Kollegamiddag

Kanoturs forberedelser – part two

Af Emilie

Som lovet kommer her del 2. af forberedelserne til kanoturen. Og bare rolig – introbilledet er det eneste grønne indslag i denne omgang – det var sådan bare lige for at understrege, at vi også har forsøgt at tænke lidt sunde sager med i kanoerne. Jeg vil i stedet kaste mig ud i dejlige opskrifter på varianter af hvidt brød (har en forventning om at forbrænde MASSER af kalorier på det der kano-hejs, og så må man godt indtage tomme kulhydrater undervejs (eller på forskud rettere sagt)!

Cheddarost-rug/hvede-boller
Ok – første opskrift er ikke helt hvede – det blev til nemlig til et forsøg på at genskabe en opskrift fra 80’er barndommen – nogle osteboller fra Cranks grønne kogebog, som min mor bagte da jeg var lille. Jeg er ikke sikker på, at min version er ligeså grov og øko agtigt som Cranks – men here goes:

Ingredienser:
Vand
Gær
Salt
Olivenolie
Cheddarost
Rugmel
Fuldkornshvedemel
Hvedemel

Ca. 7-8 l lunkent vand røres med ½ pakke gær, en lille damehåndfuld salt, en god slat olivenolie og ca. 150-200 gram groftrevet cheddarost. Heri røres melet – en god sjat rugmel og en god sjat fuldkornshvedemel – når disse to melblandinger er rørt i, skal konsistensen gerne være som tyk sovs/lind grød. Og så røres der for resten af pengene almindeligt hvedemel i dejen indtil konsistensen er som tyk tyk havregrød – eller frikadellefars (hvis det gir bedre mening)..
Dejen koldhæver ca. 12 timer (eller natten over) i køleskab til den er hævet til ca. dobbelt størrelse. Formes herefter til boller – min opskrift rakte til ca. 18 boller, og bages i forvarmet ovn – først ved 250 grader – herefter skrues ned til 200 grader – til bollerne er sprøde og gyldne på toppen og lyder hule når du banker dem på bunden. Mums – sprødheden fra osten, der smelter lidt ud i bunden af bollerne er helt fantastisk, og så føles de på en eller anden måde lidt sunde takket være det grove mel og en god portion fornægtelse af realiteterne:)

Pølsehorn
Det er faktisk ved at være hundrede år siden jeg har bagt pølsehorn – men i gamle dage – altså semigamle, hvilket vil sige i gymnasietiden, havde vi en tradition for at mødes hver tirsdag aften til popstars og pølsehorn hos mig. Mmm – det var tophyggeligt – og er bare altid lidt af et børnefødselsdags nostalgi-trip, at spise pølsehorn. Derfor er det jo også kun passende, at vi skal have pølsehorn med i oppakningen her på kanoturen med de gamle gymnasievenner.

Ingredienser:
3 dl mælk
3 dl vand
1-2 spsk salt
1 pakke gær
God sjat olivenolie
En god håndfuld fuldkornshvedemel
To gode håndfulde pizza mel tipo 0
Hvedemel (til dejen kan formes med hænderne)
Æg til pensling
Sesam og nigellafrø (valgfrit)
Pølser – ca. 10 stk skåret i tredjedele
Ketchup

Ingredienserne ovenfor blandes efter samme fremgangsmåde som ostebollerne – denne gang skal den færdige konsistens af dejen blot være fast, og æltes med hænderne til en god rund kugle, der drysses med mel og stilles til hævning et par timer. Efter hævning deles dejen i to og rulles ud til max 5 mm’s tykkelse.
Der skæres fine trekanter, som pensles med lidt ketchup i den brede ende. Pøllerne rulles i som små croissanter og stilles til hævning i 15-20 minutter.
Pensles herefter med pisket æg og for luksusudgaven – drysses med sesam og nigellafrø. Bages ved 200 grader i ca. 30 minutter til de er gyldne og sprøde.
HAPS! Så er der pølsehorn klar til kanotur – fik bagt lige præcis 24 – til et kanohold på 8 mand, så vil prøve at holde mig i skindet og lade være med at smagsprøve, så der på demokratisk vis er lige mange til alle – uhhhmmm – kan allerede nu sige, at det blir svært…

2 kommentarer

 • Bente

  Jeg har en alder hvor jeg faktisk ligger inde med Cranks Grønne kogebog og altså også opskriften på “Ostebaps”:
  1.5 kg fuldkornshvedemel
  1 spske havsalt
  30 gr gær
  1 spske råsukker?? Rørsukker??
  ca. 1 l vand
  15 gr gær
  laves til en dej som er grunddejen til Cranks fuldkornsbrøddej

  Tag 450 gr dej fra og bland det op med 1 æg og 275 gr revet cheddeaost, De stikkes runde ud til 6 baps, hvilket passer til denne portion. Bages ved 200 grader i 25 minutter.
  De flækkes og serveres med f.eks hytteret og masser af brøndkarse
  Hvis man ikke skal bruge flere end 6 baps, kan der bages brød af resten af grunddejen….

  Håber at du skal på endnu en kanotur, så du kan bruge den originale opskrift.
  VH Bente

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Fantastisk – tusind tak Bente! Kanotur eller ej, de må bages snart:)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kollegamiddag