TA' MED PÅ FORTUNEN!

LØRDAGSMIDDAG A LA RØDDERNE

PhotobucketStærkt inspireret af de rare Rødder, som vi har haft fornøjelsen af at ‘spise hos’ et par gange denne sommer – bl.a. da de tre herrer kiggede forbi Roskilde Festivalen, som Julie har berettet om her – kreerede jeg i lørdags min egen Rødder-middag, da Lise og to af vores veninder kom på besøg.

Røddernes udgangspunkt er mad lavet med kærlighed af lokale danske råvarer – og gerne fra Lolland-Falster egnen, hvor to af herrerne er fra. Jeg ved ikke præcis, hvor lokale mine råvarer var denne aften – de var i al fald ikke fra Frederiksberg, men gulerødderne var friske med top og kartoflerne fra Samsø;)

Inspirationen fra Rødderne gik primært på retterne, som er mere eller mindre tyvstjålet.

Som optakt til middagen stod den på hjemmebagt og koldhævet fuldkornsbrød, lidt (gule)rødder og radiser samt en rygeost-mayo-creme. Hele herligheden blev skyllet ned med en dejlig ‘indflytnings-rosé’

“Mayoen” blev til af:

 • 4 store spsk. øko skyr fraiche fra Løgismose
 • 3 store spsk. fynsk rygeost fra Løgismose
 • 2 spsk. god mayo
 • Finthakket frisk purløg og oregano, salt og peber

PhotobucketPhotobucketPhotobucketTil hovedret afveg jeg lidt fra Rødderne (i al fald de menuer, jeg har haft fornøjelsen af at smage indtil videre) og slog op i min Meyers Almanak, hvor jeg kunne konstatere, at netop uge 28 var oplagt til friskstegte rødspætter.

Hovedretten endte derfor med at byde på nye fine fuldkornshvedemels-panerede rødspætter stegt med persille, flankeret af Røddernes knuste nye kartofler med brændt smør (a la Roskilde menuen), dampede og smørstegte gulerødder og forårsløg.

Jeg gjorde følgende til hovedretten:

 • Vendte spætterne i en salt-og-peber-krydret melblanding bestående af 50/50 hvedemel og fuldkornshvedemel. Stegte dem i riiiigeligt smør og smed lidt friskhakket persille på panden med spætterne det sidste minuts tid.
 • Gav de nye kartofler et opkog i saltet vand, lod dem koge en 5 minutters tid og derefter mørne i kogevandet. Lige inden servering fik de følgeskab af den brunede smør, der blot var brunet i en lille gryde i en ti minutters tid, og blev most groft med bagsiden af en gaffel.
 • Dampede gulerødder og forårsløg i kogende vand ikke mere end fem minutters tid. Smed dem på en varm pande i en klat smør (gennemgående tema her;)) og stegte dem et par minutter.

Og så var det ellers bare at anrette – en klat mos på hver tallerken, en lille stak gulerødder og løg på toppen og en spætte on-the-side.

Og føj, hvor var det godt – særligt det der brunede smør er et seriøst hit! Jeg var indledningsvist lidt bekymret for, at jeg bare ville fritte det helt af – men med lidt tålmodighed og diverse skruen op og ned for blusset gik det egentlig helt fint, og er bestemt noget jeg må til at gøre mig meget mere i – måske suppleret af tilsvarende intensiverede besøg i mit træningscenter:)

Photobucket

2 kommentarer

 • Mayo’en skal jeg klart prøve at lave 🙂 Lækkert!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Mette – ja, den er bestemt et eksperiment værd – meget enkel og lækkert med rygeosten til at tage noget af den klassiske mayo-fedme – og så kan det næsten føles helt sundt når man sådan dypper diverse rødder i den 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TA' MED PÅ FORTUNEN!