HVID RÅKOST MED KÅL OG FENNIKEL

DEJLIGT BRØD (OG EN DEJLIG DIP!)

PhotobucketDanskerne er ifølge søndagens udgave af Politiken tilsyneladende blevet bidt af en gal bager – vi bager selv, og køber mel som aldrig før – både er det almindelige melsalg steget, og samtidig er de nye (gamle) kornsorter som spelt, emmer og ølandshvede blevet allemandseje. Indrømmer blankt at jeg er med på bølgen – det har jeg nok bare egentlig altid været, smart eller ej – har altid syntes det var hyggeligt og nærmest meditativt at bage, og det med at have en madblog, er bare endnu en god undskyldning for at rende til bageworkshops og kaste sig ud i alverdens brødeksperimenter.

Mit seneste brødeksperiment var en versionering af Halken Skytte (og Lise’s) opskrift på langtidshævet fuldkornshvedebrød, der kan findes her – dog med gær i stedet for surdej – og som brød i stedet for boller:)

Til brødet blev der bikset en rigtig rar spinat-dip-cremeagtig sag, der også gjorde sig godt sammen med det lidt sundere alternativ, gulerøds-sticks (dog skal det liige nævnes at dippen havde en lidet flatterende evne til at sætte sig fast mellem tænderne, så lad vær at servere den på 1. date – det er ikke kønt:)).

Opskrift på brød og dip følger herunder:

Langtidshævet fuldkornshvedebrød

 • 450 gram god hvedemel, fx Meyers eller Amo Vinjett
 • 200 gram god fuldkornshvedemel, fx Meyers eller Amo Vinjett
 • 5 dl koldt vand
 • 5-10 gram gær
 • lille damehåndfuld flagesalt

Dag 1:
Start med at rør mel og vand godt sammen. Jeg smed det i røremaskinen på trin 4 og rørte godt til det hele var samlet (alternativt er det i gang med håndkraft og måske den gode dejkrog fra Skjalm P). Dejen skal føles elastisk, sammenhængende og blød, men stadig klistre når du har fingrene i den – sådan lidt grødagtig i konsistensen. Jeg må indrømme at jeg ikke 100% kan huske mængderne – så ovenstående mængder er et skøn. Start med at smid melet i skålen, og rør så vand i til dejen har ovennævnte konsistens. Lad nu dejen stå på køkkenbordet en halv times tid.

PhotobucketHerefter fnulres gær og salt i dejen og der æltes med håndkraft, så salt og gær fordeles godt og den igen har en dejlig og elastisk konsistens. Lad herefter dejen stå et par timer, hvorefter den får en sidste omgang let æltning/foldning.

Herefter smides dejen i en skål/plastikbeholder (dejen må kun fylde 1/3 ved udgangspunktet), der er smurt med lidt olivenolie. Herefter er det en tur i køleren natten over.

PhotobucketDag 2
Tag brødet ud af køleren og lad den stå ved stuetemperatur en 3-4 timer. Tænd ovnen inkl. bageplade på fuld skrald (ca. 250 grader), og sørg for at den er knaldvarm. Mens ovnen varmer, hældes dejen forsigtigt ud på et melet ark bagepapir.

PhotobucketForsøg gerne at “fold dejen” godt henover sig selv, når du hælder den ud, så den er så ‘høj’ som mulig. Drys med lidt mel og træk bagepapir med dej over på den knaldvarme bageplade. Sæt i ovnen og smid fluks en kop kold vand ind i bunden af ovnen, så der danner sig masser af varm vanddamp til at give en god sprød skorpe. Herefter er det bare at holde øje – og skru evt. lidt ned for varmen, hvis din ovn er heftig. Brødet er færdigt, når det lyder hult når du banker i bunden. Ca. 30 minutter.

PhotobucketSpinat-dip-creme

 • 2 dl frossen helbladet spinat
 • 1,5-2 dl creme fraiche 9%
 • 1 tsk mayo
 • 1/2 friskhakket chili
 • 1 tsk karry
 • salt og peber

Start med at tø spinaten op. Det gøres nemt i en mikro, men kan også fikses i gryde over svag varme. Når spinaten er tøet op, stilles den til side og køler af. Pres herefter væden fra (så godt du ka) og hak den semi-fint. Stilles til siden, mens de øvrige ingredienser røres godt sammen – og til sidst i med los spinatos – den røres lettest sammen med en gaffel, så man får fordelt spinaten godt rundt med cremen.

2 kommentarer

 • Bjarne Hink

  Brødet kan laves meget enklere.
  Jeg bruger 300 gr. vand og deri en ært gær. Når det er opløst hælder jeg 400 gr. mel i og rører rundt med en gaffel så det er blandet godt sammen (1 minut). Husk 8-10 gr. salt. Lader det stå tildækket på køkkenbordet i 12-14 timer. Derefter skraber jeg det sammen med en dejske, sådan lige samlet sammen igen til halv størrelse. Lader det stå i 2 timer mere og varmer en smedejernsgryde op til 250, Derefter et ark bagepapir i gryden og dejen ned oveni, låg på og 30 min. i ovnen. Derefter 15 min. uden låg.
  Det er det nærmeste man kan komme på Meyers Ølandhvedebrød, hvis man bruger Ølandshvede (Brugsen og Irma). Bemærk en jerngryde med låg på holder på fugtigheden og der bliver dejlig skorpe og store huller indeni.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Bjarne – tak for tippet – jeg har endnu ikke prøvet kræfter med de forskellige varianter af grydebrødet – men det lyder da helt bestemt som om at det er et forsøg værd 🙂

   /Emilie G&G

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HVID RÅKOST MED KÅL OG FENNIKEL