EN LØRDAG AFTEN PÅ SLOTTET

RUGBRØDS-SUCCES!

PhotobucketJeg har længe gået og troet, at jeg var født under en totalt uheldig rugbrødsstjerne. For lige gyldigt, hvad jeg har gjort og hvilken opskrift jeg har fulgt på rugbrød med ægte surdej, så er det bare aldrig rigtig lykkedes for mig at lave noget der minder om et ordentligt rugbrød. Her den anden aften prøvede jeg dog forsøget endnu engang – denne gang blot på den nemme måde uden surdej, men helt cheap med en gærløsning. Og ved ikke om det var gæren eller min nye ovn, der gjorde tricket – men denne gang var der succes! Mit rugbrød kunne rent faktisk komme ud af ovnen og var nogenlunde til at skære i – WIN!

Jeg brugte nedenstående opskrift, tilpasset fra kokkekniven.com 

Opskrift (1 stk.)
1/2 pilsner
4 dl vand
1/2 pk. gær
1 spsk salt
1 spsk honning
450 g blandede kerner og gryn, ca. halvdelen skal være knækkede rugkerner (jeg brugte derudover havregryn, solsikkekerner, hørfrøkerner og birkes)
300 g rugmel
300 g hvedemel (halv/halv almindelig og fuldkornshvedemel)

Start med at opløse gæren i vandet og tilsæt den halve øl. Kom herefter salt og honning i vandet, og vej dine kerner, gryn og rugmel af, og vend det i gærblandingen. Lad nu blandingen stå ved stuetemperatur ca. en time. Efter den første time skal blandingen gerne boble lidt og have konsistens som grød. Herefter vendes hvedemelen i og dejen hældes i en smurt rugbrødsform. Min dej var først blevet rimelig fast i det – måske pga. min fuldkornshvedemel, men jeg endte i al fald med at supplere med lidt mere væske. Har ganget lidt op i ovenstående opskrift – men tag den på gefühl og hæld evt endnu mere øl/vand ved, hvis dejen virker for fast i det. Konsistensen skal gerne være som lettere lind havregrød, når den hældes i formen. Læg et fugtigt viskestykke over formen og lad brødet hæve en time i formen inden det ryger i ovnen. Giv det endelig en tur i ovnen ved 180 grader (ikke varmluft) i ca 70/75 minutter.

Lad brødet stå lidt i formen efter det er kommet ud af ovnen, vend det ud på en rist og lad det stå yderligere et kvarters tid/halv time før du pakker det ind i et fugtigt viskestykke. Sådan kan det holde sig i ca. 3-4 dage ved stuetemperatur.

PhotobucketPhotobucket

8 kommentarer

 • Det ser lækkert ud, mig og det der surdej er heller ikke så gode venner, så jeg tror da nok lige det her skal prøves!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Line – ja, det er træls når det surdej ikke funker – så er også godt tilfreds med at fundet en opskrift der indtil videre lader til at være en succes 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Herhjemme er det også lige lykkedes at knække rugbrøds-koden med dette nemme rugbrød.

  http://www.louiogbearnaisen.dk/2012/10/det-nemme-kerne-rugbrodet-som-ikke-kan-ga-galt.html

  Idag er 2. omgang bagt med nogle så justeringer og nu er den der næsten….
  Er ellers ret sej til det der med surdej, men det er rugbrød bare ligeglad med. Normalt bliver de tørre og stenhårde, så det er skønt at det bare er den nemmeste opskrift der virker..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Åh – det ser også godt ud – og en meget sigende overskrift – det kan være, det er den opskrift, der skal testes næste gang! Lyder forresten træls og genkendeligt med sådan et rugbrød, der bare er helt ligeglad med ens ellers fortræffelige surdejsevner 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det kan ske at det er denne opskrift jeg skal kaste mig over, har rugbrød stående på min liste over ting der skal prøves i 2012 og jeg har ikke kastet mig ud i det endnu, fordi den der surdej – den er ikke forenelig med min hverdag.

  Så måske jeg skulle prøve med denne her.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Sacha – ja, det kan godt være at rugbrød bliver bedst med surdej, men denne her version er bestemt også meget anbefalelsesværdig – og så skal man ikke bruge en masse tid til at bakse med surdej oveni hatten!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det ser slet ikke tosset ud.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

EN LØRDAG AFTEN PÅ SLOTTET