OLDEMORS APPELSINKAGE

COCKTAILS AVEC PÅ PALÆET

PhotobucketOK – måske jeg ikke bruger de franske gloser helt korrekt (indrømmet – har aldrig læst et ord fransk i mine mange år i det danske uddannelsessystem), men cocktails avec  (forstået som cocktails med mere) dækker i min verden rigtigt godt den oplevelse vi havde den anden aften, hvor vi var så heldige at være inviteret til Copenhagen Spirits & Cocktails festival i Moltkes Palæ i anledning af Copenhagen Cooking.

PhotobucketDet var nemlig ikke kun cocktails og hård sprut i ren forstand, som vi blev klogere på den aften. Vi blev også meget klogere på de fine tanker bag arrangementet, som de visionære arrangører gladeligt indviede os i. Og oveni hatten fik vi mange gode smagsprøver på, og holdninger til, alt det der drikkes sammen med eller ved siden af alkoholen, fra den danske importør af bl.a. læskedrikken Bottlegreen.

PhotobucketMen first things first. Moltkes gamle palæ dannede de helt perfekte rammer om arrangementet. En af de fine herrer bag festivalen – Morten – kunne fortælle, at en stor del af inspirationen bag, kom fra bl.a. New York, hvor speakeasy barer (en genoplivning af 30’erne og depressionens smugkroer) de sidste par år er blevet top-populære. Og det var lige præcis en fin new world, hemmelig klub, New York i 30’erne agtig-stemning, der hvilede over palæet (faktisk så hemmelig, at vi nær ikke var kommet ind:)).

PhotobucketArrangementet var som udgangspunkt både tænkt til ‘dem bag baren’ (bartendere, restauratører, indkøbere, forhandlere osv.) – men også til ‘dem foran foran’ – private, der kunne tænke sig en aften eller to i cocktailens tegn.

Nu kan det jo lyde lidt voldsomt med en stor cocktail festival til lille København – men et af arrangementets fremmeste formål var netop at tænke stort på vegne af vores lille hovedstads bar-cocktail-spiritus branche.

Efter i en årrække at have set danskerne blive opdraget udi at sætte pris på god mad og god vin (og samtidig være villig til at betale for det!), mente arrangørerne, at tiden nu var klar til at lære danskerne at sætte pris på gode cocktails og god spiritus (godt hjulpet på vej af TV-serierne Sex & the City og Mad Men, der har lært os at bestille Cosmopolitans og fået os til at drømme om at drikke fine Dry Martinis med oliven i selskab med Don Draper). Og set i det lys skulle cocktailen og sprutten selvfølgelig have sin egen festival lige midt i vinterens kulinariske Copenhagen Cooking fest.

PhotobucketUdover riiiigelig mulighed for smagsprøveri af de gode varer bød festivalens program også på seminarer, såkaldte master classes og konkurrencer, hvor top professionelle folk fortalte om og dystede i cocktail-shakeriets ædle kunst. Og efter at have set et par dygtige bartendere fra bl.a. Salon 39 og 1105 kreere cocktails, var det ikke svært at konstatere at gode cocktails virkelig er et ædelt håndværk, der kræver træning og det helt rette håndelag.

PhotobucketDa vi havde stået og luret lidt på de dygtige bartendere gik turen ind til de mange producenter og importørers boder. Her mødte vi bl.a. Mama Vodka – noget så sjældent som en dansk vodka målrettet – ja – mamas (eller bare kvinder i bred forstand), der tillige havde vundet et par fine priser. Vi fik en flaske med hjem og glæder os til at smagsprøve any time (weekend) soon!

PhotobucketOg ja – så var vi faktisk også blevet ret sultne af alt den alkohol, så smagsprøverne på Burts chips lokkede helt gevaldigt!

PhotobucketSidst men ikke mindst fik vi os en god lang snak med miss Tranberg, der importerer diverse kvali-læskedrikke til landet. Vi smagte bl.a. på hendes rare iste – Mangojo og de opblandede Bottlegreen læskedrikke, som er ultrafriske, lette og potentielt virkelig rare til en god omgang sushi.

PhotobucketEt andet stort hit vi fandt i Tranbergs bod var sirup-versionerne af Bottlegreen – klassisk blander man dem op til saft efter eget behov, men endnu bedre (for madbloggere som os) blander man dem i sin madlavning – fx var der en fin æbleagtig variant, der eftersigende gjorde sig gevaldigt godt til svin – fx klassisk æbleflæsk. Ingefær-citrongræs varianten tænker vi også vil gøre sig mægtigt godt i en marinade til en rar asiatisk salat. Sirupperne forhandles til os dødelige private i fx SuperBests butikker. I første omgang var vi heldige at få et par udvalgte flasker med hjem – så stay tuned for en omgang svin-og-sirup eksperimenteren!

PhotobucketMåske fordi det var mandag, måske fordi vi var trætte og sultne og bange for et alt for alvorligt alkoholindtag, kom vores aften i alkoholens tegn, ligeså meget til at handle  om drikkene til. Som Tranbergs mange gode varianter, og denne lækre ginger ale. Og det var måske ikke så skidt endda – for så gik det vigtige budskab om at unde sig selv en god cocktail i ny og næ nemlig ikke tabt i alkoholens tåger. Det må vist efterleves i aften… Fx på en af byens rare cocktailbarer som Ruby’s, Salon 39, 1105 eller den spritnye Barking dog…

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OLDEMORS APPELSINKAGE