FOKUS PÅ FULDKORN
Går du op i at inkludere fuldkorn i din kost, eller er det ikke noget du går videre op i? Og har du egentlig styr på, hvad der definerer fuldkorn?
Fuldkorn betyder, at netop hele kornet stadig er i det produkt, du spiser. Det kan enten være som hele kerner eller korn, knækkede kerner, fuldkornshvedemel, rugmel eller grahamsmel, men havregryn er f.eks. også et fuldkornsprodukt.
Og der er sådan set ret god logik i at fokusere lidt på at spise fuldkorn. Når mel f.eks. ikke er fuldkornsmel, betyder det faktisk, at man har forarbejdet og raffineret naturens goder så meget, at man har fjernet de vitaminer, mineraler og kostfibre, der sidder i skal og kim. Og når man stiller det sådan op, er det jo helt skørt – hvorfor fjerne alle disse goder fra det man putter i munden?
Sjove e-postkort fra fuldkornspartnerskabet (find dem her)
Det vil Fuldkornspartnerskabet – et partnerskab mellem en række fødevareproducenter, som Beauvais Foods, COOP m.fl. og organisationer, som Hjerteforeningen, Fødevarestyrelsen og Kræftens Bekæmpelse gerne slå et gevaldigt slag for i deres kampagne Vil du have det hele med.
Netop nu har partnerskabet særligt fokus på ungdommen og unge kvinder i særdeleshed, da sådan nogle som os spiser mindre fuldkorn end gennemsnittet og langt mindre end de anbefalede mængder – og derfor har vi sagt ja til at fortælle lidt om fuldkorn.
Mathias Zanka Jørgensen står i spidsen for ungdomskampagnen og mon ikke dette nydelige billede af fodboldhelten kan virke motiverende i forhold til at få lidt fuldkorn indenbords? 😉 På billedet kan du også se Fuldkorns-logoet, som skal gøre det nemmere at vælge fuldkorn, når du står i supermarkedet.
Det er i bund og grund ikke så svært at skrue op for andelen af fuldkorn i din kost – man kan nemlig som en start komme ret langt med at udskifte hele eller dele af dit almindelige forbrug af mel, ris og pasta med ditto fuldkorns/rugmels/gryn varianter. Nedenfor har vi givet et par af vores bedste bud på opskrifter spækket med ‘fulde’ korn.
- På fuldkorns-pasta fronten kan vi fx anbefale denne rare ret fra tredje runde af Emilies spaghetti-søndage eller hvorfor ikke skifte de almindelige polerede risotto-ris ud med en omgang speltkerner og lave sig en dejlig speltotto
- Og selvfølgelig skal man huske at gå banans udi bagværk på den fuldkorns-sunde måde med kernesunde grovboller, nemt rugbrød, hjemmelavet knækbrød, godt madbrød og sidst, men ikke mindst Halken-Skyttes mageløse opskrift på det gode brød
- Eller måske liige bakse sin egen müsli sammen sprængfyldt med gode kerner og gryn
- Og nogle gange gør det jo ikke noget, at det er indpakningsforfængeligheden der styrer og får os til at købe masser af sunde gryn -fx her og her.
For mere inspiration til en kost spækket med korn, kan man lure med her på Fuldkornspartnerskabets hjemmeside.
Du kan også følge kampagnen, der skal få os til at spise mere fuldkorn på Fuldkornspartnerskabets facebook-side og tjekke Fuldkornspartnerskabets hjemmeside ud, hvor der bl.a. er spændende opskrifts-inspiration at finde (under morgenmadsafsnittet er der f.eks. nogle spændende fuldkornssmoothies og -shakes, som altså må afprøves på et tidspunkt!).
Dette indlæg er sponsoreret, men er selvfølgelig et udtryk for vores egen mening.
Jeg tilføjer altid mindst 1/3 grahamsmel til mine kager, så det ligger bedre i maven 🙂 Elsker fuldkorn!
– Frida, http://bakedbyblondie.blogspot.dk/