Knæk!
Af Julie
Ohøj peops. Må lige fortælle jer om min knækbrødsdebut, for hvor var det dog en succes. Jeg har egentlig aldrig overvejet at lave knækbrød selv. Har klaret mig fint med Wasa og en gang i mellem flottet mig med Urtekrams. Synes dog det at sidstnævnte er vældigt dyrt.
Min veninde H havde fortalt mig om sit fantastiske knækbrød, så jeg fik endelig taget mig sammen til at bede om opskriften. Siden da har jeg fortalt tre veninder om den opskrift, jeg skulle prøve (Hm. Det tyder vist på at jeg taler rimeligt meget om mad. Håber ikke mine venner synes jeg er for nederen. Hahah) og de kendte alle opskriften – præcis den samme. Så det er åbenbart knækbrødsopskriftEN vi har gang i her. Vildt nok.
Måske – måske ikke – stammer den herfra. Det var i hvert fald det link jeg fik. Jeg har dog lavet en anelse om på opskriften. Både med tips fra den gode H og fra eget hoved. Bl.a. har jeg droppet bagepulveret, da jeg har fået midlertidigt forbud om at spise det. Jeg skal ikke kunne sige om de er tusind gange bedre, når man putter bagepulver i. Men jeg elsker det som det er og har kun fået ros for det.. Så jeg er glad nok.
Det er absolut supernemt og vil garantrisset tage kegler til et ostebord, som en before-snack osv. Så gå bare i gang med at imponere dine gæster.
Ingredienser:
1 dl solsikkekerner
1 dl sesamfrø
1 dl havregryn
1 dl græskarkerner
1 dl hørfrø
2 tsk. salt
3,5 dl hvedemel (eller hvad du har/har lyst til. I denne omgang brugte jeg 1,5 dl hvede, 1 dl graham og 1 dl rug – fungerede perfekt!)
2 dl vand
1 dl olie
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Rør hele moletjavsen sammen. Start evt. med at blande alle frø og gryn, så er det nemmere at sikre en jævn fordeling.
Del dejen op i to. Læg hver klump dej mellem to stykker bagepapir, der passer til din bageplade og rul så tyndt som muligt med en kagerulle. Forsøg at rul dejen ud så den bliver firkantet – den kommer nok til at fylde næsten hele bagepladen.
Smut bagepapir og brød over på en bageplade og fjern det øverste lag papir.
Skær dine knækbrød ud som du gerne vil have dem. Jeg lavede firkanter/noget der lignede kvadrater. Du behøver ikke at skære helt igennem. Bare du laver nogle spor, kan du fint knække dem fra hinanden bagefter.
Sæt knækbrødene ind og giv dem ca. 15-20 minutter. Hold godt øje med dem. Har du rullet dem tyndt, som jeg gjorde, går det lige pludselig stærkt. Mine blev en anelse branket i kanten.
Sætter du begge plader i ovnen på én gang – er det en god idé at bytte rundt på pladerne efter en 7-8 minutters tid.
Knækbrødene er færdige, når de er fint gyldne.
Tag dem ud og lad køle og knæk forsigtigt stykkerne fra hinanden.
Opbevar dem i en lufttæt beholder. Har ikke testet holdbarhed og tror ikke jeg kommer til det.
De ryger lige ned i løgneren.
Jeps, det er knækbrødsopskriften – i hvert fald også den jeg bruger, som jeg også i sin tid har fået fra en veninde, som har fået det fra sin veninde… 🙂