INGEFÆRSLIK

KÅLRABI.KØRVEL.KAMMUSLINGER

PhotobucketFor et par weekender siden var jeg besøg hos min muddi i alpelandet a ka Schweiz. Her stod den som sædvanlig på masser af go’ og nærende alpemad. Lørdag aften stod den fx på denne hjemmelavet kålrabi-kørvel-kammuslinge suppe. Tre ingredienser jeg aldrig selv havde fundet på, men det er jo netop det skønne ved inspiration fra andre. Opskriften havde min mor nemlig fået af en af hendes veninder – noteret på tysk og derfor ganske spændende at afkode, men ved fælles hjælp lykkedes det ganske godt, hvis vi selv skal sige det.

Kålrabi er en ret spøjs grøntsag, som jeg aldrig har set i supermarkederne herhjemme, men den er ganske frisk og sprød i smagen – og ikke særlig bitter, som andre kålagtige gevækster kan have tendens til. Tror måske man skal kigge forbi et godt grøntmarked eller meget velassorteret supermarked for at hitte kålrabien herhjemme. Hvis du ikke ved, hvordan en kålrabi ser ud (det gjorde jeg ikke forinden), så er det sådan en fætter her:

Photobucket

Opskriften (omsat til dansk) til ca. 4 personer endte som følger:

  • 1 skrællet kålrabi
  • 2 sure æbler – vi brugte belle boskop
  • 2 kartofler
  • 1 løg
  • 1 stor bundt kørvel (finthakket)
  • 1 l grøntsagsbouillon
  • 2 dl piskefløde
  • 12-16 kammuslinger
  • Salt, peber
  • Smør (til at svitse grøntsager og kammuslinger)

Start med at skræl æbler, kartofler, løg og kålrabi og skær det hele i store tern.

PhotobucketSvits herefter grøntsagerne i lidt smeltet smør i en stor gryde. Krydder med salt og peber. Når løgene er bløde, tilsættes grøntsagsbouillonen og suppen koger i 35 minutter.

Photobucket

Photobucket

Når suppen er kogt godt sammen, skal den have en tur i blenderen, eller stavblenderen (det er klart nemmest lige at smide en stavblender ned i gryden), og så er suppen klar til en god sjat piskefløde – og kørvlen. Slut af med at give den et opkog. Vores suppe blev en anelse tynd i det – måske fordi vi havde taget en halvfed piskefløde – måske fordi vi havde hældt for meget bouillon i. Jeg har nedjusteret lidt i væskemængden i ovenstående, men prøv dig frem.

PhotobucketTil aller allersidst, men suppen koger sammen, smides lidt smør på en knaldvarm pande, og kammuslingerne steges med et godt drys havsalt og peber.

Photobucket

Photobucket

Hele herligheden serveres med en kvist kørvel på toppen – haps!

Photobucket

10 kommentarer

  • Ida

    Elsker alt kammuslinger, så det ser virkelig godt ud 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

    Mmmm… ser mega lækkert ud!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • ganeoggaffelemilie

    Er helt enig – kammuslinger er et hit til stort set alt 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • louise

    Kålrabi findes skam i de fleste supermarkeder, ofte er den også lidt lilla/rødlig i farven. Jeg spiser den skåret i små tern og glaseret i sukker (som man gør med brune kartofler) -det smager rigtig godt til fisk 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • ganeoggaffelemilie

      Hej Louise – godt at vide! Og lyder som en god ting, sådan at glasere dem 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Uhm hvor ser det godt ud!

    /Lise

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lyder godt. Det er dog ikke en kålrabi, men et glaskål eller knudekål som det også kaldes, der er på billedet. Bare så der ikke er nogen misforståelser 🙂

    http://da.wikipedia.org/wiki/Glask%C3%A5l
    http://da.wikipedia.org/wiki/K%C3%A5lroe

    god jul

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Hej Gastronaut

      Interessant – det kan jo være at den kære schweiziske grønthandler, der har solgt min mor ‘kålrabien’ ikke har haft helt styr på sine sager – eller at der er gået sprogknude i kålen 🙂 Tak for info!

      God jul
      Emilie G&G

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dorte Nielsen

    Kohlrabi på tysk er glaskål eller knudekål.
    Kålrabi som vi kender den , hedder steckrube.
    (U -umlaut)

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

INGEFÆRSLIK