SALT+MANDLER

MÆH SIGER DET LILLE LAM

Photobucket

Eller.. det siger det så ikke mere, for nu ligger det i min fryser 🙂

Ja sådan ser mad altså også ud i en noget mere uredigeret form. Dog har den gode slagter jo allerede gjort en masse arbejde før jeg fik fingrene i lamsebamsen her.

I sidste uge modtog jeg det halve lam, jeg havde bestilt. Eller faktisk delte vi et helt lam med Clausens søster og kæreste og de var så flinke at afhente lammet og lave første grovsortering, så vi fik hver vores halvdel. Lammene her har kun fået græs og grønfoder, og det gør åbenbart noget godt for fedtsammensætningen (kan på ingen måde flere detaljer om den sag – men min svigerinde og hendes kæreste er på stenalderdiæt, og der tæller det altså også med, hvad dyrene har fået at spise :-))

Vi betalte 800 kr for et halvt lam og fik:

 • Bov (1,5 kg)
 • Kølle (2,5 kg)
 • 2x mørbrad
 • Filet
 • Slag
 • 5 x nakkekotelet
 • 4x lamchops (i ved, dem med benet igennem og det lille marvhul)
 • 2x skank
 • 6x Rib/bryst
 • Og så hale plus et lille kogeben

Photobucket

Her opdelt i portioner med info om indhold på poserne. Alt kunne faktisk være i vores største skuffe i fryseren.

Det er første gang, jeg kaster mig ud i at købe et halvt dyr på denne måde – og indtil videre er jeg ret begejstret. Det er der flere grunde til: Det er dejligt at købe meget ind på én gang og så kunne tage op af fryseren i lang tid. Samtidig har jeg ikke den store erfaring med at tilberede større stykker kød og huske hvad, der skal have lang tid, og hvad der skal have kort tid. Her får jeg et meget bedre indblik i, hvad der er hvad og får prøvet at lave mad ud af det hele. At få sådan et halvt lam ind af døren, gør også at man får en idé om, hvad sådan en fætter kan mætte. Og det er altså sjovt og meget “back to basics” at prøve – man kommer ligesom lidt tættere på dyret. Sidst men ikke mindst kan man handle mere bevidst, fordi man ved mere om dyrets leve- og slagtevilkår, og sikkert også spare en skilling eller to i forhold til at skulle købe samme kvalitet hos slagteren.

Alt i alt er jeg en glad lammepige og har allerede lavet en marrokansk ret ud af boven, som jeg håber at vende tilbage til 🙂

Photobucket

6 kommentarer

 • Lyder rigtig skønt. Jeg ville også ønske at min fryser havde plads til mere af det gode gårdkød fra bondegaarden.dk – men jeg må så “nøjes” med 10 kg hakket kød indimellem… Selvom jeg også har fået fingre i de større stykker. Er vokset op som barn med forældre, der købte et halvt eller kvart dyr af gangen (kalv, gris osv.) – og det er rigtig dejligt at se, hvordan dyrene bare nyder livet meget mere.

  I øvrigt: Når de har spist mere græs, øges mængden af omega3-fedtsyrer i kødet. Normalt får de der “slave-dyr” som regel en masse soja og majs og det giver et hurtigere vokse-tempo, fordi der er så meget protein i. Men græs giver god smag, det får dyret til at vokse naturligt – og det forbedrer kødkvaliteten 🙂

  Læs evt. http://www.homemadeheaven.net/2011/10/jrgens-ker.html og
  http://www.homemadeheaven.net/2011/10/kd-tetris.html

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Hottie
   Jeg vil også til at kigge lidt på at få en ordentlig runde hakket oksekød i fryseren på et tidspunkt. Har du nogle anbefalinger?
   Og tak for mere info om foderets betydning. Det giver jo så god mening på alle måder, altså!
   Tjekker lige dine links ud! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Julie.

   Jamen, det var så lidt – mine links fortæller om det sted jeg køber kødet 😉
   Jeg har som sagt selv været ude og kigge på dyrene og de har det simpelthen som blommen i et æg, kan du tro. Tumler bare rundt i deres egen lille verden og engang imellem kommer der en tyr og bedækker sit harem og så går han igen, mens de græsser fredeligt videre. Det var skønt at se, at nogle få, heldige dyr faktisk har rigtig gode forhold at leve under.

   Har lige hørt fra Piskeriset, at da hun prøvede det, var hun lidt skeptisk… Hun blev klogere 😛 Og selv hendes gemal, der normalt ikke bryder sig om hakkebøf, fandt ud af, at det bare handler om at få fat i det rigtige kød – altså kød, der smager af nowet! 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Fedt! Jeg elsker hakket oksekød, men er sikker på at jeg ikke ved, hvad det er, jeg går glip af, når kødet kommer fra sådan et dejligt sted. Men det må jeg helt sikkert finde ud af. Tjekkede dine links ud og det var lige før man selv havde lyst til at være ko (måske bare for en dag – og minus slagtningen of course), så godt som de gik og havde det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thea

  Hvor har I mon købt lammet henne? – er på udkig efter noget lignende, men dit ser umiddelbart billigere ud, end det jeg lige kunne finde..:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Thea
   Lammet kommer herfra: http://www.havervadgaard.dk/havervadgaard.dk/Forside.html
   Det var dog en facebook-bekendt, der formidlede kontakten, og min svigerinde, der stod for bestillingen af vores, så jeg har ikke været så meget inde over selv. Men altså: 70 kr/kg for et helt lam. 75 kr/kg for et halvt – og så noget transport oveni. Held og lykke med at finde et lam til fryseren. Kan informere om, at vores smager aldeles fantastisk!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SALT+MANDLER