FERIE-FROKOST PÅ DANSK MANÉR

BORNHOLM, BORNHOLM, BORNHOLM

PhotobucketSom adviseret for en uges tid siden har en del af min sommerferie i år gået til solskinsøen Bornholm – og det er bestemt et blogindlæg værdigt. Bornholm slår sig jo i højere og højere grad på at være Danmarks gourmet-ø, og de kære bornholmere gør bestemt alt, hvad de kan for at leve op til titlen. Der er faktisk stort set ingen grænser for, hvad der produceres af hjemmelavede gourmet-godter hos Krølle Bølle og co.

Jeg var så heldig at have en indfødt tur-guide med på min Bornholmer-tur i form af min veninde K, der er født og opvokset i Rønne, og vil her dele hendes (og mine) gode råd til at spise sig vej gennem øen.

Det første mad-stop på vores tur var fiskehandleren i Rønne havn (meget tæt på, hvor færgen lægger til), hvor vi købte fiskedeller og krebsehale-salat. Fiskemanden på havnen er nok mere for de lokale end turisterne og priserne derfor heller ikke tårnhøje. Bestemt et godt sted at kigge forbi og handle ind til frokosten eller aftensmaden i sommerhuset.

Andet stop, der stod i madens tegn, var BOISEN’s ISKAFÉ i Snogebæk, hvor vi fik en lille kugle ultralækker økologisk kokosis – der smagte blødt, godt, mælket og med reelle stykker af frisk kokos. Tag evt. isen med dig og gå til højre langs det hyggelige lille ‘strøg’ i byen. Går du til venstre, rammer du den børnevenlige strand Balka, der også er et besøg værd.

I Snogebæk skal man også huske at kigge forbi Kjærstrup Chokolade, der bl.a. laver nogle mean og kæmpe flødeboller med massivt og godt chokoladeovertræk (regn dog med at være mæt et par timer efter:)).
PhotobucketPhotobucketUmiddelbart før eller umiddelbart efter Boisen’s (det står lidt uklart i erindringen) havde vi været et smut forbi Vestre Sømark strand og kigget længselsfuldt ind af vinduerne til den vaskeægte Kadeau, der ligger smukt og kigger ud over vandet mellem klitterne. Hverken undertegnede eller mine medrejsende havde dog lommerne fyldt med penge på denne ferie, så vi måtte springe et besøg på Kadeau over i denne omgang, selvom jeg nu VIRKELIG gerne ville have oplevet deres efter sigende fantastiske mad (måske jeg må tage det næstbedste og prøve deres Københavnske version). Aftensmenuen på Kadeau er prissat som gode restauranter i København, men frokostmenuen lidt mere moderat. En frokostret koster mellem 125 og 150 kroner, og skiltet varslede med at man kunne stille den moderate sult ved 2 retter. Det er vist en rigtig god idé at bestille bord.

PhotobucketPhotobucketGourmet-turen og den kyndige guide bragte os videre til Svaneke, der nok er min yndlingsby på Bornholm – så fin og hyggelig og proppet med gode madsteder! Her er det et must at smage den lokale Svaneke is fra Svaneke Ismejeri (og ja – vi fik meget is på denne ferie:)). Isen er lidt mere cremet og flødet end hos Boisen’s, og kan egentlig ikke sammenlignes, men også ualmindelig god. Vi prøvede varianterne med rabarber, hindbær og hvid chokolade og alle vakte stor tilfredshed. Tilmed er kuglerne gigantiske, så man føler sig ikke snydt, selvom priserne bestemt er i den høje ende.
PhotobucketPhotobucketI Svaneke må man heller gå glip af deres chokoladeri – en ualmindelig fin gammeldags indrettet chokoladebutik med alskens små chokoladegodter. På billederne nedenfor ses nogle fine Sarah Bernard-agtige kager overtrukket med hvid chokolade og en lille rar trøffelkugle med noget lakrids-marcipanfyld.
PhotobucketPhotobucketPhotobucketSvaneke er øens ultimative gourmetsted, og det er også her, at lakridskongen Johan Bülow (og hans mor, Pernille Bülow – dronningen af glaspusteri) hører hjemme. Ligesom man også finder det gode Svaneke Bryghus i byens skæve gader. Må dog advare om, at alle Svanekes lækkerier også er prissat efter deres lækkerhed – man skal have den store pengepung med, for at kunne følge med!

Meget tæt på Svaneke – en lille gåtur langs klipperne – væk, finder man området Hulle Havn. Et meget idyllisk lille badested, hvor man kan hoppe i vandet, slænge sig blandt græs, sand og klipper og bare nyde livet. Bliver man træt, sulten eller tørstig, kan den lille café, Øst for Paradis hjælpe med gode økojuice, sandwich, kaffe, sandwich og tapas-tallerkener. Om aftenen er der ved sommerlige og festlige lejligheder vist også noget musik dernede. Virkelig fin og sydlandsk stemning, der hensætter en til rare græske sommeraftener!

En tur på Bornholm er naturligvis ikke komplet uden en tur til et eller flere røgerier (og en omgang ‘Sol over Gudhjem’, hvis man er til det). Mindes selv en tur med gode venner for et par år siden, hvor vi stort set ikke kunne køre forbi et røgeri uden at drengene skulle ind og have en hånddelle eller stegt saltsild med på vejen. På denne tur nåede vi både stegte sild og røgede makrel i Snogebæks røgeri, ligesom vi også var et smut forbi Gudhjems røgeri og hente gode fuldfede varmrøgede laks med hjem til en sommerlig spidskålssalat, der kan inspiceres herunder.

Det bedste (og mest autentiske) røgeri på øen skulle dog være Kowskys Røgeri, i Årsdale, der dog vist nok stadig er lukket efter den forrige ejers død og lidt murren i krogene om, hvorvidt sønnen kan få lov at genåbne det.PhotobucketI Gudhjem, hvor laksen til ovenstående salat blev hjembragt fra, er det også værd at gå lidt op i byens gader og besøge Karamelkompagniet, her kan man på en god dag, se karameller og bolsjer blive til i karamelleriet og købe  herlighederne med hjem i små fine gaveæsker og poser. Vi testede et par varianter, bl.a. karamel med Læsø sydesalt (der dog var lidt for saltede til min smag), hyldeblomst og lakrids (der var gode!)

Endelig skal man huske at kigge sig godt om, når man handler i de helt almindelige dagligvarer-butikker i øen. Selv Netto har en sektion med særlige Bornholmer-specialiteter, som den gode koldpressede rapsolie i forskellige smagsvarianter, pølser fra Bornholmer slagteren og synes også jeg spottede de helt fantastiske safte fra Bornholms Mosteri på hylderne.

Vores sidste aften på Bornholm spenderede vi på allerbedste vis på Antoinette Strand med en flot ‘Solnedgang over Bornholm’, kold hvidvin og takeaway-pizza fra det lokale ‘Krutski – den skøre kugle’ Pizzaria i Rønne (byens bedste, placeret i forladt villa/industrikvarter og vist nok ejet af Pinsekirken… Skøre bornholmere!).
PhotobucketPhotobucketPhotobucketHvis man vil læse mere om de gode steder på Bornholm kan man blive klogere via linksene herunder:

9 kommentarer

 • Anna

  Tak! Dejligt indlæg og klart værd at vente på! Nu kan jeg trygt rejse til Bornholm og fede mig op!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Velbekommen – og ja, der er bestemt grundlag for at blive fedet lidt op på den rare ø! Rigtig god tur 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh tak for det her indlæg 🙂 Vil også til Bornholm igen nu!
  Knus, og god dag

  http://smilanne.blogspot.com – blog om træning, motivation og sundhed

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Madnørden

  Virkelig godt indlæg, synes nu ikke priserne ved Svaneke ismejeri er helt i vejen (et lille tip, bestil i en vaffel istedet for bæger, så får du dobbelt så mange kugler :-))

  En anden ting, som man skal unde sig, hvis man kan nå det, er et besøg på Vingården Lille Gadegård, og så have deres rundvisning + frokost – prisen er 149.- for begge dele. Det er ejeren selv der står for rundvisningen, og det er virkelig en oplevelse både på det humoristiske og lærerige plan

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Madnørd – nej, synes bestemt også priserne hos Svaneke Ismejeri er helt OK når man tager mængde og kvalitet (og de tilsvarende priser på de mere turistede issteder) i betragtning. Og tak for tippet mht. vaffel vs. bæger 😉

   Vingården lyder som et rigtigt godt sted – den må på listen til næste bornholmer-besøg!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åhhh hvilke skønne skønne mad-billeder!
  Jeg har stadig Bornholm til gode … men den står efterhånden temmelig højt på steder-jeg-gerne-vil-rejse-til listen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Takker:) og du skal virkelig unde dig selv en tur, det er et forfærdelig fint sted:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har faktisk aldrig været på Bornholm (I know), men det hele ser virkelig lækkert ud 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Så er det snart på tide, Bornholm kan virkelig stærkt anbefales 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FERIE-FROKOST PÅ DANSK MANÉR