Vaffel-fest

Mød laksen, spinaten, ricottaen og porren


Af Emilie

Da vi for et par uger siden sad og snakkede alternativer til den klassiske lasagne på kontoret, faldt snakken meget oplagt på dens fiskefætter – lakselasagnen – og da jeg faktisk ikke lige kunne mindes at have kreeret sådan én for nylig, røg jeg på Google i søgning efter gode opskrifter. Der var en del forskellige udgaver, men i næsten alle tilfælde bliver laksen ledsaget af sin ret så fine smagsmakker, spinaten. Hermed ingrediens nr. 2 identificeret. En del andre opskrifter supplerede også med en tomatsauce af en slags. Jeg har bare et lidt ambivalent forhold til tomatsauce – jeg synes nemlig meget nemt den kan blive ret dominerende og fjerne fokus fra de andre ingredienser – jeg hoppede derfor tomaten over. Til gengæld gravede jeg en eller anden amerikansk opskrift frem, der supplerede laksen og spinaten med en omgang ricottaost – det lød til gengæld rigtig rart – og så var ingrediens nr. 3 på plads. Som sidste touch røg der en god økoporre med som ingrediens nr. 4.

Min udgave af lakselasagnen blev derfor som følger
(rækker til ca. 6-8 personer):
4 laksefileter
2oo gram røget laks
2 poser god frosen helbladet spinat
1 l. mælk
smør
hvedemel
salt, peber, muskatnød
3-4 porrer
reven skal af 1 økocitron
en bøtte ricottaost
Parmasanost
Lasagneplader

Start med at optø spinaten i en god klat smør ved svag varme under låg. Skær i mellemtiden porrer i tynde ringe og riv citronskallen. Svits porrer i lidt olie, så de bliver bløde – ikke stegte og suppler med citronskallen til sidst. Stil til side. Skær herefter skindet fra laksen og skær hver laksefilet i tynde skiver og den røgede laks ligeså.


Tilbage til spinaten, der skal blive til en slags spinatbechamel-creme. Smelt et par gode skefulde smør i en gryde. Når smørret er smeltet, tilsættes mel så man får en fin lille melbolle. Herefter hældes mælk i lidt af gangen, så saucen langsomt bages op (det er ikke sikkert du skal bruge hele din liter mælk). Smag til med salt, peber og reven muskatnød. Når saucen er god, tyk og sovset – og spinaten varmet op, røres de to ting sammen, så du får en herlig spinat-creme-bechamel-sauce. Efterlad en rest af bechamel-saucen til at toppe lasagnen af med afslutningsvist.


Herefter er du klar til at lægge din lasagne sammen. Jeg startede med en bund af spinat. Herefter et lag lasagneplader, en til omgang spinat og så halvdelen af den røgede og ferske laks. Herpå toppes med halvdelen af porrerne og gode klatter med ricotta. Og så en ny omgang lasagneplader og resten af spinatsaucen, laksen og porrerne og lidt flere klatter ricotta.
Slut af med et lag lasagneplader, ren bechamelsauce smurt over, endnu flere klatter ricotta og reven parmesan – og så ellers en tur i den forvarmede ovn på 200 grader – så er der læks læks læks lakselasagne klar ca. 30-40 minutter senere.
Især ricottaen fik rosende ord med på vejen af testsmagerne. Den var ellers mægtig svær at opdrive i diverse supermarkeder, men den gav netop et rigtigt godt blødt flødeosteagtigt indspark til laksen og spinaet – og eftersom den ikke smelter ud når den opvarmes, fik man den i gode små hapsere når man bed sig igennem sin lasagneportion.


Jeg serverede herligheden med koldhævede baguettes fra Føtex og en salat bestående af god sprød fintsnittet økofennikel fra Mad Foodcamp. Fennikel fik følgeskab af lidt blandede salater, friskhakket dild, reven citronskal, en olieeddike dressing og gode marinerede sorte oliven. Det gav en god sprødhed til den lidt fade fede lasagne.

7 kommentarer

  • Ida

    Hvor ser det virkelig lækkert ud.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ej men åh! Det ser SÅ lækkert ud. Er helt enig ang. tomatsaucen, det er en dominerende dame. Plejer at lave min spinat-lakse-lasagne med champignon, hvilket også kan anbefales. Må afprøve det der ricotta, for det ser jo farligt nice ud. I øvrigt læste jeg økoporre som økseporre, grin 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • He he – økseporre lyder ret farligt – men også lidt spændende 😉 Kan bestemt anbefale ricottaen – tror også den vil gøre sig mægtigt godt i en kombi med champignoner!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hey synkron-blogging er en helt ny sport ;O) Hvor ser den lækker ud – Fint pift med citronskallen og helt enig omkring tomaten

    /Lise

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stinne ØJ

    Lige siden I udgav dette indlæg, har jeg ville lave lakselasagne. I aften var aftenen, hvor det skete. Hvor er den lækker! Både mine veninder og jeg var yderst glade og tilfredse efter måltidet. Tak for lækker inspiration og en dejlig blog.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Hej Stinne – godt at høre at den var en succes! Går faktisk også selv i lasagne-lavningsplaner for tiden – måske det var denne der skulle prøves igen;)
      Og tusind tak for de fine ord om bloggen – dejligt med glade læsere:)

      Kh Emilie

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vaffel-fest