G&GS MUSLINGESKOLE - THE BASICS

FEM FLADE FLØDEBOLLER (OG LIDT TIL…)

PhotobucketHer i søndags stod den på en hyggelig blogeftermiddag og -aften hos Lise, hvor der blev kokkereret lidt af hvert – faktisk i bogstavelig forstand! Vi gik nemlig fra den ene yderlighed (paleo-gryderet) til den anden (sukkerchokerende gode hjemmelavede flødeboller).

Vi skal nok berette mere om paleomiddagen – men i første omgang kommer her opskriften på rimelig nemme – og rimelig gode flødeboller.

Vi havde googlet lidt rundt omkring for at finde den rette opskrift – og vores valg faldt på en variant over den fine blog Dronningemads version.

Til ca. 20 flade flødebolle-‘bøffer’ skal du bruge:
150 gram sukker
30 gram glukose
3 æggehvider
1,5 dl vand
250 – 300 gram marcipan
300 gram mørk chokolade (vi brugte lidt blandet – men alt med ca. 70% kakaoindhold)

Diverse topping og smag 
Vi brugte: lakridssirup, frysetørrede hindbær, tørrede kokosflager, frysetørret hindbær og lakridspulver (kakao, kaffe og andet godt vil også helt sikkert være et hit).

PhotobucketPhotobucketPhotobucketVi arbejdede synkront med opskriften, så mens Julie skar bundene ud af marcipanen, gik jeg i gang med skummet.

Bundene blev skåret fra en lille rulle marcipan – i ca. 0,5 cm tykke skiver, efterfulgt at et lille tryk-16, så deres omkreds blev lidt større. Bag dem ved 180 grader i 5 minutter – de skal ikke blive gyldne, blot let bagte.

Til skummet starter du med at koge vand, sukker og glukose sammen, så du får en dejlig flydende sirup. Pisk herefter (eller samtidig, hvis I er flere) æggehviderne stive, og tilsæt langsomt sukkermassen i en tynd stråle, mens du pisker – brug elpisker (eller røremaskine med piskeriset, hvis du har sådan en). Skummet skal have en rum tid – så pisk frejdigt det hele videre i ca. 15 minutter. Herefter delte vi vores portion i to – en med ‘ren skum’ – og en hvor vi piskede en god omgang lakridssirup i – smag dig frem, så du finder den rette lakrids-dosis til netop din smag.

Når du er klar til at samle dine flødeboller, kommer du skummet i en sprøjtepose. Lise havde købt nogle ret smarte nogle af slagsen (vist nok i SuperBrugsen), som vi brugte. Vi klippede et hul i bunden på ca 1,5 cm – og så gik Julie ellers i krig med at fordele skummet i fine små toppe på bundene. Vi skiftede til ny sprøjtepose for hver ‘smag’ – og lakridsvarianterne fik tilmed et lille frækt finish af lakridssirup direkte på bundene.

Photobucket PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketHerefter fik flødebollerne lov til at stå lidt – men det var mest fordi vi havde andet at lave. De skal nu blot i ovnen ved 180 grader og bage 5 minutter, så skummet kan blive en anelse fastere. Og så er det om at have lidt tålmodighed igen – for nu skal de køle af og sætte sig – ca. 1 time. Når tålmodigheden har været sat på prøve en times tid, smeltes chokoladen over vandbad og flødebollerne overtrækkes. Vi (eller Julie, der lagde fingre til) holdt flødebollerne over chokoladeskålen og hældte forsigtigt chokoladen over med en ske. Og så var det ellers bare om at slå sig løs med toppingen – vi vekslede lidt mellem kokosflager, de frysetørrede hindbær og lakridspulveret.

PhotobucketPhotobucketPhotobucketTil sidst (endnu en tålmodighedstest) fik flødebollerne en tur i køleren – ca. en halv time, og så var de eeeendelig klar til at hapse i! Jeg tog min andel med på arbejdet – og de fik pæne ord med på vejen af det samlede testpanel af kolleger, så tror de var godkendte;)

17 kommentarer

  • Anna

    J e g …. d ø r !!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Anna – de var altså også mægtigt gode – og vi er ret klar til at lave dem igen – måske yderligere et projekt til vores forestående sommerhustur 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna

      Det er faktisk helt genialt at lave dem i sommerhus!!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kunne man ikke bare dyppe flødebollen ned i chokoladen og så selv lade den resterende chokolade løbe af?
    Så skulle stakkels Julie jo ikke være helt klistret ind. 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Hej Rikke

      Det kunne man helt sikkert (og tror også det er det de ‘officielle’ opskrifter siger – men vores skum sad ikke særlig godt fast på bundene (særligt dem med lakridssirup) – så vi turde simpelthen ikke dyppe dem, af fare for at hele baduljen endte i chokoladefadet uden at kunne få det op igen 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Og så fik jeg jo lov til selv at smaske hele “chokoladerustningen” i mig. Kønt var det sikkert ikke, men mmmhh 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laura E

    Nøj det ser godt ud – nu tror jeg snart, jeg er nødt til at lave hjemmelavede flødeboller igen 😀 Man kan så vidt jeg ved også placere bundene med skum på på en bagerist med en bradepande nedenunder, beklædt med bagepapir. Så skulle man bare kunne smøre chokoladen udover, uden at blive helt klistret til 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Uh Laura – det lyder også som et godt trick med bageristen! Det må testes næste gang vi har fortjent flødeboller 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rigtig fed opskrift piger, minder om min egen 🙂 Har altid elsket flødeboller med marcipan bund – det er der altså ikke mange købe flødeboller der kan stikke 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Nej, lige præcis – marcipanbunden sætter lige flødebollerne i en helt anden liga end købeversionerne fra Samba 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine

    Hej
    Ser godt ud, ligner et lørdagsprojekt til Mads og monopolet lytning… Hvilken slags chokolade bruger du til overtrækning??? Er odense (marcipan) chokolade mørk godt nok???

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Uh ja – det lyder som en god kombi:) Jeg kender desværre ikke Odenses mørk chokolade – vi brugte en blanding fra Julies gemmer – bl.a. en mørk chokolade fra Irma og Toms mørk chokolade 70% – tror generelt du er rimelig sikker med en chokolade med et kakaoindhold på ca 70%:)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine

    Man kan også med fordel sætte flødebollerne på en paletkniv, mens man øser chokolade udover dem 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Hehe, smart Katrine. Det kan være, at det er det, jeg skal gøre næste gang. Dog synes jeg det var meget smart at man kunne vende og dreje den efter behov, når man havde grabberne på den 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

    De ser virkelig lækre ud !

    Men hvor får man fat i glukose? Matas eller?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Hej Line – 1000 tak:) jeg fandt glukosen i Irma i sin tid – den var fra Heibergs dessertcirkus, men kan vist sagtens undværes og erstattes med lidt ekstra sukker i stedet:)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] opskrift så lavede jeg mine ud fra en blanding af denne og denne opskrift. Bunden fra den første, og selve skummen fra den […]

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

G&GS MUSLINGESKOLE - THE BASICS