SAVOJKÅL GONE ASIAN

HYBEN-HYPE I SOMMERLAND

Photobucket

Okay, jeg ved ikke ligefrem om der er tale om hyben hype, men da vi spenderede en uge af vores ferie i sommerhuset, kastede vi os i hvert fald ud i hybenindsamling og omsatte de fine rødorange bær til en superlækker sirup.

Jeg er jo sådan én, der forsøger at undgå at spise sukker. I den forbindelse er jeg i gang med at teste det sødemiddel, der hedder Xylitol – også kaldet Birkesød. Vil meget gerne skrive noget mere om det en dag, men jeg skal lige selv vide noget mere om det, før jeg går i krig. Ikke desto mindre er min hybensirup lavet med xylitol, men erstat bare med sukker – det går ud på det samme.

Mens Clausen var ude og jage fisk en sen eftermiddag, fik jeg plukket en god pose hyben langs strandstien. Hyben har dumme stikkende “stikkere” på sig, men man lærer sig hurtigt at lige vippe “bærret” af uden at skulle røre for meget på stilken. Alternativt kan et par arbejdshandsker være vejen frem.

Der er en del pillearbejde forbundet med hybenhyggen. Dog fandt vi frem til en smart metode, der gjorde det lidt lettere. Jeg ordnede hybenerne mens vi så film og så gik det egentlig nogenlunde smertefrit.

Photobucket

Skær “bunden” af ca. 1/3 oppe på hybenet.

Stik en finger eller en lille ske eller lignende ind i hybenet og skrab den lille dut samt alle kerner og små fimrehår ud.

Videre til næste.

Photobucket

Vi tog udgangspunkt i denne opskrift, men skar ret meget ned på sødemiddel og brugte således

3 l hyben

Ca. dobbelt op på vand

3 spsk sukker/xylitol

Evt. lidt citronskal

Det her er en sjusseopskrift. Så altså: 1 del hyben, 2 dele vand og sukker efter smag. Originalopskriften siger ca. 1/2 del sukker.

Photobucket

Start med at koge hyben og vand godt igennem til dine hyben er kogt godt møre. Mos gerne lidt rundt i hybenerne, så de afgiver en masse “juice”. Når  det er kogt godt i smadder sies hybenerne fra. Jeg mosede godt rundt i dem i sien, så jeg fik så meget smag med som muligt. Hybenerne kasseres og væsken sættes over blusset igen og sukkeret hældes i.

Og så skal der koges igen. Jeg fik en ret lille portion ud af “anstrengelserne”, hvilket jeg tror skyldes to ting:

1) Jeg tilsatte xylitolen meget sent i indkogningsprocessen (derfor foreslår jeg ovenfor, at du tilsætter det fra start af anden kogning).

2) Da jeg fik tilsat xylitolen, havde jeg det lidt for mageligt i sommerhuset og glemte derfor at holde så meget øje med processen. Derfor blev siruppen lige en anelse for indkogt. Jeg reparerede lidt på “skaderne” ved at tilsætte lidt ekstra vand og koge det kort igennem.

Photobucket

Se selv. Ja, kønt blev det ikke..

Ikke desto mindre smager hybensiruppen fan-tas-tisk! Fx på en knækbrødsmad med smør under. Eller sammen med letpisket flødeskum (min obsession pt.). Er begyndt at tænke på hvor godt den ville smage i en kage.. Og helt sikkert også i noget yoghurt-anretning med bær. Og på bananpandekager! Den sidste kombi fik vi afprøvet i sommerhuset, så den er et safe bet. Men mon ikke også de andre er det?

Har du andre gode hyben-opskrifter, jeg bare bliver nødt til at lave?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SAVOJKÅL GONE ASIAN