PASTA PRIMI
I modsætning til vores danske fortæring af pasta, hvor spaghetti ofte bruges som hovedret eller tilbehør til en hovedret på lige fod med ris og kartofler, så bruger de ægte pasta-kyndige – italienerne – jo ofte pasta som en slags forret til aftenens egentlige hovedret, der så i stedet er baseret på kød og grøntsager frem for kulhydrater. Så stærkt inspireret af støvlelandet mod syd, stod den her i sommerferien på en italiensk inspireret middag til søde damer, hvor pastaen fik hovedrollen som en forret – eller primi – som italienerne kalder den, inden den stod på grillede svinekoteletter med en slags sommerlig ratatouille til hovedret.
Min pasta primi (til 5 damer) blev til af:
- 2 pakker god tortellini med spinat og ricotta (jeg brugte nogle, der hed noget a la Alberti fra Irma)
- 1 kvart liter piskefløde
- 1 dl hvidvin
- ½ pose frisk spinat
- Revet skal af en øko-citron
- Ca. 2 store håndfulde reven pecorino eller parmesan
Pastaen skal kun lynkoge – så start med saucen. Fløde og hvidvin hældes i en gryde og hygger sig lidt for jævn varme, mens det koger en anelse ind. Krydr med lidt salt og friskkværnet peber. Skyl i mellemtiden spinaten og sæt rigeligt vand over til pastaen. Smid tortellinierne i det saltede vand når det koger, og smid nogenlunde samtidig det meste af din revne ost og citronskallen i saucen, men du skruer helt ned for varmen og rører med et piskeris eller lignende, så osten smelter ud i fløde og hvidvin. Et par sekunder før tortellinierne er færdigkogte, smider du spinaten med ned i pasta-kogevandet, så det lige når at blancherer (eller hvad det nu hedder). Pasta og spinat drænes for 99% af vandet og blandes med flødesaucen over meget svagt blus – nok et minut eller to, så fløden cremer rundt om pastaen.
Anret på små tallerkner eller skåle og drys med resterne af parmesan/pecorinoen, og så er der lynhurtigt lækker pasta primi klar til dine gæster!
Åååååårh, det kunne jeg godt spise til hovedret! Og masser af det 😉