HOW TO: UDSKÆRE EN MANGO

Da jeg forleden lavede denne fileteringsguide, spurgte jeg her, om der var andre ting, I gerne ville have guides eller tips til.
Et af ønskerne gik på hvordan man udskærer en mango nemmest. Og her vil jeg da gerne give mit bud på hvordan man gør det. Mangoen smager fantastisk og kaldes da også fra tid til anden for frugternes konge. Men helt nem at deale med er den ikke. Det skyldes primært at kødet og frugtsten ikke er adskilt på samme måde, som det fx er i en fersken eller avokado – i stedet er stenen mærkeligt trevlet og viklet lidt ind i frugtkødet på den måde, at frugtkødet tættest ved stenen har en anden struktur og smag, som ikke er lige så tiltrækkende som den rundt om den. Det betyder at man ikke blot kan åbne mangoen og tage stenen ud, men må skære sig rundt om den lidt udefinerbare sten. Tilmed kan skrællen ikke spises, så den skal man altså også navigere uden om.
Men men.. mere besværligt er det altså heller ikke. Her får i min guide til at udskære en mango. Det tager ikke mange minutter.
De første to snit går ud på at få så store reelle stykker af mangoen af som muligt uden at få stenen med. Den tages lidt på gefühl, men mærker du stenen, når du skærer ned igennem mangoen (det føles trægt og er ikke til at skære igennem), så navigerer du blot kniven ud af til du kan mærke, at du er fri af stenen, og skærer videre. Stenen er som regelt tykkest på midten. Snittet lægges på den lange led, da stenen er forholdsvis flad og aflang (se billedet).
Herefter kan du skære de to store mangostykker i “pindsvin”. Skær forsigtigt linjer ned igennem frugtkødet, men lad så vidt muligt være med at skære ned i skrællen. Du kan skære “skiverne” så brede eller tynde, som du vil, afhængigt af hvad du skal bruge dem til.
Skær nu på samme måde på tværs af de linjer, du allerede har skåret.
Vip frugtkødet udad ved at presse ind på midten af skrællen.
Vupti, så er mangofirkanterne lige til at pille af. Vil du gerne have et mere clean resultat (mangoen kan godt tråde lidt, når du piller dem af), kan du skære firkanterne fri fra skrællen. Det giver dog som regel lidt mere spild.
Til sidst kan du tage fat i mangomidten og skære siderne af i en rund bue, der flugter med stenen. Igen, gefühl undervejs er vejen frem.
Mangosiderne skæres i små bidder ned til skrællen og vippes eller skæres af på samme måde som før.
Så er der mango!
For at undgå enhver form for madspild, har du nu mulighederne for at sætte tænderne i det søde frugtkød og bide eller suge den sidste kraft ud af det tilbageblevne frugtkød. Jeg kan dog ikke anbefale at spise helt ind til stenen, da jeg synes at det helt inderste kød kriller lidt i halsen og som sagt har en anden og mere trådet konsistens.
Tip: Skal du bruge andet end tern, kan du selvfølgelig bare skære frugtkødet anderledes ud end vist her. Du kan også vælge at skrælle mangoen først (her må den nok ikke være al for moden, da det vil besværliggøre processen), sådan som Lise har gjort her, for derefter at dele de to hovedstykker fra stenen som vist ovenfor og så skære mangoen i lange skiver.
Igen: Så meld endelig ind, hvis der er andre ting, I gerne vil have guides til. Vi kan selvfølgelig ikke love, at vi kan det hele. Men måske kan vi finde ud af det.. :-). God onsdag, guys!
Lækkert! Og superflotte billeder også. We like!