GRØNKÅLSDELLER MED CITRONSKAL
Jeg lagde mig med halsbetændelse i mandags og med en enkelt undtagelse fredag, har jeg været enten lænket til min dyne eller fanget herhjemme. Feberen er væk, men har nu mærkelige propper i ørerne og forkølelseskriller i halsen. The sygdom that keeps giving! Som I kan høre, er min selvmedlidenhed heller ikke forsvundet. Jeg venter i spænding.
Torsdag, da de første febertåger lettede fik jeg faktisk lyst til mad. Denne glædelige begivenhed faldt sammen med en levering fra Aarstiderne med en masse dejlige grøntsager og medfølgende opskrifter.
Én af opskrifterne gik på nogle fiskedeller med grønkål, som lød vældigt lækkert. Jeg tweakede opskriften og lavede dem med svinekød i stedet. Grønkål og svin – en rigtig juleret. Dog spicede jeg dem lidt om med noget citronskal, så de er slet ikke så tunge i det, som man lige skulle tro.
Du skal bruge:
- 500 g svinekød (du kan helt sikkert bruge kalv/flæsk eller okse i stedet)
- 100 g grønkål
- 100 g bladselleri
- 1 løg
- Skallen af en halv citron
- 2 æg
- Salt og peber
Grønkål, bladselleri og løg choppes helt fint. En foodprocessor ville være god her, men jeg har bare en minihakker til min stavblender og det fungerede faktisk upåklageligt. Så længe du tager dig tid til lige at hakke sagerne groft og kun putte en mindre portion i af gangen.
Skallen af en halv citron rives helt fint.
Ovenstående grønne sager blandes med kødet, de to æg og salt og peber og røres godt igennem. Lad farsen stå og hvile lidt. Det kan den godt lide.
Jeg fyrede op under to pander, da jeg lærte sidst, at man ikke skal overfylde panden. Du kan jo også bare stege dem af to – eller flere – omgange.
Form dellerne med en spiseske og hånden. Dejen er rimelig fast og ikke så slasket, så det er rimeligt nemt arbejde. Steg dellerne til de har fået fin farve og er blevet dejligt faste i det.
Jeg spiste dem med ovnbagte persillerødder til. De blev bare vendt i olie, salt og peber og var dejligt tilbehør. Havde jeg været rask og haft min sædvanlige solide appetit, havde kartofler og en salat til været dejligt.
De smager også godt på en flad rugbrødsmad en søndag formiddag.
Rigtig god ide med grønkål og citron i – Den lille i midten er det smagsprøven 😉 ? Håber du snart er helt rask