En kandidat til titlen: Verdens bedste gulerodskage

Dunser og endnu en efterårssalat

den færdige rødkålssalat

Af Julie

I forgårs stod den på frikadunser og salat – sådan en af dem, der er tilpas meget godt i, til at man kan kalde dem efterårssalat (lige som den her).

rødkål

æbletændstikker og citron

rødkål

peberrod

revet peberrod

den fabelagtige solbæreddike

Salaten blev lavet af:

Et halvt økorødkål

¾ stort æble

En stor dusk persille

2 tsk friskrevet peberrod

Solbæreddike

Olivenolie

Citronsaft

Rødkålen kørte jeg ret tyndt på mandolien

Den samme skæbne fik æblet. De tynde æbleskiver blev skåret lige så tyndt den anden vej, så det bliver til lange tændstikker. De blev dryppet godt med citronsaft før de røg i skålen.

Persillen blev choppet fint. Stænglerne blev gemt til frikadellerne.

Peberroden blev revet og mikset i dressingen af solbæreddike og olivenolie.

Jeg vred rødkålen en del mellem hænderne og masserede den lidt nede i skålen, for at den blev lidt blødere. Lad være med at give æblerne samme tur, det er kun rødkålen, der har godt af at blive blødgjort.

Salaten blev superlækker. Dog kunne peberroden godt have været lidt mere gennemtrængende. Man må smage sig frem. Som alternativ til peberroden, tror jeg også at friskrevet ingefær kunne være ganske frækt. Solbæreddiken kan selvfølgelig erstattes af en anden eddike – eller citronsaft – men jeg skulle hilse og sige, at dens dybe smag af solbær er to die for!!

close up: den færdige rødkålssalat

Frikadellerne blev lavet efter opskriften i Grundkøkken, som jeg skrev om her. Dog tilføjede jeg lidt persillestængler og ændrede lidt i fremgangsmåden. Her er min version:

500 g. Hakket kalv og flæsk

1,5 tsk salt

Peber

Et stort løg

2,5 dl danskvand

4 spsk rasp

1 æg

Persillestængler

Smør og olivenolie til stegning.

Kødet blev rørt sejt – tror jeg, kan godt have lidt svært ved at føle, at det direkte bliver sejt, men godt rusket rundt og mast sammen på kryds og tværs blev det da – med salt og friskkværnet peber.

Løget blev skåret over et par gange og blendet sammen med persillestængler og danskvand med stavblenderen.

Blandingen, ægget og raspen blev hældt i skålen og det hele blev blandet godt og grundigt. Jeg brugte en gaffel for at splitte de forskellige elementer godt ad. Det fungerede fint. Jeg piskede ægget sammen som det første for at sørge for at det blev blandet godt sammen og jævnt fordelt.

Smør og olie kommes på panden og der varmes godt op under den.

Jeg stegte to miniminifrikadeller for at være sikker på, at de var ok saltet. Det er altså meget godt givet ud – undersaltede frikadeller er ikke et hit i min verden! Jeg vil dog mene, at I er nogenlunde sikre, hvis i følger denne opskrift.

Frikadunserne formes, som man nu gerne vil have dem og smides på panden. Det må gerne gå lidt tjept, da de skal have lige lang tid. Alternativt kan du forme alle dunserne på en tallerken først, så de kan komme på samtidig.

Her tror jeg, at jeg gjorde en lille fejl: Jeg overfyldte panden! Gad ikke at tage endnu en stegepande i brug, så jeg maste bare alle dellerne ned på en pande. Det var dog som om, at panden ikke kunne holde varmen og frikadellerne derfor ikke fik den ønskede sprøde stegeskorpe. Derfor: Steg dem af to omgange eller på to stegepander, så er du sød, ik.

Der skal fuld knald på først: Når dellerne har fået en flot brun farve på den ene side, vendes de og får lige så meget gas. Når side nummer to også er pæn skrues ned til moderat varme og dellerne får det sidste indtil de er gennemstegt. Kirk og Maarbjerg siger 8 minutos. Det tror jeg passede meget godt for mig i går.

blender klar og råt kød

ingredienser til fars samlet

den færdige fars

frikadeller på pande

Servér og bon appetit.

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En kandidat til titlen: Verdens bedste gulerodskage