Sofabrunch

Mormor mad

Af Emilie

Det er egentlig ikke fordi, at min mormor har været særlig traditionel når det kom til madlavning, men derfor er der stadig en meget bred kategori af gammel dansk mad, der i mit hoved tæller som mormor-mad. Og som virkelig er et hit i min bog! Måske skyldes kærligheden til mormor-maden en opvækst i 80’erne, der indeholdt lidt for meget pastasalat og råkoster. Under alle omstændigheder var jeg ikke særlig gammel før jeg tog skeen i egen hånd (ja ja – nem metafor i denne sammenhæng:)) og begyndte at eksperimentere med alt fra stegt flæsk, boller i karry til brun sovs og diverse stuvede grøntsager.

Så i dagens anledning har jeg bikset en mormor-middag sammen til bloggen. Jeg har tilladt mig at snyde lidt og klippe-klistre fra et par forskellige aftener, så menuen står på hakkebøffer/krebinetter (eller karbonader, alt afhængig af, hvor du kommer fra i landet!) og gammeldags æblekage (som rent faktisk var et fast indslag i min barndom, når jeg besøgte min mormor og morfar i deres sommerhus).     

Til hovedretten blev der snydt lidt og købt færdigformede bøffer fra Magasins mad&vin -normalt ville jeg ikke anbefale snyderi med hakket kød fra en kølemontre, men med mad&vin ved man at råvarerne er i orden, og så er det OK at være doven.

Til bøfferne, der jo egentlig passede sig selv, stod den på kartoffelmos – en ca. 5 store bagekartofler med skræl, for at give struktur, blev moset grundigt med persille, lun mælk kogt op med et fed hvidløg og riiigeligt med smør, som brødrene Price ville sige. Og ikke mindst store mængder salt og peber – man blir altid lidt overrasket over hvor meget salt sådan en mos egentlig kan trække.

Mens mosen blev til, blev bøfferne (både den ene og anden slags) stegt og panden kogt af til en helt klassisk brun sauce (hjulpet på vej af lidt oksebouillon, kulør, fløde og mel/smørjævning).

Og hermed en tallerken med bøf, mos og sovs i skøn forening

Og så til desserten – gammeldags æblekage med et par twists. Opskriften er frit fra hovedet versioneret fra en opskrift i Magasinet Mad! og gav tre store portioner. Den originale opskrift kan findes på Mad!’s hjemmeside.

Første twist handler om raspen – almindelig hvederasp ristes på panden med sukker, så det karamelliserer og bliver godt og crunchy.

Til selve æblemosen gik ca. 6 mosede æbler – vi brugte Belle boskop, der fik lov at hygge med lidt sukker, væske og masser af god vaniljestang.

Og så blev der ellers bygget de fineste portionsanretninger op – imellem lagene med flødeskum, ristet rasp og mos, lidt go marmelade fra Knuthenlund og til sidst toppet op med friske hindbær og blåbær.  

Og så det færdige værk – smagen af barndom og sommerhusture på glas!

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sofabrunch