INSTAHAPPY

SKU’ DET VÆRE EN SMÅKAGE?

PhotobucketPhotobucketJeg har efterhånden i en del år – faktisk måske ca. syv af dem – haft en ret så fast tradition om at bage julesmåkager med to veninder – kun afbrudt af enkelte udlandsophold og lignende uopsættelige arrangementer.

I årenes løb er der blevet eksperimenteret med lidt af hvert udi småkage-bageriet, men der har tilsvarende også sneget sig nogle klassikere ind i vores repertoire, som der hvert år er overvældende enighed om SKAL bages. Vi står derfor efterhånden med det ualmindeligt forkælede velfærds-problem at have for mange gode kager på programmet.

Men altså – vi er alle tre travle damer, så vi holder os ret så stramt til én småkage-dej per næse, så alle forberedelserne er på plads, inden vi tørner sammen og sætter gang i ovnen.

I år faldt repertoiret klart i den klassiske boldgade, uden for mange eksperimenter, med følgende julesmåkager på programmet:

Af vaniljekranse og marcipan-specier lavede vi dobbelt op på mængdeangivelserne i ovenstående opskrifter – og brunkagerne blot en portion. De skæres så fint og tyndt, at der er rigeligt. Og jeg skal hilse og sige fra min brunkage-medbager, at man sagtens kan røre dejen uden Blomsterbergs røremaskine – en elpisker med dejkrog kan også snildt klare sagerne:). Af ovenstående tre portioner blev der riigeligt småkager til fordeling mellem os tre damer.

PhotobucketSå nu er der stocket godt op i kagedåserne i det lille hjem (tætsluttende låg er et must her, så kagerne holder sig gode og sprøde) – og må hellere i gang med at fordele kager til venner, familie og kolleger – blir vist lidt for farligt at have så mange kilo smør og sukker i bagt form i omløb i mit eget køkken;)

PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Hvilke småkager bager I til jul?

 

19 kommentarer

 • Sikke en god ide med fællesbagningen – hyggeligt og nyttigt på en gang. Jeg vil prøve Blomsterbergs brunkager i år – har ellers sværget til Camilla Plums, men uden sukat.
  Ellers en er af mine juleklassikere de her kager fra Karolines Køkken – men bagt i ministørrelse og efter brunkagemetoden: Rul dejen til tynde pølser og skær skiver af, når den bliver håndterbar.
  http://www.arla.dk/opskrifter/Chokoladetoppe1/

  vh/Karen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Ja, det er nemlig en superhyggelig tradition! Og hvor er det sjovt at du nævner chokolade-toppene – de minder nemlig til forveksling rigtig meget om nogle af de småkager vi også ret så ofte har på programmet, og som en af de andre piger står for – måske det endda er samme opskrift 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

   Hej Karen
   Jeg er heller ikke fan af sukat, og i blomsterbergs brunkager bruges der tørret appelsinskal – det har gjort den helt store forskel for mig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • I min familie bages der klejner, pebernødder, vanillekranse, præstekranse og jødekager. Efter gamle opskrifter som er samlet hist og her. Vi har altid bagt hjemme ved min gamle mormor, men desværre har jeg været fraværende de seneste år. Med opgave-skrivning, eksamener og eksamensforberedelser har det været svært at passe ind. Men i år har jeg én enkelt eksamen, den afsluttende og dermed min allersidste, så jeg igen kan deltage og nyde julen i år 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Mmm – det lyder som en rigtig hyggelig tradition med julekagebageri med mormor – og bliver dejligt at få de sidste eksamener ud af verden, så der igen er tid til julehygge. Mindes godt talrige december-måneder, som studerende, hvor man stresser med at aflevere diverse opgaver inden d. 21 december – det tager ligesom en del af julestemningen:/

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Uhh det ser godt ud – og vildt fede kagedåser!
  Jeg plejer altid at bage jødekager og i år tror jeg også jeg vil prøve kræfter med nogle pebbernødder – har dog ikke haft tid endnu 🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Takker, og ja – har en lille kagedåse-fetish – synes bare de er så hyggelige:) Jødekager er klart også en af mine småkage-favoritter!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • M.Vinter

   Der findes altså også bare så mange flotte 😀 Ja syntes man kommer sådan i julestemning af kanelsukker 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura E

  Jeg står selvvalgt hvert år for at medbringe en dåse lækre havregrynskager med julekrydderier, revet appelsinskal og chokoladestykker/rosiner – de er lige til at blive i julehumør af! Men en god vaniljekrans eller jødekage er nu heller ikke noget, jeg går af vejen for 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Haps, de lyder gode Laura!! Kan man få opskriften?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lærke

  Hvor mange kager får I cirka af brunkagedejen? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Uhh Lærke, tarveligt spørgsmål – jeg påstod nemlig hårdnakket, at det ikke var nødvendigt at tælle – selvom min medbager Signe tilbød at tælle kagerne op;) men der var i al fald riiigeligt til at fylde tre medium størrelse kagedåser 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Uhmmm, vaniliekranse smager såååå godt!!! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtige fede opskrifter 🙂 især den første 😀
  Krukkerne er da også vildt seje – har du selv tegnet på den ene?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Mmm ja, de er nemlig farligt gode de marcipan-specier 🙂

   Krukkerne er en god blanding – de to runde er fra Irma – en del af deres kunstdåse-kollektion. Den lyseblå fra Netto, sølv/hvid fra Marimekko og den mørkegrønne er en jeg har hapset fra min mor:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har ikke nogen fast julekagetradition med årlig småkagebagning, men de år hvor jeg får bagt bliver det brunkager fra en opskrift fra et julenummer af femina/alt for damerne. Når portionen er rørt sammen har jeg delt dem i mindre stænger, således at kagerne kan skæres når behovet er der.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Lyder som en smart strategi – det kan godt blive lidt rigeligt med en ordentlig omgang småkager på én gang – og samtidig ganske belejligt, bare lige at kunne tage en stang frem og bage småkager når der er brug for det! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • De der marcipan-kager lige utrolig meget de håkonskager som min mor bager hvert år – det er den eneste småkage jeg kan li – men synes tilgengæld også den er fantastisk (:

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Tror også de hedder håkonssmåkager i virkeligheden – det mener jeg Anne au Chocolat skrev i sit indlæg – og enig – de smager HELT fantastisk 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

INSTAHAPPY