PALÆO TORVEHALLERNE

Madreportage fra Poznan, Polen

Photobucket

Photobucket

For noget tid siden smed jeg en grapefrugt-øl på bloggen, som jeg fandt under mit korte men gode ophold i Polen – nærmere bestemt byen Poznan, hvor vi besøgte et par polske venner i september.

Uanset hvor jeg er henne på ferie, er maden en stor del af oplevelsen for mig. Jeg skal altid tjekke de lokale markeder og supermarkeder ud – og selvfølgelig smage et par specialiteter eller ti. Her får i lige et par glimt fra turen – set med madbrillerne på.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Jeg havde en idé om at det polske madudvalg ville være noget slunkent og til tider et sørgeligt syn, men der måtte jeg altså revidere min opfattelse lidt. Vi så mange små markeder med friskt grønt rundt om i byen og slagterafdelingerne i supermarkederne var store – og med et langt større udvalg, end vi oftest ser herhjemme. Og så var det til at betale at købe kødet i slagterafdelingen. Det smarte er jo, at man kan købe lige den udskæring man gerne vil have – og så meget af den man skal bruge.

Billederne ovenfor er fra supermarkedet Piotr & Pavel, som er et af de finere supermarkeder. Her havde de bl.a. solsikker, hvor man så kan pille kernerne ud af selv. Råb lige op, hvis der er nogen af jer, der har set det herhjemme – det er sguda ret sejt.

En lille kuriositet, som jeg stenede lidt over var, at næsten alle supermarkeder har dyrenavne (undtagelser er der selvfølgelig, bl.a. P&P, som nævnt ovenfor). Se bare her:

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Ovenfor Mariehøne, Frø, Pindsvin og Muldvarp – genialt koncept at navngive supermarkeder efter dyr.. Eller? I hvert fald får man som turist mulighed for hurtigt at lære et par dyrenavne på polsk 🙂

I én af supermarkederne blev jeg præsenteret for denne skønne lille sag:

Photobucket

100% friskpresset gulerodsjuice til omkring 10 kr. Ingen tilsætningsstoffer whatsoever. Superlækkert, mildt og velsmagende. Lige som den skal være. Vi så også en del økologiske små-supermarkeder, så på den front er de også godt med i Polen.

Der var masser af muligheder for at få god kaffe i Poznan. Bl.a. på denne lille hyggelige café lige ved siden af en af vores polske venners atelier. Superhyggeligt sted med hjemmelavede kager, god the og dejlig kaffe.

Photobucket

Photobucket

Et besøg på byens lokale bryggeri, Brovaria, blev det også til – Poznans svar på Nørrebro Bryghus eller lignende. Her blev der brygget øl i store kobberkedler midt i restauranten og der var både mulighed for at spise en middag og smage på husets bryg. At de så valgte at vise en gammel George Michael koncert på storskærm talte måske lidt ned, men øllen var god!

Photobucket

På byens fine plads fandt vi også en hyggelig café med en hemmelig gårdhave. Sidstnævnte fik jeg desværre ikke taget billeder af, men skulle du finde dig selv på den smukke plads, så gå efter nedenstående skilt (PS. Er det måske bare jordens fineste huse??).

Photobucket

Photobucket

På én af vores mange ture rundt i Poznans gader, mødte vi denne due, der havde været så smart at tage sin egen madpakke med. Jeg ved ikke hvor godt man kan se det på dette billede, men det er simpelthen en skive brød duen har om halsen. Den gik den så og nippede lidt af. Genialt!

Photobucket

Vi skulle da også lige nå at spise pierogi: En polsk form for dumpling eller stor ravioli, som smager ganske fortrinligt. Vores gode polske connections tog os med til et sted, der altid byder på friske hjemmelavede pierogis.

Her det lækre interiør:

Photobucket

Pierogis og håndtegn:

Photobucket

Vi fik dem både med spinat og ost, med kylling og så en sidste variant som jeg ikke lige kan komme i tanke om. De blev serveret med smeltet smør og bløde løg. Den lille dusk dild sympoliserer meget fint, at det ikke altid er grøntsagerne der er i fokus i klassisk polsk mad. God smagte det nu helt bestemt!

Og så skulle vi selvfølgelig også have lidt med hjem..

Photobucket

Photobucket

Grapefrugtøllen røg med hjem i tasken sammen med to gode polske vodkaer. Polsk vodka er altså noget helt andet en sådan en trist Schmirnoff. Her er masser af smag i – og fælles for dem er at de skal drikkes rent! Godt afkølet er det faktisk en fornøjelse, selv for sådan en svagdrikker som mig. Jeg tager langt hellere en polsk vodka end en snaps, så er det sagt. Den midterste flaske er den “dyre” vodka til 60-80 kr (men så er det også med forseglet korkprop og hele gøgemøget), mens den til højre er en grapefrugtvodka med varme krydderier, som står i ca. 30 kr.

Og så blev det også til en god kabanosy, som er en tynd pølse, som smager dejligt krydret, fedt og røget. Vi havde nok ca. 8 gange så meget med hjem som på billedet – men jeg nåede lige at tage dette billede før den sidste rest røg i skrutten. Haps! Syltede agurker er også noget polakkerne kan. De har en skøn sprødhed og dejligt krydret smag.

Kender I mon til gode polske specialiteter, som jeg er gået glip af? Så del det endelig!

18 kommentarer

 • Nanna

  Jeg eeeeelsker dette indlæg!
  Du har fået det bedste af det bedste frem fra Polen..

  Jeg fik lige et sug i maven og mundvand.. Må tage ned i den polske butik Idag- haaaaps..

  Ha en dejlig dag- og tak for det fine indlæg 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Haha, Nanna. Jeg elsker, at du elsker Polen så meget. Jeg er også ret nede med Polen. Du må i den polske og hamstre 😉
   God dag til dig også!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

   Griner.. Jeg var faktisk dernede- rev til mig fra hylderne.. På vej hjem tænkte jeg: jeg spiser da lige en kabanosy imens.. Mens jeg kæmper med at spise og pakke pølserne ud, taber jeg halvdelen på vejen.. Der stod mit hjerte stille! Stoppede op og Overvejede at samle dem op- og tænke: her gælder 20 sekunders reglen.. det var ved et lyskryds og kunne se alle bilister tænkte det gør hun bare ikke..
   Cyklede skamfuldt videre 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hahahaha. Damnit! Kan lige forestille mig scenariet 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stinne ØJ

  Skøn reportage!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Uh, den pastaret ser god ud 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Det var også superlækkert. Jeg tror ikke polakkerne selv vil kalde det en pastaret, men det er same same 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Zina

  Jaaah! Poznan er min fødeby og i det hele tiden bare en mega nice by 😉
  Pladsen du har et billede af med de farvede huse (stary rynek) er helt fantastik om sommeren, med cafeer og barer hele vejen rundt.

  Jeg vil anbefale kabanosy med kalkun, de er også rigtig gode.
  Min aller, aller yndlings pølse, nærmere en pålægspølse da den er ret stor, men jeg synes det er synd at spise brød til, bruger den ofte som en del af et tapas-bord, den hedder Krakowska Sucha, i’m telling ya… MUMS! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Zina
   Uh hvor sejt. Jeg må sige, at jeg også var meget imponeret af Poznan. Dejlig by, skønne og billige genbrugsbutikker – og så nogle gode billige skønhedsbutikker, samt Zara Home og andet godt, som vi ikke har herhjemme endnu. Nåhja, jeg lavede altså også andet end at gå i butikker – fx var jeg nede og se den gamle kirke, der ligger ude på en lille ø og nede og gå langs floden. Superfedt område med den store og “vilde” bred ned til vandet.
   Krakowska Sucha må testes så snart det bliver muligt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Zina

   Ja, de grønne områder ved floderne er rigtig fine. Mine bedsteforældre bor i en stor beton-blok lige ned til, og sejlede i kajak på floden da de var unge 🙂

   Der er mange gode (og billige) forretninger i Poznan, det er bare ærgerligt at de fleste skal ligge i big-ass malls, de har ikke rigtig forstået det der koncept med et strøg… Oh well 🙂
   Jeg er i hvert fald glad for at du giver Polen lidt positiv omtale, mine veninder ser Polen som et lidt nederen land….. Hallo det er det altså ikk’!! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elsker alle billederne! Specielt duen :D.

  Har aldrig været i Polen, men det ser godt nok fint ud 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Polen er undervurderet! Jeg siger det bare 🙂
   Fedt du kan lide duen, den var altså et hit!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thomas Poulsen

  Fint indlæg om Poznan.

  Byen er en gennemført kedelig industriby med store virksomheder som fx Volkswagen osv.

  Jeg er enig med dig i at, fødevarekvaliteten generelt er høj og ofte højere end i Danmark, her er jo super fine slagterbutikker på hvert gadehjørne.

  Jeg har som dig også spottet den lækre gulerodsjuice hos Biedronka, den er bare for god 🙂

  Hvis du kommer på de her kanter igen så besøg fx Restaurant Taj India, ligger ved søen Malta og er helt i top (drevet af Indere, så vidt jeg ved) og hop i poolen i Therme Malta, ikke lang væk fra restauranten i øvrigt.

  Den relativt lille bykerne er fin, med flotte huse osv. som du jo selv fremviser, men bortset fra det er byen gennemført industriagtig, dog med små perler indimellem.

  Restauranterne er næsten altid af høj kvalitet og super billige i mine øjne.

  Skulle jeg besøge Polen ville jeg nok vælge Krakow i stedet eller Gdansk, men Poznan er da også et besøg værd en dag kan man godt få til at gå her.

  Er man til kunst er der et gigantisk nationalmuseum.

  Mvh. Thomas

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Thomas
   Tusind tak for din kommentar om Poznan. Dejligt med lidt input fra en kender. Og ja fødevarekvaliteten er langt over dansk standard, når det kommer til udvalg – og muligvis også kvalitet.

   Vi har venner i Poznan og har derfor været der et par gange. Sidst havde vores venner fundet en virkelig god pizza-restaurant, som vi var på et par gange, men ellers spiste vi mest hos dem.

   Jeg skriver mig både den indiske restaurant og poolen(!) bag øret! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Thomas Poulsen

   Jeg er faktisk i Poznan lige nu, dvs. Swarzedz lidt udenfor.

   Anyway, jeg har et par andre super restauranter jeg vil anbefale til dig, men skal lige finde de korrekte navne 🙂

   God Påske 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Det lyder perfekt. Jeg tager meget gerne i mod tips! 🙂

   God påske til dig – og nyd Polen!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Madreportage fra Poznan, Polen | Gane & Gaffel […]

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

PALÆO TORVEHALLERNE