HEDESLAG!

MEYERS MOUSSAKA

PhotobucketHar fundet mig en ny hyggelig jeg-sidder-i-sofaen-og-stener beskæftigelse. Nemlig jævnlige gennembladringer af Meyers Almanak for inspiration til aftensmaden. Ny og ny er dog måske så meget sagt, for der er egentlig ikke noget nyt i at jeg bruger kogebøger, som hyggelæsning, men det er dog nyt, at jeg har kastet al min kærlighed på almanakken. Den er dog virkelig god – så kan kun anbefale at man køber den! Jeg har fundet mit eksemplar i en lille og en anelse mere handy version end den store orange, og det kan altså også godt anbefales. Den store er jo virkelig STOR! Nå – men altså for at komme til sagen – og dagens indlæg, faldt jeg over Meyers moussaka på en af disse gennembladringssessioner – og den er virkelig anbefalelsesværdig som hyggelig hverdags- eller søndagsmad til mange mennesker. Opskriften er lidt omstændig, men også indsatsen værd. Skal den laves på en hverdag, kan det godt betale sig at gøre nogle af forberedelserne aftenen før. Fx koge kartofler, dræne og ovnbage auberginer osv.

Til ca. 4-6 personer (afhængig af sult) skal du bruge:

 • 3 auberginer
 • Havsalt
 • 2-3 spsk olivenolie
 • 1 kg kogte kartofler (bage fungerer rigtig godt)
 • 500 gram hakket okse eller lammekød
 • 2 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 400 gram friske tomater
 • 2 dl hvidvin
 • Frisk timian og tørret rosmarin og oregano
 • 1 l letmælk
 • Smør og mel
 • 75 gram revet ost
 • 0,5 dl rasp
 • Salt, friskkværnet peber, olivenolie

Skær auberginerne i tynde skiver (mine blev en anelse for tynde), gætter at ca. 0,5 centimeters skiver vil være meget passende. Drys dem med salt og lad dem trække i ca. 10 minutter, så saltet trækker lidt af væsken og bitterheden ud af auberginerne. Skyl dem grundigt i et dørslag og dup dem fri for salt og væde. Jeg gjorde dette mellem et par viskestykker. Læg aubergineskiverne på en bagepapirsbeklædt bageplade og dryp dem med olivenolien og drys timianen over. Bag dem i ovnen ved ca. 200 grader til de er møre og gyldne. Hold et vågent øje med dem – mine nåede at blive en anelse for brankede.

Lav kødsaucen mens aubergineskiverne er i ovnen. Hak tomater, løg og hvidløg, og start med at sautér kød og løg i lidt olivenolie i en gryde. Når kødet er brunet og løgene bløde, tilføjes hvidvinen, kog op og tilsæt så tomater, oregano og rosmarin, salt og peber. Lad kødsaucen simre sammen en 20-25 minutters tid til væden er fordampet – rør løbende i gryden undervejs, så du har styr på løjerne.

Mens kødsaucen simrer kan man passende klare næste step – bechamelsaucen. Claus M. vil gerne have du koger mælken op først. Det vil jeg sige godt kan undværes. Start under alle omstændigheder på klassisk vis med at piske en smørbolle sammen af mel og smør (ca. 2 spsk smør og mel så det samler sig) og rør mælken i lidt af gangen, mens du pisker heftigt. Smag til med salt, peber og muskatnød. Claus ville også kun have 5 dl. mælk i, men jeg er vild med masser af bechamelsauce og der skal efter min mening være riiigeligt, så jeg har her scalet op til 1 liter.

Skær dine kogte kartofler i ca. 1 cm tykke skiver.

Læg nu kødsauce, auberginer og bechamelsauce lagvis i et smurt ovnfast fad. Slut af med kartoffelskiverne og et godt lag bechamelsauce. Drys med raspen og osten og giv hele herligheden ca. 45 minutter i ovnen ved 180 grader til toppen er flot og gyldenbrun og det bobler og simrer fint langs kanten af dit fad. Hvis du har tålmodighed, så lad fadet stå små 5-10 minutter inden du serverer moussakaen, så sætter den sig fint.

PhotobucketPhotobucket

3 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HEDESLAG!