Afternoon tea

KERNESUNDE GROVBOLLER

PhotobucketVi har efterhånden berettet et par gange om den fantastiske opskrift på brød, som vi tillærte os til Amo bageworkshoppen for snart hundrede år siden, men altså why change a winning strategy – for den er nu engang virkelig god! Efter at have været meget tro mod den oprindelige 80% hvedemel / 20% fuldkornsmel forskrift, som vi lærte til workshoppen, har jeg dog på det seneste forsøgt mig ud i diverse tilføjelser af korn, gryn og kerner, for at se om jeg kunne opnå lidt af samme dejlige fluffyness, der gør denne opskrift så god, selv med tunge kerner involveret.

Og synes faktisk det er lykkedes rimelig OK – så længe man holder en nogenlunde balance mellem kernerne og melet.

Jeg er jo en klovn til at veje noget op, når det kommer til bagning, så nedenstående opskrift er mit bedste sjus:

 • 5-6 dl lunket vand
 • 80/20 fordeling hvedemel og fuldkornshvedemel til du opnår den rette konsistens
 • 2 store håndfuld havregryn
 • 1 lille håndfuld hørfrø
 • 1 lille håndfuld solsikkekerner
 • 1/4 pakke gær
 • 1 lille dame håndfuld salt (stor spiseske)

Start med at røre mel, kerner og gryn i vandet til du har god blød dej med konsistens a la havregrød eller frikadellefars (brug eller køb gerne sådan en fætter her, hvis du bor nær København – den er guld værd!). Lad nu dejen stå i ca. 15-20 minutter på køkkenbordet og suge ilt til sig – her er det magien sker, og dejen begynder at få en fantastisk elasticitet. Herefter tilsættes gær (smuldr godt) og salt, og der røres endnu engang i dejen. Gentag venteprocessen med at lade dejen stå i 15-20 minutter, før du rør en sidste gang i dejen. Nu er dejen klar til at blive hældt over i en skål eller plastikbøtte smurt med lidt olivenolie (og med låg på). Lad dejen stå tildækket et par timer på køkkenbordet og smid den herefter i køleskabet natten over. Næste morgen, eller hvornår du vil have friske nybagte boller, tænder du ovnen inkl. bageplade på fuld drøn (250 grader), hælder dejen forsigtigt ud på en mel- og havregrynsdrysset bordplade og ‘skær’ små boller af den bløde og ‘wobbly’ dej ud og klatter dem over på et stykke bagepapir.

Når ovnen er knaldvarm, tages bagepladen ud og bagepapiret med bollerne trækkes hurtigt over på pladen. Hurtigt ind i ovnen med molevitten og sæt en lille ildfast skål med vand nederst i ovnen (gir god, sprød skorpe), og så er det bare at holde godt øje med processen. Har du en meget frisk ovn, skal du evt. skrue ned til 200 grader – ellers er det blot at kigge jævnligt til bollerne, åbne – banke dem lidt i bunden og tage dem ud, når de har fået fin gylden skorpe og lyder som en tromme, når du banker på dem (ca. 15-ish minutter.

PhotobucketPhotobucket

Og sådan ser de færdige boller ud (når de måske lige har fået en lillebitte tand for meget)PhotobucketDejligt sprøde, luftige og kernesunde grovboller!Photobucket

Nybagt bolle med mayo og tomat – total søndag-morgen-forkælelse af mig selv!Photobucket

16 kommentarer

 • Birgitte

  Nu skal jeg langt om længe begive mig ud i disse lækre grovboller.
  Men.. Måske er det et dumt spørgsmål. 80/20 fordeling. Hvor meget har du ca. i af hver mel-sort? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Birgitte – det er slet ikke noget dumt spørgsmål! Det er bare mig, der er dum til at bage efter præcise mængder:/

   Jeg kigger altid efter konsistensen i stedet. 80/20 fordelingen henviser til den procentvise fordeling af melet. Dvs. ca. 80 % skal være hvede og 20 % fuldkorn. Jeg vil skønne, at jeg har brugt ca. 600-700 gram mel i alt til denne portion, men jeg er meget usikker, så mit bedste bud er, at du prøver dig frem – og stopper med melet når du har en konsistens som tyk havregrød. Håber det giver mening? 🙂

   Kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth

  Tusind tak til dig Emilie for at dele ud af spændende opskrifter. Jeg vil bare lige tilføje, at disse grovboller er suverænt de bedste grovboller, jeg nogensinde har bagt:-) De smager fantastisk, de mætter, de er sunde og de er nemme:-)
  Her i familien spiser vi dem både til morgenmad, og vi har alle en grovbolle med som madpakke til frokost.
  En variant i stedet for havregryn er kamutflager…uhm…:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Lisbeth – det er jeg virkelig glad for at høre! Godt at de vækker lykke for hele familien – og så er de jo oveni købet ret nemme at lave:) Og varianten med kamutflager lyder også virkelig rar 🙂

   Kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • sophia

  Virkelige gode boller!! Bliver klart foretrukket frem for købe-brød/boller… Har lige bagt min 2. portion nogen sinde, og i dag blev de endnu bedre end sidst, det er lige med at finde forholdet med melet. Sidst havde jeg kommet for meget mel i.
  Jeg har ca. brugt 7-8 dl mel i alt, hvis nogle andre er interesseret i at ha mål på melet 🙂
  Tak for den fantastiske opskrift 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Sophia – dejligt at høre at de er en succes:)

   Bedste hilsner
   Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sine Olsen

  har lige bagt nogen, og de er de bedste boller jeg nogensinde har bagt !!! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Åh, hvor dejligt at høre Sine – tusind tak for de pæne ord:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mel

  Er i gang med opskriften. Kan det virkelig passe, at der skal 1 spiseske salt i? Det lyder ekstremt. Er det ikke tsk?.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Mel – det er en relativt stor portion dej man får af de 5-6 dl. væske + mel så det passer – og jeg kan godt lide, at bagværk har en vis portion salthed – der er derfor tale om en strøget spiseske salt som angivet her, men er man ikke til særlig salt bagværk, så skal man naturligvis bare justere ned 🙂

   Kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Først og fremmest vil jeg lige komplimentere dig for opskriften! De er virkelig gode – især lige når de kommer ud af ovnen.
  Mit problem består i, at bollerne ikke bibeholder den sprøde overflade – har du også det problem? Jeg synes nærmest kun lige der går en times tid, og så bliver de lidt bløde.
  Tilmed synes jeg, at de bliver lidt klæbrige indeni. Skyldes det måske, at jeg ikke bruger nok mel?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Camilla. Jeg svarer lige på Emilies vegne, da jeg også har brugt samme opskrift flittigt! Jeg kan godt nikke genkendende til at overfladen ikke holder sig så sprød, som man kunne ønske sig.. Hvordan opbevarer du bollerne? Min erfaring er, at de skal have lov til at køle af før man pakker dem ind, men så snart de er kølet ned, skal de til gengæld også pakkes ind, så de ikke bliver tørre. Jeg plejer at pakke mine boller godt ind i et viskestykke eller en brødpose (har bare syet en pose af groft lærred, men tænker at stoffet nok skulle have været dobbelt for at fungere optimalt). Og så kan bollerne evt få en kort tur på risteren inden servering – det liver dem også godt op, både mht. overflade og indvendigt.
   I forhold til klæbrigheden kan det enten være at du bruger i underkanten af mel eller at du ikke giver dem helt lang nok tid i ovnen. Hvis jeg ikke får givet mine lang nok tid eller ved kraftig nok varme, kan de godt være lidt klæbrige/ubagte i den nederste halvdel af bollen. Giver det mening?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej! Jeg er netop i gang med min første portion lækre grovboller! Men de blir slet ik så lækre sprøde som det ser ud på billedet, eller får særlig meget farve.., Derudover kunne jeg godt tænke mig at vide hvor mange boller der burde blive af en portion?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Christina

   Der skulle gerne blive ca. ni pænt store boller af denne portion. Ifht. sprødhed så synes jeg den høje varme i ovnen (og den forvarmede bageplade) hjælper – dvs. at ovnen er helt oppe på 250 grader og har været det i et par minutter før bollerne sættes ind.

   Har du evt. en lidt sløv eller gammel ovn så kan det næsten være, at du skal holde ovnen på 250 grader al den tid bollerne er i ovnen. Håber det hjælper 🙂

   Kh Emilie G&G

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Wow! Så var den der i anden omgang og med lidt gode råd!! Super lækre sprøde boller, der smager fantastisk! Tak for den gode opskrift!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Dejligt at det lykkedes 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Afternoon tea