FEM FLADE FLØDEBOLLER (OG LIDT TIL…)
Her i søndags stod den på en hyggelig blogeftermiddag og -aften hos Lise, hvor der blev kokkereret lidt af hvert – faktisk i bogstavelig forstand! Vi gik nemlig fra den ene yderlighed (paleo-gryderet) til den anden (sukkerchokerende gode hjemmelavede flødeboller).
Vi skal nok berette mere om paleomiddagen – men i første omgang kommer her opskriften på rimelig nemme – og rimelig gode flødeboller.
Vi havde googlet lidt rundt omkring for at finde den rette opskrift – og vores valg faldt på en variant over den fine blog Dronningemads version.
Til ca. 20 flade flødebolle-‘bøffer’ skal du bruge:
150 gram sukker
30 gram glukose
3 æggehvider
1,5 dl vand
250 – 300 gram marcipan
300 gram mørk chokolade (vi brugte lidt blandet – men alt med ca. 70% kakaoindhold)
Diverse topping og smag
Vi brugte: lakridssirup, frysetørrede hindbær, tørrede kokosflager, frysetørret hindbær og lakridspulver (kakao, kaffe og andet godt vil også helt sikkert være et hit).
Vi arbejdede synkront med opskriften, så mens Julie skar bundene ud af marcipanen, gik jeg i gang med skummet.
Bundene blev skåret fra en lille rulle marcipan – i ca. 0,5 cm tykke skiver, efterfulgt at et lille tryk-16, så deres omkreds blev lidt større. Bag dem ved 180 grader i 5 minutter – de skal ikke blive gyldne, blot let bagte.
Til skummet starter du med at koge vand, sukker og glukose sammen, så du får en dejlig flydende sirup. Pisk herefter (eller samtidig, hvis I er flere) æggehviderne stive, og tilsæt langsomt sukkermassen i en tynd stråle, mens du pisker – brug elpisker (eller røremaskine med piskeriset, hvis du har sådan en). Skummet skal have en rum tid – så pisk frejdigt det hele videre i ca. 15 minutter. Herefter delte vi vores portion i to – en med ‘ren skum’ – og en hvor vi piskede en god omgang lakridssirup i – smag dig frem, så du finder den rette lakrids-dosis til netop din smag.
Når du er klar til at samle dine flødeboller, kommer du skummet i en sprøjtepose. Lise havde købt nogle ret smarte nogle af slagsen (vist nok i SuperBrugsen), som vi brugte. Vi klippede et hul i bunden på ca 1,5 cm – og så gik Julie ellers i krig med at fordele skummet i fine små toppe på bundene. Vi skiftede til ny sprøjtepose for hver ‘smag’ – og lakridsvarianterne fik tilmed et lille frækt finish af lakridssirup direkte på bundene.
Herefter fik flødebollerne lov til at stå lidt – men det var mest fordi vi havde andet at lave. De skal nu blot i ovnen ved 180 grader og bage 5 minutter, så skummet kan blive en anelse fastere. Og så er det om at have lidt tålmodighed igen – for nu skal de køle af og sætte sig – ca. 1 time. Når tålmodigheden har været sat på prøve en times tid, smeltes chokoladen over vandbad og flødebollerne overtrækkes. Vi (eller Julie, der lagde fingre til) holdt flødebollerne over chokoladeskålen og hældte forsigtigt chokoladen over med en ske. Og så var det ellers bare om at slå sig løs med toppingen – vi vekslede lidt mellem kokosflager, de frysetørrede hindbær og lakridspulveret.
Til sidst (endnu en tålmodighedstest) fik flødebollerne en tur i køleren – ca. en halv time, og så var de eeeendelig klar til at hapse i! Jeg tog min andel med på arbejdet – og de fik pæne ord med på vejen af det samlede testpanel af kolleger, så tror de var godkendte;)
J e g …. d ø r !!!