Bloggens valgflæsk

Gâteau fødselsdag

ingredienser

Af Julie

Forrige lørdag var det min fødselsdag – og sådan en skal der altså kage til! I dagens anledning havde jeg inviteret min mor og papfar samt min mormor og hendes kæreste til at komme og nyde en kage med os. Min mormor og hendes kæreste havde aldrig set vores lejlighed før, og vi er netop blevet færdig med vores køkken-makeover (hvilket bl.a. inkluderer dobbelt så meget plads som før, hurra!), så det var en god anledning til at vise det hele frem.

Det er noget tid siden, at jeg satte mig for at kagen midt på bordet skulle være en gâteau Marcel. Jeg har nemlig aldrig smagt den før og syntes ærligt talt at det var ved at være på tide. Kagen er opfundet af den franske kok Michel Michaud, der i dag regerer på Ruths hotel i Skagen. Han er opvokset i Frankrig, men kom til Danmark i 1971 for at lede køkkenet på Falsled Kro. I 2008 blev han udnævnt til Ridder af Dannebrog og bliver så vidt jeg kan se på bl.a. hans facebook side bare kaldt “Chef” i dag. Sejt.

Tricket – altså det, der gør kagen til noget særligt – er, at den består af chokolademousse: én del bagt til en bund, den anden del smurt på som topping. Det gør også kagen forholdsvis enkel at lave. Der er ikke så mange elementer at jonglere med, så det er faktisk absolut til at overskue.

Kagen er ikke sådan en man bare kører ned i store mængder. Vi var 6 om at spise lidt over halvdelen. Dog skal det siges, at vi startede ud med en lun croissant og at der også var lækre citronsmåkager på bordet. Resten af kagen blev medbragt til Emilies fremragende Spaghetti Søndag og spist som en lille dessertsnack før vi gik om bord i lagkagen.

Jeg googlede mig frem til opskriften og fandt hvad jeg ledte efter hos Kokkekniven. En super tilgængelig opskrift, som virkede tilpas detaljeret til at jeg som gateaumarcelrookie ikke ville fucke alt for meget op. I kan se knivens opskrift lige HER, men jeg skriver den også her med egne ord.

Du skal bruge:

175 g mørk chokolade. Jeg brugte en Manjari fra Valrhona og den var måske lige det lyseste. Jeg kan forestille mig, at bitterheden fra en mørk chokolade er med til at afbalancere fedmen. Dog har Manjarien en dejlig syrlig tanke over sig, som gjorde sig helt fint.

175 g smør

175 g sukker

3½ bæger pasteuriserede æggeblommer

3 bægre pasteuriserede æggehvider

1 springform

Lidt smør og sukker til formen

Gør lige sådan her:

Sæt ovnen på 175 grader.

smør og chokolade over vandbad

Smelt chokolade og smør i en skål over et vandbad. Husk at skålen skal være større end gryden. Har forsøgt mig med det modsatte en gang – og det holder altså ikke 🙂

æggeblommer og sukker

æggeblommer og sukker pisket

Pisk halvdelen af sukkeret med æggeblommerne og pisk til det bliver lyst og skummende. Gør dette i din største skål. Det er denne, som de andre elementer skal samles i.

æggehvider og sukker pisket

Så er det æggehvidernes tur. Pisk dem stive, mens du tilsætter den anden halvdel af sukkeret lidt af gangen. Og de skal altså være stiiive! Se på billedet: tydelige toppe, der bliver ”stående”.

æggeblommer, sukker, chokolade, smør

æggeblommer, sukker, chokolade, smør blandet

Hæld smør-chokolademikset op i æggeblommeskålen og vend det forsigtigt sammen. Ikke noget med at røre hektisk eller piske i skålen. Jeg laver store cirkler med en dejskraber ned om bunden og op i gennem overfladen. Hav tålmodighed og bliv ved. Det skal nok blive godt!

æggehvider vendes i

Nu skal æggehviderne foldes i. Igen: ingen hardcore-bevægelser. Gør som ovenfor og hæld hviderne i over 3-4 omgange. Pointen er at luften i blandingen skal bevares. Det er det der gør moussen lækker og fluffy!

den færdige mousse

springform smurt og drysset

Smør din springform med lidt smør og drys en anelse sukker ned i formen. Bank det overskydende sukker af og hæld halvdelen af din nu ensartede mousse op i formen.

Bag moussen i ca. 30 minutter. Men kig til den løbende: Min blev en anelse for mørk/semibrændt. Heldigvis var det ikke til at smage. Phew. Det gør ikke noget at bunden virker en aaanelse ubagt og falder lidt sammen. No worries. It’s all part of the game.

Den tilbageværende mousse stilles på køl.

den bagte bund

Tag moussekagen ud af ovnen og lad den køle lidt af. Min stod en lille time og nåede også lige et smut i køleren. Smør så den ubagte chokolademousse ud på den bagte rund og glat det ud så godt du kan.

Jeg pakkede springformen med den nu færdige kage godt ind i husholdningsfilm og smed den på køl natten over. Et par timer kan også gøre det, men lad den få lidt fred.

den færdige gâteau

gâteauen serveret med bær

Jeg sprinklede lidt frysertørret hindbær ud over kagen før servering og skar den ved bordet. Den er ikke just nem at skære, så det kan du med fordel gøre i køkkenet før – væk fra nysgerrige blikke 🙂

Kagen er som sagt en anelse tung, så friske hindbær og blåbær gjorde sig rigtig godt til. Lidt letpisket flødeskum til kunne helt sikkert også være godt. Det blev en både luftig og sej sag, som lagde sig blødt på tungen og smagte af alle mine våde chokoladedrømme.

10 kommentarer

 • Altså – hvor er den bare fin, den kage!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Linn.
   Mange tak. Jeg var også svært tilfreds! Og så pyntede det en del af smide lidt lyserødt drys på, synes jeg.

   Go’ dag/Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  OMG, det ser über lækkert ud! Det skal jeg prøve at lave!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Er der en god grund til at du deler sukkeret 50/50 når Knivens gør det 2/3 og 1/3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Maja. Nej desværre 🙂 Det var bare sådan jeg endte med at gøre – og det virkede fint.
   /Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ane

  Hej Julie

  Jeg brugte din opskrift forleden til min kærestes fødselsdag, og min mousse endte med at knase af sukker!? Har jeg gjort noget forkert – eller vil den bare blive sådan? Synes jeg piskede det hele til ukendelighed, og hviderne var meeeget stive (som i hen-over-hovedet-uden-at-falde-ud-stive).. Det hele havde også tid til at hvile i køleskabet..

  OG – hvor stor er den springform du brugte? Synes min kage blev meget flad.

  Ellers tusind tak for en dejlig blog, med gode billeder og vejledning. You’re the best 😉

  Mvh En hengiven læser

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Kære Ane
   Jeg har gået og grundet lidt over dit spørgsmål, for jeg vil jo så gerne svare noget klogt og rigtigt. Men jeg kan altså ikke helt regne ud, hvad der er gået galt. Min knaste nemlig ikke af sukker, og det bør kagen heller ikke gøre. Jeg tænker, at sukkeret tildels opløses i piskningen og måske også lidt i bagningen – eller i kontakten med noget varmt, som når smør-chokolade-blandingen hældes i æggene. Et bud kunne være, at choko-smør-blandingen skulle have været i tidligere. Men det er nu mest et skud i tågen.
   Lise påpegede, at det også kunne have noget at gøre med sukkeret, der skulle i formen. Hun havde selv oplevet at sukkeret i formen ikke var blevet opløst og derfor knaste i kagen. Mon ikke man ville kunne nøjes med at smøre formen og se om det hjalp? Ellers er jeg som sagt blank i forhold til knasemysteriet. Desværre.
   Jeg brugte en “standard” størrelse form. Jeg tror diameteren er omkring de 25-30 cm. Min kage var også meget flad, men jeg syntes egentlig at det var ok, “tyngden” i kagen taget i betragtning.
   Håber du har mod på flere kageeventyr og at kagen smagte dejligt trods det ekstra knas.
   Og så tak for rosen. Det er så dejligt at få at vide, at det man laver, kan bruges!

   Mange hilsner
   Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ane

  Tusind tak for dit svar. Jeg tror faktisk også at smør-chokolade-blandingen skulle ha været i tidligere, den var nemlig næsten kold (fordi jeg frygtede, at æggene skulle blive til røræg). Det er sikkert den varme chokolade der primært opløser sukkeret i moussen. Selve kage-delen var der jo ingen problemer med..

  Ja, jeg vil vel egentlig ikke noget med den her kommentar, andet end at give dig ret.

  Men tak 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Ane
   Fedt du lige meldte tilbage. Mon ikke du har fat i svaret dér. Det må jo eventuelt efterprøves med mere kagebagning 🙂

   Mange hilsner
   Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bloggens valgflæsk