Pasta med parmesansauce, ærter og bacon

Stefanies superbe cheesecake

den færdige kage

Af Julie 

Vi fik besøg af mine forælde i sommerhuset (det er sådan set deres, såeh..) og jeg tog det som en enestående mulighed for at få lavet denne superlækre cheesecake. Første gang jeg fik den slog den benene væk under mig. Den er – på trods af sit rimeligt betydelige indhold af fedt og sukker – hverken for tung, fed eller sød. Det er en smød og og lækkerfed, samtidig med at bærtoppingen sørger for et friskt og frugtigt indslag. Samtidig så bliver den altså ret flot hvis jeg selv skal sige det, uden den er svær at lave og det fine ydre kan efter mine erfaringer slå benene væk under de fleste. Der blev i hvert fald udgydt både ”neeejjj” og ”wauv ”og ”har du set kagen?!” og måske et lille ”novra” (det sidste var nok mig selv).

Den er ikke svær at lave, men den kræver lidt forberedelse. Jeg tror sammenlagt jeg har brugt en time til halvanden på at lave den, fordelt over to dage. Jeg startede med at bage kagen (af to omgange) den første aften, dagen efter pyntede jeg den en time eller to før den skulle spises. Pytningen, kan sagtens gøres endnu tidligere, så længe kagen har hvilet minimum 8 timer. Min hvilede i 20, fordi vi først spiste den den følgende aften, men jeg tror ikke det har den store betydning.

Min springform var på 26 cm. Jeg syntes det virkede som en ret stor form, og lavede derfor en anelse mere kiksebund, for at være sikker på at den dækkede ordentligt. Du kan sagtens lave kagen i en mindre springform, men kan så med fordel bruge de oprindelige angivelser i opskriften. Se note forneden:

Bund

90 g smør

240 g Digestivekiks (eller et mix af Digestive og Bastogne)

De to ostelag

2 æg

400 g flødeost naturel (den må ikke være for cremet, jeg bruger Philadelphia)

150 g sukker

3 tsk. vaniljesukker

4½ dl creme fraiche 38%

Olie eller smør til springformen

Topping

250 g hindbær (du kan sagtens bruge frosne – og du kan også bruge blåbær, kirsebær eller solbær i stedet)

50 g sukker

4 spsk vand

1-2 tsk maizena

Friske bær til pynt. Jeg brugte jordbær, hindbær, blåbær og granatæblekerner.

Kagen

Start med at forvarm ovnen til 190 grader og pensl springformen med lidt smagsneutral olie.

Smelt smørret i en gryde ved lav varme.

kiks og smør

kiks og smør blandetog presset sammen

Put kiksene i en plasticpose (jeg brugte 200 g Digestive og 40 g Bastogne. Der skal dog mere Bastogne i, hvis det virkelig skal smage igennem) og bank dem til krummer med håndfladen/en grydeske/ hvad du nu ellers føler for. Mine var en blanding af helt fintknuste og lidt større (de største på størrelse med en rosin). De fungerede fint.

Rør kiksekrummerne i gryden med smør til alle kiks er smumset ind i smør og fordel blandingen i formen. Tryk kiksemassen blidt sammen, så den er nogenlunde jævn.

ingredienser til flødeostlaget

flødeostblandingen

flødeostblandingen på bunden

flødeostlaget i bagt tilstand

Blend flødeost, æg og 100 gram af sukkeret samt 1½ tsk. vaniljesukker  sammen med en stavblender til det er helt glat.

Hæld massen ud over kiksebunden. Den bliver ret flydende, så laget skulle gerne blive jævnt af sig selv, hvis ikke, så hjælp lidt på vej med en ske eller spatel. Lidt af kikseblandingen løsrev sig fra bunden og flød op, da jeg hældte massen udover (det er bl.a. derfor det er godt at presse den lidt sammen, når man lægger bunden), men det betyder ikke så meget, da kagen skal have endnu et lag creme og siden topping.

Smæk kagen i ovnen og bag den i 20 minutter eller til ostemassen er stivnet. Den skal være så stiv, at den bliver hvor den er, når du ryster formen blidt frem og tilbage.. Den må dog godt ”skvulpe lidt” under overfladen. Bare den holder faconen.

Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af i 20 minutter. Lad ovnen være tændt.

ingredienser til creme fraiche-laget

creme fraiche-laget før det har været i ovnen

Bland cremefraiche med resten af sukkeret og vaniljesukkeret sammen med en ske. Hæld cremefraicheblandingen ud over kagen.

Stil kagen tilbage i ovnen i 10 minutter. Cremefraichelaget bliver ikke lige så fast som flødeostlaget. Ingen panik, det er helt fint. Kagen sætter sig, når den kommer på køl.

Lad kagen køle lidt af og stil den derefter i køleskabet i mindst 8 timer (min fik som sagt 20 timer på køl, det er vist hip som hap).

Topping

sukker og vand kogerde frosne hindbær puttes i sukkerblandingenden færdige hindbærsmums

Kom sukkeret og halvdelen af vandet i en gryde, sæt den over lav varme og rør til sukkeret er opløst.

Skru op for varmen, tilsæt bærrene, læg låg på og kog det i gennem i et par minutter.

Skru ned for varmen, låget af og lad det småsimre.

Rør Maizenaen sammen med resten af vandet og rør det i lidt af gangen til det får en passende tyktflydende konsistens. Den må godt være rimeligt tyk, men samtidig lind nok til at du kan smøre den ud over kagen uden at bruge kræfter på det (saucen tykner yderligere, når den køler af).

bær til at lave toppen af kagen

de fulde granatæbler

granatæblekerner

resterne af granatæblet 

Lad saucen køle lidt, mens du rengør bærrene. Jeg tror, at reglen er, at jo flere (slags) bær du bruger, jo flottere bliver kagen. Men det er nok smag og behag. Granatæblekernerne er i min optik uundværlige. Jeg bruger dem til at fylde hullerne ud, så bærsaucen slet ikke ses.

Granatæblekernerne synes jeg er nemmest at få ud ved at lægge et snit hele vejen rundt om æblet, vride de to dele fra hinanden og banke kernerne ud ved at slå på ydersiden med en grydeske. Til sidst kan man lige vende vrangen ud på de to halvdele og pille evt. rester med ud.

hindbærsaucen smøres ud på kagen

Løsn springformringen, så siderne af kagen står urørte. Du kan også tage ringen helt af, men den skal på igen, så det havde jeg ikke modet til. Fordel saucen over toppen af kagen. Pynt herefter kagen med friske bær. De trykkes bare ganske blidt ned i saucen, der fungerer udmærket som klister.

jordbær og hindbær

Jeg startede med at placere nogle jordbær lidt strategisk: Et i midten og 4-5 stykker i en cirkel uden om.

Herefter byggede jeg lidt tilfældigt op med hindbær rundt om jordbærrene og fordelte dem ellers jævnt ud over kagen.

blåbær på

Blåbærrene fyldte jeg mere eller mindre tilfældigt på og indskød et par ekstra hindbær, hvor der ligesom manglede nogle.

Granatæblekernerne bruges til at fylde alle huller op mellem de større bær. Jeg hælde dem lige så forsigtigt fra hånden og ned i hullerne, hvor jeg, der hvor det var nødvendigt, trykkede dem blidt fast mellem bærrene..

Stil kagen tilbage i køleskabet og lad den trække i en times tid.

færdig kage

haps!

Note: Bruger du en mindre springform end jeg, f.eks. 22 eller 24 cm, vil jeg anbefale, at du bruger 200 g kiks og 75 g smør i stedet for hvad jeg har skrevet i ovenstående.

Og navnet? Tja. Det er vist sådan en rigtig ”vandrekage”, forstået på den måde, at opskriften stille og roligt vandrer rundt i vennekredse og spreder sig til nye egne. Min første af denne kage fik jeg serveret at min veninde Stefanie. Hun havde vist nok fået opskriften af en anden veninde, og sådan kan man jo blive ved. Det var Stefanie, der åbnede mine øjne for kagen, så derfor er det altså hendes opskrift, hvis du spørger mig. Min mor karakteriserede kagen som superb, og gav navnet jo næsten sig selv..

En sidste note: Bunden smagte super, men blev ikke synderligt sprød. Jeg tænker at det fordi man hælder en forholdsvis våd masse over kiksekrummerne og har svært ved at se hvordan man kan få bunden sprød. Måske kunne man bage den lidt først? Hvis der er nogen, der har forstand på det, så kom endelig med jeres bud i kommentarfeltet! 🙂

6 kommentarer

 • B E A Uuuuutiful! Forstår godt den blev populær. Har faktisk aldrig givet mig i kast med den bagte version af cheesecake, men er pænt fristet efter dette indlæg..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maiken, der er bare om at komme i sving. Den bliver superlækker og fast, uden på nogen måde at blive tør (hader tørre cheesecakes). Jeg hepper på dig! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ohh, jeg ved slet ikke hvad jeg skal sige – den ser bare SÅ god ud. Og hvor er det nogle lækre billeder du har fået taget!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linn, hihi. Hvor er du sød. Og tak for ros med billederne, synes faktisk mad kan være noget af det sværeste at fange, men til gengæld også noget af det smukkeste 🙂
  /Julie

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gunhild

  I min (læs: Gordon Ramsays version) skal bunden bages i et kvarters tid først, til den er let gylden. Derefter kommes ostemassen på, på den måde bliver bunden lækkert sprød.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Gunhild. Fedt! Tusind tak for tippet. Vil forsøge at bage bunden sprød først næste gang. Det giver jo god mening, og hvis du og Gordon siger det, så er det helt sikkert et forsøg værd! Nu mangler jeg bare en anledning.. Mon ikke jeg snart kan finde en 🙂
  /Julie

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pasta med parmesansauce, ærter og bacon