MEXICANSKE PALEO SVINEKÆBER

BACK TO THE 80’S

PhotobucketHer i fredags tog Julie og jeg med vores tre dejlige gymnasieveninder, A, N og S i sommerhus under temaet 80’er middag, hvor den udover den selvskrevne hovedret culottesteg og flødekartofler også stod på Karolines tunmousse og Camilla Plums citronfromage (og selvfølgelig Bugles med dip som snack til aftenen). Det blev et formidabelt ædegilde, der efterlod os, som 5 meget mætte og rødvinsfulde damer, der efterfølgende gik bananas i en YouTube fest af 90’er hits a la TLC, Peter André, En Vogue, East 17 og andet godt fra dengang vi rent faktisk kan huske noget fra, gik i satinbukser, mavekorte toppe og ualmindelig mørkerød læbestift med streg…

Opskrift på tunmousse (eller tunfiskemousse som den retteligt kaldes hos Karoline) og citronfromage følger – men her først en lille how to guide udi flødekartofler og culottesteg.

Opskrift til 5 personer:

 • 1 culottesteg af ca. 1500 gram
 • Salt, peber, rosmarin, timian, hvidløg
 • 16 almindelige kartofler
 • 1/2 liter piskefløde
 • 1 løg i skiver
 • 1-2 dl. Karolines mornaysauce
 • Salt, peber, revet parmesanost

Start med at gøre kartofler og steg klar. Kartoflerne skrælles og skæres i tynde skiver sammen med løget – ca. 5 mm. Smides i et rimelig stort ovnfast fad til ca. en centimeter fra kanten. Krydr med salt og peber mellem lagene og øverst. Hæld fløde og mornaysauce over – og så ind i en ca. 200 grader varm ovn.

Culotten dyppes tør, frigøres fra sener og andet uregelmæssigt fedt. krydres med krydderierne, salt, peber og presset hvidløg og fedtsiden ridses fint.

PhotobucketEfter kartoflerne havde fået ca. 30 minutter, hev vi dem ud af ovnen, pakkede dem i sølvpapir og lod dem stå lidt. Ovnen blev skruet op på 225 grader og culotten røg ind. Her fik den ca. 15 minutter, hvorefter den blev taget ud og stod lidt – det er nu ikke nødvendigt, men vi havde travlt med at fjumre rundt med forret og citronfromage. Ovnen skrues nu ned til 160 grader og culotten ryger ind igen – denne gang i ca. 35 – 40 minutter i følgeskab med flødekartoflerne, der de sidste 5 minutters tid fik en omgang friskreven parmesan på toppen.

PhotobucketSluk ovnen, lad kartoflerne stå og hygge sig lidt og tag stegen ud, så den lige kan trække en 5 minutters tid, før den skæres ud (på tværs af kødstrukturen – stegen skal evt. drejes et par gange undervejs).

Ja – og så er det bare at smovse løs i herlighederne. Vi lavede en enkel spidskålssalat til med grønne asparges og sugar snaps – men det er jo ikke det grønne tilbehør, der spiller hovedrollen i sådan en omgang 80’er servering, så den var egentlig mest for pynten – og vores gode samvittigheds skyld!

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketMåske needless to say, men som billederne viser, blev der spist godt op, på trods af trætte maver, men hold nu op, hvor smager sådan en omgang flødekartofler godt – og  man får det nu engang så ualmindelig sjældent, så det er om at give den gas, når det endelig står på bordet!

Hvad er jeres yndlingsret fra 80’erne?

PhotobucketPhotobucket

4 kommentarer

 • Årh hvor ser det bare lækkert ud! Flødekartofler vil altid være yndlings <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Signe, det var SÅ lækkert:) Og flødekartofler er så meget yndlings – hvis jeg kun måtte spise én ting resten af livet, tror jeg faktisk jeg ville vælge flødekartofler 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • … Og så blev jeg lige mega kødsulten. Mmmmmm.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Haha – ja, der er intet som synet af sådan en omgang godt rødt kød, der kan få ens tænder til at løbe i vand 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MEXICANSKE PALEO SVINEKÆBER