And the winners are...

MORTEN, ANDEN & GRØNKÅLEN

PhotobucketHer i weekenden var det jo som så oftest på denne tid af året Mortens aften. En aften der i de fleste danske hjem er synonym med traditionel andesteg, rødkål, sovs og brune kartofler – og i nogen familier også en lille let omgang franske kartofler (i Taffel chips varianten naturligvis!). Jeg havde fornøjelsen af at være på verdens hyggeligste sommerhus-tur med mine studieveninder fra bachelor-studiet og vi havde allerede for måneder siden, da turen blev planlagt, besluttet, at den skulle stå på Mortens menu denne aften. Da ingen af os er synderlig vilde med den store tunge andesteg, blev den klassiske menu dog erstattet med en lidt lettere fortolkning – selvfølgelig uden at gå ned på sovs og kartofler!

Vores ‘alternative Mortens aften menu’ blev til en omgang andebryster med aspargeskartofler, klassisk rødkål (som C’s mor havde fikset for os – SÅ luksus!), sovs (en lidt bleg udgave, da den blev bikset sammen uden kulør, men stadig ualmindelig rar) og en rigtig fantastisk grønkålssalsa fra kogebogen Meyers Salatværksted (der oftest kan fås for 79 kroner i Føtex – et fund for pengene!).

Vores kartofler er blevet vasket og skrubbet og er her klar til kogning.

PhotobucketAndebrysterne gjorde vi klar ved at give dem et par fine snit på skindsiden og krydre dem godt med salt og peber. De skal stege i ca. 20 minutter. Først for fuld drøn på skindsiden til de er brunet, og så for medium varme – 8 minutter på hver side. Lad dem afslutningsvist trække et par minutter i sølvpapir.

Saucen vil jeg ikke berette så meget om – pålidelige kilder fortæller mig nemlig, at der er et helt dedikeret ‘sauce til Mortens Aften’ indlæg på vej – så stay tuned;)

PhotobucketAftenens stjerne – grønkålssalsaen fra Meyers Salatværksted, bestod af et par gode stængler grønkål eller tre (stokken fjernet), der blev blendet godt sammen med et par små æbler, et halvt løg og smagt til med lidt æblesaft (gerne æblecidereddike, hvis du har det), rapsolie, salt og peber. Den var virkelig et frisk hit i kombien med rødkålen til at balancere det lidt fede i resten af menuen. On the side havde vi ‘saltkogt’ og ristet nogle hasselnødder, der også gjorde sig rigtigt godt sammen med salsaen – havde man være endnu mere tjekket end os, kunne nødderne passende være blevet grofthakket og drysset over salsaen.

PhotobucketPhotobucketPhotobucketOg hermed så vores fine færdige Mortens aften bord (og fyldte tallerkner) – i vaskeægte sommerhus style.

PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Hvordan har I det med Mortens aften, andestegen og hele højtids-molevitten? Er det noget I fejrer, og hvad står som oftest på middagsbordet hos jer i denne dags anledning?

10 kommentarer

 • Det ser jo enormt lækkert ud! Jeg havde desværre ikke glæden af, at hygge med lækker mad, da jeg arbejdede – men den grønkåls salsa, ser virkelig god ud! Blandingen mellem æbler og grønkål, kan da kun være et hit – den må man prøve 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Jonna, den var virkelig også mægtig dejlig den grønkålssalat – og sund oven i hatten! Tror den generelt vil gøre sig virkelig godt til al den lidt fede julemad, der venter os forude:)

   Kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • mmmmmmmmmh, åh ja….. Glæder mig allerede!! ;-D

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tilde

  Jeg bliver altid inviteret hjem til moar, hvor det blir fejret med hele molevitten, SÅ skønt. Faktisk kom min mor denne gang til at lave 4 ænder, selvom vi kun blev 8 personer, så jeg har og skal spise and et par dage endnu 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Ha ha – herligt – altid godt med gode rester:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Uhmm det ser lækkert ud:-)

  Vi fik Andesteg med det hele – bare ikke med Chips desværre.
  Til Jul får vi det samme med Chips og nogle gange Flæskesteg:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Vi er også til kombien af and og flæskesteg i min familie – skønt, når man er vild med begge dele;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nemlig men det er bare ikke altid vi får det desværre .. An på hvor stor Anden er som der er købt…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har netop lavet jeres grønkålssalat i dag, nøj den var lækker. Det er første gang jeg har smagt frisk grønkål men bestemt ikke sidste gang. Jeg serverede den sammen med butterchicken, og det kan bestemt anbefales. Den fungere lækkert sammen med den fede og meget smagsfulde butterchicken.

  Tror godt den salat kan komme på bordet til vores julemiddag, hvis jeg altså kan skaffe grønkål.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Kathrine – dejligt at høre! Og ja – den er nemlig en rigtig velegnet kandidat til julebordet:) Glæder mig også allerede til at lave den igen! PS – din butterchicken lyder også mægtig dejlig!

   Kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

And the winners are...