FOKUS PÅ FULDKORN

Flæskesteg i Römertopfen

Jeg må indrømme, at jeg de seneste uger har slækket lidt på paleo-livsstilen og skruet lidt op for de gode gamle klassiske dyder som sovs og kartofler (jævnfør Mortens Aften) og gået ombord i klassisk dansk madlavning – som i julemadlavning! Sidste lørdag stod på – tidlig- julefrokost med venindeslænget fra Århus + vedhæng. Og vi endte med at fabrikere det helt store klassiske julefrokostbord med bl.a. sild, fiskefiletter, frikadeller og flæskesteg. Sidstnævnte stod jeg for, og jeg besluttede mig for at lave stegen i min römertopf.

Der er mange måder at stege flæskesteg på, ligesom man kan vælge at gøre det ved mange forskellige temperaturer og varighed. Jeg havde hele lørdagen til at hellige mig madlavningen, så jeg ville langtidsstege min steg. Jeg synes, at det er en fantastisk måde at tilberede såvel røde stege, som fx flæskestege. Der er næsten garanti for mørt og saftigt kød, hvilket jo er at forestrække!

Jeg gik sådan her til min steg:

Først snittede jeg lidt forskelligt grønt, som jeg smed i bunden af römertopfen sammen med ca. 1 liter vand, peberkorn, svesker, laurbærblade og salt
groent
groent2

Herefter kom stegen på med masser af salt masseret med en fugtig hånd ned mellem sværene
flæsk
Låget blev lagt på og stegen røg i ovnen på 130-140 grader ca 4 timer (som sagt LANGtidsstegning!)
romertopf-1

Efter de 4 timer tog jeg fonden fra til sovsen – den blev virkelig god (og blev til ved at si fonden, koge den lidt ind, tilsætte et godt skvæt fløde og lidt ribsgele, kulør og til sidst jævner til konsistensen var god cremet). Her tjekkede jeg, om temperaturen var ok – den skal være ca. 77 grader indeni (på billedet kan man se, at den lige mangler lidt mere)
fond-2
temperatur-1

Tilsidst tog jeg låget af topfen, skruede ovnen op på 230 grader og grill og frittede sværene indtil de blev sprøde
sproed

Det er absolut ikke sidste gang, at jeg laver flæskesteg i topfen! Den blev virkelig dejlig plus det var utrolig nemt. Det eneste den rigtig kræver, er god tid. Hvad med jer derude, er I ved at være klar til jul? – Det er jo liiige om lidt 🙂

 

10 kommentarer

 • Ulla Røring

  Der er lang tid til jul jo..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lise

   På en måde, men på søndag er det fx allerede første søndag i advent, så der er ikke sååå lang tid til 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg skal også snart have anskaffet mig en Römertopf, de er simpelthen så smarte. Hvad har din kostet, om jeg må spørge :D?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lise

   Jeg fik faktisk min i julegave sidste år… Men jeg vil tro, at de koster fra omkring 200kr. og op – afhængig af størrelse og sådan. Og kan varmt anbefale dem, de er også forrygende at bage brød i 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karsten

  Afslutningen med at tage låget af toppen og grille den til sidst, er ét af de dummeste råd jeg nogensinde har fået i nogen opskrift.

  Römertopfen er fuldstændig umulig at gøre rent efterfølgende. Alt væde fra kødet er nærmest brændt ind i topfen. Og sider fast så selv skuresvampe mm. må give op.

  Det må jeg meget klart fraråde. Tag stegen op og læg den på en rist med en bradepande under – og så ind i ovnen igen. Det giver også en mere jævn varmefordeling.

  Eller Lise, her har du måske et godt råd til hvordan man kan gøre den ordentlig ren efterfølgende? Det vil jeg spændt afvente..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Karsten. Lise er ikke en del af Gane&Gaffel længere, så hun kan af gode grunde ikke svare dig. Jeg har selv plettet min römertopf til på lignende vis på et tidspunkt, men heldigvis virker den stadig som den skal. Men jeg er helt enig i det, du foreslår. Jeg barsler pt. med endnu en opskrift på flæskesteg i römertopfen og her laves stegen færdig i stegesoen, hvorefter sværene skæres af og grilles færdige solo på en rist. På den måde synes jeg det er nemmere at kontrollere, at stegens kernetemperatur ikke løber løbsk. Beklager, at du har fået et råd, der ikke virkede efter hensigten her. Men vores blog er en slags work in progress og vi bliver (heldigvis) hele tiden klogere. /Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

   Må indrømme at jeg virkelig ikke kunne være mere ligeglad med at romertopfen bliver plettet. Herregud-det er jo bare en stegeso! Og så sparer man opvask ved at lade den blive der i

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise-Lotte

  Hvordan laver man brød i en stegeso?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Lotte. Vi har ikke selv nogen opskrift på brød i stegeso, men de fleste “grydebrød” kan laves i stegeso. Se fx dette hos Kvalimad http://www.kvalimad.dk/opskrifter/verdens-bedste-broed
   Som der også står i FAQ’en er der en lille risiko for at stegesoen kan flække pga varmeforskellen. Jeg har nu lavet brød i stegesoen flere gange uden problemer.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anders Valour

  Nu ved jeg godt det er en gammel artikel, men bliv alligevel i god stemining af at læse den. Til trods for at der er lang tid til jul, kan man ikke undgå at blive sulten pga. den højtidlige mad der kommer. Så jeg tror da nok lige at jeg også skal have skaffet mig en Römertopf, så jeg kan give den gas til jul med mine kollegaer ved http://www.daarbak.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FOKUS PÅ FULDKORN