskrift i en kogebog.

Jeg lavede portionen til én person (som denne aften kunne spise en del. Ahem..)

Løg svitsesrisen måles i håndfulde og smides i grydenEt lille løg hakkes fint og steges blødt i olie. Et par håndfulde ris (tror jeg endte på tre) smides i gryden og varmes igennem.

vin over riseneHvidvin hældes over. Her er vist et par centimeter i bunden. Lad sagerne boble indtil hvidvinen er næsten fordampet.

bouillon og aspargesImens har du fikset noget bouillon. Jeg havde Irmas kalvefond på køl, som blev blandet op med kogende vand. Jeg tror, jeg lavede omkring 3-4 dl. Normalt ville jeg nok have brugt hønsefond, men det havde jeg altså ikke lige. Du kan selvfølgelig også lave din egen fond. Bare spar dig selv for terningen. Please. Når du først har smagt noget andet, har du ikke lyst til at spolere din mad med sådan én igen (prædike prædike prædike).

asparges-ender i bouillonenJeg dumpede asparges-enderne ned i bouillonen så de kunne give lidt smag.

boble boble - risene kogerNår hvidvinen er tæt på fordampet hælder du en god sjat bouillon over risene. Rør med jævne mellemrum og lad væsken fordampe. Når væsken er ved at være væk, hælder du en ny omgang på.

friskrevet parmesan og snittede aspargesGør aspargesene klar og skær dem i mundrette bidder. Riv en ordentlig røvfuld parmesan (har til dags dato ikke fået en risotto med for meget parmesan i, så giv bare los)

asparges kommes iNår risene er lige ved at være færdige, dumper du aspargesene i risottoen og vender godt rundt. De skal ikke have lang tid, så der skal nærmest ikke mere til en dét.

Du er færdig, når risene er al dente og der stadig er lidt tyk væske i bunden. Risottoen må ikke være for tør og der er stadig noget ost, der skal opsuges i retten. Hvis den er blevet tør, må du hælde lidt ekstra bouillon i og røre godt.

i med smør og parmesanRetten af blusset. I med parmesan og en god skive smør. Smag. Skal der mere af det fede i? Smag til med salt og peber (jeg kan godt lide den med godt med peber) og tjek om den mangler noget. Det kunne være mere ost, lidt citronskal, el. lign.

Risotto done!Når du er glad, så op på tallerkenen med sagerne. Jeg havde købt en lille pakke Serranoskinke i Netto til en 10’er. Det kan man hverken blive fattig eller ked af. Et par skiver røg op på tallerkenen. Set i bagklogskabens klare lys vil jeg nok rive dem i mindre stykker ud over risottoen. Husk lige, at hvis du vil servere skinke til, skal risottoen ikke være lige så salt, som hvis du serverer den solo. Ellers bliver det bare salt med salt.

Bon appetit!! Og så lige et glas hvidvin til. Ahhhh!

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ski og spiseri...