VINYL OG VERDENSKLASSE-RISOTTO

TA’ MED PÅ FORTUNEN!

PhotobucketI fredags kunne jeg sige go’dag til to ugers sommerferie, og det skulle selvfølgelig indvies med manér, så derfor havde jeg lavet den usandsynlige spændende plan, at drage en tur til IKEA i det Gentoftske med en veninde (det er ikke sådan at være nyslået lejlighedsejer)!

Men altså alligevel… – Gentofte, IKEA og svenske kødboller var alligevel for meget (eller snare for lidt) af det gode, da fredag eftermiddag endelig oprandt og solen havde valgt at kaste lidt blå himmel og feriestemning over København. Derfor blev IKEA i 11. time byttet ud med solskin, hvidvin, og flere venner og veninder på Ved Stranden 10 i et par timer. Julie har berettet om Ved Stranden 10’s fortræffeligheder ved juletid her og til dette, kan jeg kun tilføje, at Ved Stranden gør sig lige så godt om sommeren med fine franske borde og flink betjening direkte ud til kanalen.

Den virkelige stjerne i fortællingen om denne fredag er dog nyåbnede Fortunen, som er næsten-nabo til Ved Stranden 10 og søster-restaurant til Vesterbro-hipster-klassikerne Bakken og Dyrehaven. Efter et par timers hvidvin var vi nemlig blevet sultne, og så var det nærliggende at daske videre til naboen med de kulørte lamper. Jeg var indledningsvist relativt skeptisk over for Fortunen, da jeg som tidligere berettet om her, er en KÆMPE fan af Dyrehaven og deres meget gedigne, veltillavede og billige danske menu. Og i kontrast til dette forekom Fortunens menu mig lidt mere alternativ og uigennemskuelig.

Men jeg kan lige så godt indrømme det med det samme – AL min tvivl og skepsis blev gjort til skamme så snart de første retter røg på bordet! Og jeg kan kun konstatere at folkene bag Cafe Dyrehaven og Bakken endnu engang har ramt lige midt ned i mit lille mad og københavner-hjerte – jeg er forelsket!

Vi var fire spisende denne aften og med et rimelig beskedent menukort kunne vi stort set komme rundt om alt på menukortet – vores flinke tjener guidede os til et par snacks og en tallerken per mand til herlig fællesspisning og deling – vi gik nok lidt over anbefalingen, men mine tre medspisende var også et par sultne herrer, så der skulle lidt føde til!

Vi startede (eller semistartede – retterne røg lige så hurtigt på bordet, som tjeneren havde lovet) med vores ‘snacks’: taskekrabbe i ultratyndskåret selleri, sliders (mini-burgers) med henholdsvis svinebryst og friteret softshellkrabbe og nuggets af andekråse. Haps, det var gode sager! Særligt taskekrabben i den tynde selleri-rulle var en virkelig lækker og fint afmålt mundfuld.

PhotobucketPhotobucketPhotobucketEfter vores snacks fulgte ‘tallerkenerne’ – lammebryst og gule beder, rødtunge, pocheret æg med grøntsager, nye kartofler – bløde løg – Vesterhavsost, og ristet brød med cremet marv og ramsløgssmør. Og for filans, hvor det nogle herlige mundfulde – alle pyntet flot med ærteskud og diverse spiselige blomster – helt a la Byhøst gildet. Særligt fra denne servering må jeg fremhæve rødtungen, æg og grøntsager og kartoflerne. Rødtungen var ikke bare anrettet ultraflot, men smagte lækkert og sprødt flankeret af sin muslingesauce og friske ærter. Pocheret  æg er jo altid et hit i min bog, og sammen med sprøde, grillede sommergrøntsager og en lidt fin creme/sauce-agtig sag ved sin side, var denne anretning en ret så perfekt version af slagsen. Endelig var de små faste nye kartofler, de bløde løg og den let smeltede ost en perfekt sommerlig mundfuld – der også ville gøre sig godt til diverse grillet kød.

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketDa alle disse herligheder var indtaget, var min medspiser T stadig småsulten og ret knotten over ikke at have nået at smage slideren med krabbe, som medspiser M havde gaflet for næsen af ham. Derfor toppede vi lige middagen af med en krabbe-slider og en omgang flæskesvær (vi andre tre skulle jo også have noget). Jeg smagte i sagens natur ikke krabben, men flæskesværene, der var ultrapoppede og sprøde, og suppleret med en H.E.R.L.I.G krydderurte-mayo sag var ret så skønne og kunne oplagt også gøre sig godt til en simpel øl, som Fortunen bestemt også er leveringsdygtig i.

PhotobucketAlt i alt et måltid med masser af fine smagsoplevelser, der blev toppet op med en underspillet og raffineret sans for anretning, der på en gang både var rå (som spejdertallerkenerne i blik, nuggets i karton-kræmmerhus og flæskesvær i brun pose) og fin (som små søde blomster til pynt og kongeligt porcelæn til rødtungen).

PhotobucketMåltidet bestående af alle disse mange retter, masser af koldt isvand, og 3-4 lækre drinks per mand endte med at betyde en regning på knap 500 kroner per mand. Et fund for pengene blandt indre bys turistfælder – og ensbetydende med, at det bestemt ikke er sidste gang jeg skal en tur på Fortunen denne sommer!

PS : Hvis I undrer jer over det rødlige skærm på mange af billederne, så stammer det fra de gode varmelamper over de udendørs borde, der holdt os varme i den lunkne sommeraften helt til kl. 24.00, hvor Fortunens udendørs bevilling lukkede og slukkede og drev os indenfor i de lige så hyggelige indendørs omgivelser.

PPS: Tjek Fortunens åbningstider og menuer på deres hjemmeside eller facebook-side (se links nedenfor), hvor du også kan savle over deres rare frokostkort, der minder en anelse mere om Dyrehavens menu, og derfor kun kan være mindst lige så godt som deres aftensmenu:)

Photobucket

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

VINYL OG VERDENSKLASSE-RISOTTO