GRØN ÆGGESALAT

HOW TO: UDSKÆRE EN MANGO

Photobucket

Da jeg forleden lavede denne fileteringsguide, spurgte jeg her, om der var andre ting, I gerne ville have guides eller tips til.

Et af ønskerne gik på hvordan man udskærer en mango nemmest. Og her vil jeg da gerne give mit bud på hvordan man gør det. Mangoen smager fantastisk og kaldes da også fra tid til anden for frugternes konge. Men helt nem at deale med er den ikke. Det skyldes primært at kødet og frugtsten ikke er adskilt på samme måde, som det fx er i en fersken eller avokado – i stedet er stenen mærkeligt trevlet og viklet lidt ind i frugtkødet på den måde, at frugtkødet tættest ved stenen har en anden struktur og smag, som ikke er lige så tiltrækkende som den rundt om den. Det betyder at man ikke blot kan åbne mangoen og tage stenen ud, men må skære sig rundt om den lidt udefinerbare sten. Tilmed kan skrællen ikke spises, så den skal man altså også navigere uden om.

Men men.. mere besværligt er det altså heller ikke. Her får i min guide til at udskære en mango. Det tager ikke mange minutter.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

De første to snit går ud på at få så store reelle stykker af mangoen af som muligt uden at få stenen med. Den tages lidt på gefühl, men mærker du stenen, når du skærer ned igennem mangoen (det føles trægt og er ikke til at skære igennem), så navigerer du blot kniven ud af til du kan mærke, at du er fri af stenen, og skærer videre. Stenen er som regelt tykkest på midten. Snittet lægges på den lange led, da stenen er forholdsvis flad og aflang (se billedet).

Photobucket

Herefter kan du skære de to store mangostykker i “pindsvin”. Skær forsigtigt linjer ned igennem frugtkødet, men lad så vidt muligt være med at skære ned i skrællen. Du kan skære “skiverne” så brede eller tynde, som du vil, afhængigt af hvad du skal bruge dem til.

Skær nu på samme måde på tværs af de linjer, du allerede har skåret.

Photobucket

Vip frugtkødet udad ved at presse ind på midten af skrællen.

Photobucket

Vupti, så er mangofirkanterne lige til at pille af. Vil du gerne have et mere clean resultat (mangoen kan godt tråde lidt, når du piller dem af), kan du skære firkanterne fri fra skrællen. Det giver dog som regel lidt mere spild.

Photobucket

Til sidst kan du tage fat i mangomidten og skære siderne af i en rund bue, der flugter med stenen. Igen, gefühl undervejs er vejen frem.

Mangosiderne skæres i små bidder ned til skrællen og vippes eller skæres af på samme måde som før.

Photobucket

Så er der mango!

For at undgå enhver form for madspild, har du nu mulighederne for at sætte tænderne i det søde frugtkød og bide eller suge den sidste kraft ud af det tilbageblevne frugtkød. Jeg kan dog ikke anbefale at spise helt ind til stenen, da jeg synes at det helt inderste kød kriller lidt i halsen og som sagt har en anden og mere trådet konsistens.

Photobucket

Tip: Skal du bruge andet end tern, kan du selvfølgelig bare skære frugtkødet anderledes ud end vist her. Du kan også vælge at skrælle mangoen først (her må den nok ikke være al for moden, da det vil besværliggøre processen), sådan som Lise har gjort her, for derefter at dele de to hovedstykker fra stenen som vist ovenfor og så skære mangoen i lange skiver.

Igen: Så meld endelig ind, hvis der er andre ting, I gerne vil have guides til. Vi kan selvfølgelig ikke love, at vi kan det hele. Men måske kan vi finde ud af det.. :-). God onsdag, guys!

10 kommentarer

 • Lækkert! Og superflotte billeder også. We like!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Tak tak tak! Bukker og nejer. En fin mango er ikke at kimse af 🙂 !

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ina

  Hvis det er, kan man også få en smart mango skærer – ligesom man også kan få til æbler. Vildt nemt og smart 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Ina
   Ja jeg har også godt spottet sådan en mangoskærerdims (i superbest tror jeg?). Men jeg foretrækker nu at skære min ud med kniv og håndkraft – jeg tror det er stort set lige så nemt, og jeg spiser slet ikke nok mangoer til at retfærdiggøre sådan et værktøj i køkkenet (forsøger pt at gøre plads til potentielle unødvendigheder såsom røre- og ismaskine :-)). Har du prøvet mangoskæreren? Og er den god?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • bøllemissen

   Man må aldrig gå ned på udstyr!!!! Så hvis man kan få det er den allerede retfærdiggjort

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Haha det kan der måske være noget om. Mit nye køkken har dog helt klart for lidt opbevaringsplads til så råvarespecifikke tools! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sådan har jeg aldrig fået den før!
  Genial måde… tak tøser! 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg elsker mango og bruger den gerne i tide og utide – både salater og som snacks ud på aftenen.
  Jeg fik heldigvis fingre i en mangodeler da jeg arbejdede i Irma, for jeg kan virkelig ikke skære den ordenligt ud med en kniv – and trust me – jeg har prøvet mange gange.

  Den er virkelig nem at bruge og minder i store træk om en æbledeler bare med to store sider isteder for 6 ‘både’.
  En hurtig søgning på Google afslører at Nemlig.com sælger dem til 40,-.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Hersom
   Mango er altså også bare en gudefrugt 🙂
   Fedt du er glad for din mangodeler og ja, hvis man er glad for at spise mango og ikke har held med at skære ud med kniv, så er 40 kr. jo ingenting. For mig fungerer det upåklageligt med kniv og håndkraft, men dejligt at man har begge muligheder 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GRØN ÆGGESALAT