GOD GAMMELDAGS MILLIONBØF

MERE AF DET GODE BRØD

Photobucket

Og her i kølvandet på Emilies indledning til vores brødeventyr på Amos superfine brødworkshop i sidste uge, er her de surdejsboller, som jeg efterfølgende bagte med noget af det surdej, vi fik med hjem derfra. Jeg vil være het ærlig og sige, at de ikke lignede den gode hr. bagermester Skyttes boller, men de blev ikke desto mindre virkelig gode, seje og saftige.

En vigtig ting vi lærte den dag, var, at det gælder om at give sin surdej og dej masser af kærlighed og tålmodighed. Først og fremmest gælder det om at give sig tid til at ælte dejen godt igennem, da det er med til at gøre brødet saftigt. Jeg har ikke en smart røremaskine, så æltning foregår pr. håndkraft.

Jeg brugte ca. 7 dl. vand til 1 kg. mel (700 g. hvedemel og 300 g. fuldkornsmel), 35 g. salt og 2 dl surdej (dejen skal være “våd” i det).

Først blandes mel og væske – bare brug hænderne. Når det er mixet sammen, lader man blandingen stå tildækket på køkkenbordet en halv time, en såkaldt autolyse der er med til at udvikle dejen. Dernæst tilsættes salt og surdej. Herefter skal man nogle gange i løbet af de næste timer håndælte det – det behøver ikke at være det store vilde, man kan nøjes med ligesom at folde dejen ind over sig selv. Når man har gjort det, smider man dejen i køleskabet, lader det koldhæve 24 timer, former det til slut til boller/flutes/brød og bager det ved højeste temperatur.

Måske selve processen synes lang, men det betaler sig i sidste ende, synes jeg. Brødet bliver nemlig meget mere saftigt og smagfuldt.

Photobucket

7 kommentarer

 • Orv, jeg vil også på brødworkshop med AMO.
  Hvordan finder man sådan en event???

  PS: Jeg har røremaskine – og kan kun anbefale den! (Hvis man har plads, for den fylder som ind i h….) 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lise

   Det var også en virkelig god workshop! Desværre var det en engangsforestilling i forbindelse med deres lancering af nye meltyper, som vi igennem bloggen her blev inviteret med til. Men jeg har set, at Meyer har åbnet op for tilmeldinger på hans brødkurser. Jeg tror, at de er helt fantastiske også 🙂

   /Lise

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det ser saftsuseme godt ud.

  Det skal prøves, men hvordan har du lavet surdejen?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • katarina

  hvor mange boller får du ca. ud af denne dej? 🙂 de ser super lækre ud!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lise

   De blev også rigtig gode! 🙂 Jeg fik ca. 2 bageplader ud af portionen. Så der var til hele weekenden.

   /Lise

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elsebeth

  Du skulle på din fine blog fortælle om autolyse (at vand og melblandingen står en halv times tid) og dens lyksaligheder. Tilfældigt fandt jeg et amerikansk site om emnet for en del år siden og er glad for at bruge metoden. Er man glad for at bage, gælder det om at give alle sine fif videre, så også andre får lyst til at bage. Det sjove?! er, at amerikanske kvinder enten ikke kan lave mad og bage, eller også er de vildt optaget af det, og nærmest har gjort det til en videnskab/lidenskab. Jeg har lavet mange brødopskrifter til min datter, og hendes US-mand har lært, at brød er ikke bare “any bread” – there is good and poor bread!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GOD GAMMELDAGS MILLIONBØF